«Η χρήση μάσκας σε περιόδους κινδύνου είναι αυτονόητο. Σε χώρες όπου υπάρχουν νέα στελέχη, ή όταν κάποιος είναι υψηλού κινδύνου είναι ανοησία να μη φοράς μάσκα. Βέβαια, π.χ. τα παιδιά στα σχολεία δεν μπορούν να φορούν μάσκα για μία ζωή», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έναρξη του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων που διοργανώνει από σήμερα έως και την Κυριακή 8 Μαΐου η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων στην Αθήνα.

Τσιόδρας: Η μάσκα πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή

Η μάσκα, συνέχισε, θα χρησιμοποιείται σε περιόδους κινδύνου, θα πρέπει να είναι μία συνειδητή επιλογή, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι αναπόφευκτο να δούμε νέα στελέχη του κορονοϊού. Συνεχίζουμε την επαγρύπνηση γιατί για τον άνθρωπο που είναι υψηλού κινδύνου μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος ο κορονοϊός».

1

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι τουλάχιστον 39.000 άνθρωποι έχουν κερδίσει τη ζωή τους χάρη στον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού τα τελευταία δύο χρόνια της επιδημίας.

«Η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μας βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Σύψας: Το 2050 η πρώτη αιτία θανάτου θα είναι οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν το επόμενο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, τόνισε ο καθηγητής κ. Νικόλαος Σύψας, στη συνέντευξη, κάνοντας λόγο για «έκρηξη» λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

 «Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορονοϊό, ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας» είπε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας πως είναι βέβαιο πως ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με COVID-19 οφείλεται στα πολύ ανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν.

Τέλος, σημείωσε ότι η Επιτροπή του συστήματος υγείας της Βρετανίας προβλέπει ότι το 2050 η πρώτη αίτια θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα ανθεκτικά μικρόβια.

Νέες υποπαραλλαγές απειλούν με κύμα επαναλοιμώξεων

Ο ΠΟΥ, ανακοίνωσε σήμερα, ότι  δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, των οποίων η λοιμογόνος ικανότητα μένει να καθοριστεί, είναι η αιτία του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19 στη Νότια Αφρική.

«Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, που ταυτοποίησαν την Όμικρον στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφεραν τώρα δύο άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, τις BA.4 και BA.5, ως αιτία μιας κορύφωσης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε επίσης:

Γκάγκα: Ο προσωπικός γιατρός θα πληρώνεται από το Δημόσιο

Μαγιορκίνης: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες – Τι θα γίνει με την ενισχυτική δόση εμβολίου