Η αύξηση των κρουσμάτων στις 14.458 (συμπεριλαμβανομένων των 1.921 επαναλοιμώξεων) τρομάζει, καθώς, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι θέμα χρόνου να δούμε την επίπτωσή της στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας.

Αυτό, που όλοι αναρωτιούνται, είναι εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα ή αν θα αρκεστούμε στην αυτόβουλη χρήση μάσκας σε περιπτώσεις συγχρωτισμού, όπως συστήνουν ορισμένοι ειδικοί.

1

Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 70% τις τελευταίες 10 ημέρες και οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι τριπλάσια, από αυτά που επισήμως καταγράφει ο ΕΟΔΥ, κάνουν τις επόμενες μέρες σημαντικές για την περαιτέρω έκβαση της κατάστασης και για την καταγραφή της “συμπεριφοράς” των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5.

Οι υποπαραλλαγές 4 και 5 είναι πολύ μεταδοτικές – 4 και 5 φορές πιο ισχυρές από τη γρίπη λένε τα στοιχεία – και, τελικά, δεν είναι βέβαιο ότι κάνουν μόνο ελαφριά νόσηση – παρόλο που αυτό φαίνεται να ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τι θα γίνει το καλοκαίρι με την αύξηση των κρουσμάτων

Η θετικότητα χθες πλησίασε στο 10%, δηλαδή ένας στους δέκα, που πήγε να εξεταστεί, βρέθηκε θετικός. Πλέον ο μέσος όρος των κρουσμάτων επταημέρου έχει φτάσει στις 7.700 και με βάση τον εβδομαδιαίο αριθμό των τεστ η θετικότητα ξεπέρασε κατά μέσο όρο το 7,5% και είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως μας έλεγε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ερευνητής Νίκος Τζανάκης, από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μόλις 5 έχουν δείκτη μεταδοτικότητας Rt κάτω του 1, ένδειξη ότι ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τη νόσο σε λιγότερο από έναν άνθρωπο.

Πρόκειται για την Ιθάκη (0.99), το Άγιο Όρος (0.98), το Κιλκίς (0.89), την Ευρυτανία (0.80), και την Ικαρία (0.73).

Δείκτη Rt πάνω από τη μονάδα – που σημαίνει αύξηση της διασποράς, με έναν μολυσμένο να κολλάει περισσότερους από έναν – και πιο συγκεκριμένα πάνω από 1,50, έχουν η Κως με 1.62, η Ζάκυνθος με 1.58, η Κάρπαθος και η Κάσος με 1.56 και το Ηράκλειο Κρήτης με 1.53.

Συστάσεις για μάσκες 

Οι περισσότεροι πολίτες ανησυχούν, αλλά και αγανακτούν με την εξέλιξη της κατάστασης. Δηλώνουν απαυδισμένοι, λένε πως δεν θέλουν να περάσουν το καλοκαίρι με νέα μέτρα ξανά.

Το πιο απλό πράγμα, λοιπόν, για να μπορέσουμε να προστατευθούμε, είναι να έχουμε τη μάσκα μας μαζί μας και να τη φοράμε όταν βρεθούμε κάπου με πολύ κόσμο – και όχι μόνο σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό, τουλάχιστον, προτείνουν οι επιστήμονες.

Υπάρχουν κάποιοι υγιείς πολίτες, χωρίς χρόνια νοσήματα, που λένε, ας περάσω την COVID-19 να τελειώνουμε, αφού λένε ότι σε αυτή τη φάση κάνει ελαφριά νόσηση. Και αρνούνται να ξαναφορέσουν μάσκα. Αυτό, βέβαια, είναι μια κουβέντα. Ποτέ δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί ένας τέτοιος, περίπλοκος και απρόβλεπτος, όπως αποδεικνύεται, ιός.

Διαβάστε επίσης:

12.537 κρούσματα, 14 θάνατοι και 96 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

Μαγιορκίνης: Είμαστε σε επιφυλακή λόγω Όμικρον 4 και 5 – Γιατί υπάρχουν επαναμολύνσεις