ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιπλέον κάθε χρόνο μας επισκέπτονται 7.000 τουρίστες αποκλειστικά για να υποβληθούν σε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Αυτά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι ομιλητές σε ημερίδα της ΕΛΙΤΟΥΡ, με θέμα Τουρισμός Υγείας 2023, που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι διακοπές ευεξίας σε ιαματικές πηγές και σπα, καθώς και ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελούν κάποια από τα πολύ «δυνατά χαρτιά» της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό, για μορφές τουρισμού που είναι σε διαρκή άνθηση.
Ειδικά στο κομμάτι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί στις πρώτες θέσεις, μιας και πολλά ζευγάρια ζουν εδώ το όνειρό τους για απόκτηση οικογένειας.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νίκος Βραχνής ανέφερε, μάλιστα, ότι οι 7.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που γίνονται στη χώρα μας ετησίως, μπορούν ακόμη και να τριπλασιαστούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.
«Οι αλλαγές, που έγιναν στα ηλικιακά όρια, δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό να τεκνοποιούν έως και τα 54 έτη τους.
Οι γονείς ή ο γονέας του παιδιού μπορούν, εάν το επιθυμούν, να γνωρίζουν κατά τη γονιμοποίηση τα στοιχεία του δότη γενετικού υλικού, εφόσον ο ίδιος έχει συναινέσει. Ακόμη ο δότης έχει τη δυνατότητα να δίνονται τα στοιχεία του στον παιδί, όταν αυτό συμπληρώνει τα 18 έτη.
Επίσης οι αλλαγές, που αφορούν στην κοινωνική κρυοσυντήρηση ωαρίων, βοηθούν αρκετές γυναίκες να διατηρήσουν το γενετικό τους υλικό», είπε ο κ. Βραχνής.
Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ Κωνσταντίνος Πάντος εκτίμησε πως η χώρα μας θα ανέβει κι άλλες θέσεις στη διεθνή κατάταξη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα γυναικών, οι οποίες κατάφεραν να γίνουν μητέρες και, μάλιστα, επισκέπτονται ξανά την Ελλάδα, για να κάνουν καιν δεύτερο παιδί.
Την αύξηση των επενδύσεων στον τουρισμό υγείας «βλέπει» και ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΕΛΙΤΟΥΡ Γιώργος Πατούλης. «Ο ιατρικός τουρισμός πλέον δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες και ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερες συμμετοχές σε αυτό το εγχείρημα. Η βάση είναι το πολύ καλό ιατρικό δυναμικό και οι δομές, που συνεχώς βελτιώνονται. Θα ανέβουμε και σε άλλους τομείς, όπως η οφθαλμολογία, η πλαστική και η ρομποτική χειρουργική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. «Είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε συνεργασία ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας. Η ομάδα κερδίζει και όχι ένας παίχτης μόνος τους.»
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάριος Σενετάκης δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει στο Υπουργείο Ανάπτυξης να συνδράμουμε είτε μέσω της έρευνας είτε μέσω της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη αυτής της νέας μορφής τουρισμού».
Διαβάστε επίσης:
Στο τιμόνι οι νέοι οδηγοί του ΕΚΑΒ από τις Ένοπλες Δυνάμεις – Η εκπαίδευση και οι αρμοδιότητες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν