Τελεσίγραφο με διορία ως το καλοκαίρι έδωσε στις φαρμακευτικές εταιρείες ο Υπουργός Υγείας.

Τα λεγόμενα του Θάνου Πλεύρη επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του Healthstories και δείχνουν ότι, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, θα προχωρήσει το καλοκαίρι σε ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων, χωρίς τον κόφτη του 7%.

1

Στην ομιλία του στη χθεσινή εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι αλλάζει ο τρόπος των διαπραγματεύσεων και ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα είναι υποχρεωμένες να προσκομίζουν τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική και τελεσίγραφο

«Θέλουμε για τον Έλληνα ασθενή και ασφαλισμένο το καλύτερο φάρμακο, όπως το παίρνουν όλοι οι Ευρωπαίοι και στον βαθμό, που το παίρνουν όλοι οι Ευρωπαίοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

«Η εντολή, που θα πάρει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο και μέχρι τα τέλη Μαΐου να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις και να έχουν αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτό θα δούμε όλη την πραγματικότητα. Τι εκπτώσεις πραγματικά μπορείτε να δώσετε και θα τις ζητήσουμε και θα τις πάρουμε, όπως οι εταιρείες σας δίνουν σε όλον τον κόσμο εκπτώσεις. Στην Επιτροπή θα προσκομίζεται η χαμηλότερη τιμή του φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατανάλωση του φαρμάκου, που υπάρχει ανά 100.000 κατοίκους», πρόσθεσε.

Εάν δεν αλλάξει κάτι, η ανατιμολόγηση, αντί για τον Νοέμβριο, που προβλέπεται από τον νόμο, θα γίνει μετά τον Μάιο.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους παρευρισκόμενους δεν έδειξαν ιδιαίτερα αιφνιδιασμένοι από τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, το βέβαιο είναι ότι αισθάνθηκαν την πίεση. Επιπλέον είναι μια περίοδος, στην οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες βιώνουν επιβάρυνση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ έχουν, ήδη, επεξεργαστεί σενάρια κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων, αντί για τον συνολικό κλειστό προϋπολογισμό για το φάρμακο.

Στην αρνητική λίστα 4 συμπληρώματα διατροφής

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης χρημάτων, ήδη δρομολογείται από τον επόμενο μήνα ο κλειστός προϋπολογισμός ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία έχουν καταγράψει πολύ αυξημένες πωλήσεις. Πρόκειται για σκευάσματα μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης D και σιδήρου.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, στο εξής τα εν λόγω σκευάσματα θα συνταγογραφούνται, μεν, αλλά δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή θα ανήκουν στη λεγόμενη αρνητική λίστα φαρμάκων. Η αποζημίωση θα προβλέπεται με συγκεκριμένα κριτήρια και για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

«Θα έχουμε εξοικονόμηση της τάξεως των 90 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο κ. Πλεύρης.

Η αντίδραση του ΣΦΕΕ και το… βάσανο του clawback

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου όσο και ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκαν στο μέτρο του clawback, που είναι δυσβάσταχτο για πολλές φαρμακευτικές εταιρείες.

«Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά κεφαλή στην Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στην Ελλάδα η Πολιτεία ξοδεύει πολύ λιγότερα χρήματα για το φάρμακο συγκριτικά με τις χώρες τόσο της Νότιας όσο και της Δυτικής Ευρώπης) και ενώ θεσπίστηκαν πολλά οριζόντια, πολλές φορές αντιφατικά μέτρα, απέτυχαν να ελέγξουν τη συνταγογράφηση και τη ζήτηση, με αποτέλεσμα η λύση του clawback να μεταβληθεί από δίχτυ ασφαλείας για την τήρηση του προϋπολογισμού, σε εργαλείο χρηματοδότησης του συστήματος υγείας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι το 2021 η εξωνοσοκομειακή κατανάλωση φαρμάκων αυξήθηκε κατά 10% και η νοσοκομειακή περίπου κατά 3%, αλλά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έμεινε αμετάβλητη, όπως και για το τρέχον έτος.

«Το clawback έχει παραταθεί μέχρι το 2025 και αναλώνεται περισσότερη φαιά ουσία από το Υπουργείο Υγείας για τον τρόπο επιμερισμού του, παρά για τον περιορισμό του μεγέθους του. Την ίδια στιγμή προωθείται νομοθεσία για ακραίου χαρακτήρα διαπραγματεύσεις, με στόχο τη μετατροπή της υπέρβασης σε έκπτωση, που καταβάλλεται εκ των προτέρων και, τελικά, το «κουκούλωμα» της υπέρβασης με λογιστικά τεχνάσματα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου, απαντώντας στις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας.

«Το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ clawback δεν είναι βιώσιμο. Από την αγορά προέρχομαι και το καταλαβαίνω. Αυτό πρέπει να το μαζέψουμε», είπε ο κ. Πλεύρης από την πλευρά του.