Το πλύσιμο των χεριών σε  δημόσιες τουαλέτες μπορεί να έχει τελικά το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα όταν για το στέγνωμά τους χρησιμοποιείται στεγνωτήρας. Όπως έδειξε νέα έρευνα, οι στεγνωτήρες χεριών θερμού αέρα «λούζουν» τα χέρια με βακτήρια που κυκλοφορούν στο χώρο,  θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων που τους χρησιμοποιεί.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία διεξήχθη σε 36 κοινόχρηστα μπάνια, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, διαπίστωσαν ότι όταν φυλάσσονταν  δοχεία πέτρι  με «τροφή βακτηρίων» σε μπάνια χωρίς στεγνωτήρια χεριών, μόνο έξι παθογόνες αποικίες αναπτύσσονταν μέσα σε 18 ώρες, σε σύγκριση με τις έως και 254 που αναπτύσσονταν με την  μόλις 30 δευτερολέπτων χρήση του στεγνωτήρα.

Το τρομερό είναι ότι αυτά τα βακτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus), ο οποίος είναι ανθεκτικός στο αντιβιοτικό μεθικιλλίνη και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα σήψη, πνευμονία ή σύνδρομο τοξικού σοκ.

Επιπλέον, οι στεγνωτήρες θερμού αέρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να διασπείρουν το κλωστηρίδιο το δύσκολο (Clostridium difficile), το οποίο προκαλεί διάρροια που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν, επίσης, ότι οι στεγνωτήρες χεριών μπορούν να διασπείρουν το βακτήριο Bacillus subtilis (στέλεχος PS533). Αν και αυτό είναι γενικά αβλαβές, το εύρημα επιβεβαιώνει την  ικανότητα των στεγνωτήρων να διαχέουν βακτήρια που σχηματίζουν σπόρους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τέλος, η έρευνα έδειξε  ότι όταν οι στεγνωτήρες είναι εφοδιασμένοι με φίλτρα υψηλής απόδοσης, τα οποία αφαιρούν  το 99,97 % των σωματιδίων που είναι μεγαλύτερα από 0,0003 χιλιοστά, ο αριθμός των βακτηριδίων τους μειώνεται κατά περίπου τέσσερις φορές.

“Μέσα σε ένα μεγάλο κτίριο, δυνητικά παθογόνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριακών σπόρων, μπορεί να ταξιδεύουν μεταξύ των δωματίων και η εναπόθεση βακτηρίων / σπορίων από στεγνωτήρια χεριών είναι ένας πιθανός μηχανισμός διασποράς μολυσματικών βακτηρίων”, γράφουν μεταξύ άλλων οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λουτρό αίματος στους δρόμους της Αθήνας 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάκης Αρναούτογλου: Βροχερός ο καιρός το Πάσχα – Αναλυτική πρόγνωση (video)