ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Tο απλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 3 στα 10 επεισόδια διαρροϊκής λοίμωξης και σχεδόν 1 στα 5 επεισόδια αναπνευστικής λοίμωξης, όπως η πνευμονία στα παιδιά, οι οποίες αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες θανάτων παιδιών παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC). Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι με το σωστό πλύσιμο των χεριών μπορούν να προληφθούν οι περισσότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες οδηγούν σε παρατεταμένες νοσηλείες και μερικές φορές στο θάνατο.
Κι όμως, ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους όταν πρέπει, όπως για παράδειγμα πριν πιάσουν το φαγητό, μετά τη χρήση τουαλέτας, όταν αλλάξουν την πάνα ενός μωρού, όταν φταρνιστούν, βήξουν ή πιάσουν τα χέρια άλλων ανθρώπων.
Όταν τα χέρια μας είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς, αυτοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η ανεύρεση τρόπων για την προώθηση του πλυσίματος των χεριών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παιδιών με καρκίνο, τα οποία περνούν μεγάλο διάστημα της ασθένειάς τους μέσα σε κάποιο θάλαμο νοσοκομείου, γεγονός που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νοσοκομειακών λοιμώξεων. Η υποκείμενη νόσος τους καθώς και τα θεραπευτικά σχήματα που λαμβάνουν κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα στις λοιμώξεις αυτές.
Ανάμεσα στις πιο συχνές νοσοκομειακές λοιμώξεις που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο είναι οι μικροβιαιμίες, που στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με την παρουσία κεντρικών φλεβικών καθετήρων. Οι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες είναι απαραίτητοι για τη χορήγηση των μακροχρόνιων θεραπευτικών σχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας των μικρών και νεαρών ασθενών. Ωστόσο, έως και το 70% των μικροβιαιμιών που σχετίζονται με τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες, μπορούν να προληφθούν. Ένα από τα μέτρα πρόληψης, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι η εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η ευαισθητοποίηση των οικογενειών των νοσηλευόμενων παιδιών όσον αφορά την υγιεινή των χεριών.
Η 15η Οκτωβρίου έχει οριστεί από το 2008 ως η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών και αποτελεί μια πρωτοβουλία της παγκόσμιας σύμπραξης φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Global Handwashing Partnership) για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης της σημασίας του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό, ως το πιο απλό και οικονομικό τρόπο για την πρόληψη των ασθενειών και την προάσπιση της ζωής.
Το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου καμπάνια ενημέρωσης για την υγιεινή των χεριών ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με τίτλο «Χέρια καθαρά – Μικρόβια μακριά». Στο πλαίσιο της καμπάνιας πραγματοποιούνται ενημερώσεις σε νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 15 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών, οργανώθηκε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», με στόχο τα παιδιά να γίνουν οι φορείς του μηνύματος ότι η πρόληψη των λοιμώξεων είναι υπόθεση… καθαρών χεριών!
Υποστηρικτής και χορηγός της καμπάνιας είναι η φαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb. Εκ μέρους της εταιρείας, η κα Λίζα Προδρόμου δήλωσε: «Στο πλαίσιο της αποστολής μας να υπηρετούμε τους ογκολογικούς ασθενείς, στηρίζουμε την ευαίσθητη ομάδα των παιδιών με καρκίνο, χορηγώντας μια ιδιαίτερη εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο: «Χέρια καθαρά- μικρόβια μακριά». Με αυτήν την καμπάνια ενημερώνουμε τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους για τον κίνδυνο που διατρέχουν από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και ενθαρρύνουμε τη σωστή υγιεινή των χεριών. Με αυτό τον τρόπο, μέσω της πρόληψης, ενισχύουμε την ενημέρωση συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών με καρκίνο».
Από την πλευρά της, η κα Μένια Κουκουγιάννη, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, τόνισε ότι «είναι κυριολεκτικά… στο χέρι μας να συμβάλουμε όλοι στην πρόληψη ή έστω στον περιορισμό των λοιμώξεων, ειδικά μέσα στα νοσοκομεία, και έτσι να διευκολύνουμε το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που προσπαθεί να κάνει καλά τους ανθρώπους μας, και ιδιαίτερα τα παιδιά μας». Και κατέληξε: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Bristol Myers Squibb για την υποστήριξη αυτής της καμπάνιας αλλά και γενικότερα για τη σταθερή και συνεπή στήριξη της στην προσπάθεια να έχουμε όλοι πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας».