Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, η συχνότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου φαίνεται να ανεβαίνει. Παγκοσμίως, έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες που το επιβεβαιώνουν, εντούτοις οι επιστήμονες δεν έχουν προσδιορίσει μέχρι στιγμής το μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από αυτήν την επικίνδυνη σχέση.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί παγκοσμίως την 3η αιτία θανάτου µετά το καρδιακό επεισόδιο και τον καρκίνο και την κύρια αιτία µακροχρόνιας αναπηρίας.

Μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Stroke & Cerebrovascular Diseases εξέτασε σχεδόν 172.000 νοσηλείες λόγω ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαπίστωσε ότι τα επεισόδια συνέβησαν συχνότερα σε ψυχρότερες μέσες θερμοκρασίες και όταν οι θερμοκρασίες παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις.

Μια γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά στην European Journal of Epidemiology κατέδειξε ότι για κάθε πτώση της θερμοκρασίας κατά 2,9 βαθμούς Κελσίου σε διάστημα 24 ωρών, τα εγκεφαλικά επεισόδια αυξήθηκαν κατά 11% και σε υψηλότερα ποσοστά για όσους βρίσκονταν ήδη σε κίνδυνο.

Πέρυσι, μια μελέτη περίπου 56.000 θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο που σημειώθηκαν σε μια δεκαετία στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, διαπίστωσε ότι η μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων άνω των 65 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κλειστούμε όλο το χειμώνα μέσα; Προφανώς όχι, αλλά δεν υπάρχει μια σαφής απάντηση για τα μέτρα πρόληψης.

«Η πρόκληση του επόμενου κύκλου μελετών είναι να απομονώσουμε και να κατανοήσουμε τις διάφορες παραμέτρους, ώστε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι για την πρόληψη», δηλώνει η Δρ Judith Lichtman, διευθύντρια του τμήματος Επιδημιολογίας των Χρόνιων Νοσημάτων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Γέιλ, στο Νιού Χέβεν του Κονέκτικατ, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης των ΗΠΑ το 2016, ενώ διεξάγει περαιτέρω έρευνα.

Παρόλο που ο μηχανισμός με τον οποίο συνδέονται οι χαμηλές θερμοκρασίες με την αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, υπάρχει πληθώρα εικασιών στους κύκλους της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Daniel Lackland, καθηγητή Επιδημιολογίας και Νευρολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, στο Τσάρλεστον, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να πυκνώνουν το αίμα, οδηγώντας στη δημιουργία θρόμβων. Τέλος, στο βόρειο ημισφαίριο, οι κρύοι μήνες περιλαμβάνουν την περίοδο των διακοπών, που μπορεί να σημαίνει άγχος και ανθυγιεινές συνήθειες όπως , υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού.

Η Lichtman εικάζει ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι λιγότερο δραστήριοι το χειμώνα, κάτι που  βλάπτει την υγεία τους, ενώ επιπλέον ο κρύος, σκοτεινός καιρός μπορεί να οδηγήσει ορισμένους στην κατάθλιψη, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εντούτοις, οι επιστήμονες εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο κρύος καιρός δεν είναι εντελώς ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες κινδύνου.

Συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο διαδεδομένα σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο πρόληψης που να αφορά τον συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου.

Σημειώνουν ότι αυτό που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να είναι πιο επιμελείς στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο, να σταματήσουν το κάπνισμα και να ασκούνται περισσότερο, κυρίως εάν είναι υπέρβαροι.

«Οι στατιστικές δείχνουν ότι δεν μπορούμε απλά να ενοχοποιούμε τον καιρό. Τα ποσοστά θνησιμότητας των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στις ΗΠΑ είναι τα υψηλότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία είναι θερμότερη από την υπόλοιπη χώρα, αλλά οι άνθρωποι τείνουν να ασκούνται λιγότερο, να έχουν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και να καπνίζουν περισσότερο», καταλήγουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Συναγερμός» για το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Προκαλεί εγκεφαλικό και έμφραγμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα σοκ: Κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο από την ηλικία των 25 ετών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Περισσότεροι από 2 εκατ. οι υπερτασικοί στην Ελλάδα