Πολλές θερινές δραστηριότητες είναι θορυβώδεις και απειλούν την ακουστική λειτουργία, προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι συναυλίες, τα πυροτεχνήματα και η χρήση μηχανημάτων για τον κήπο, συγκαταλέγονται μεταξύ των παραγόντων που προκαλούν απώλεια ακοής, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας.
«Το εσωτερικό αυτί περιέχει ευαίσθητα τριχοειδή κύτταρα που δεν ξαναναπτύσσονται. Εάν καταστραφούν από τον θόρυβο, το αποτέλεσμα είναι μόνιμη εξασθένιση της ακοής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν προστασία της ακοής κατά την οδήγηση οχημάτων παντός εδάφους, όταν πυροβολούν με πυροβόλα όπλα, κατά τη χρήση θορυβώδους εξοπλισμού και εργαλείων και όταν παρακολουθούν μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες», δήλωσε η Λίζα Κρίτσενσεν, πρόεδρος της Ακαδημίας.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο θόρυβος άνω των 85 ντεσιμπέλ μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την ακοή, ωστόσο η έκθεση σε θόρυβο άνω των 120 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο θόρυβος από τα πυροτεχνήματα μπορεί να φθάσει τα 155 ντεσιμπέλ, η εκτόξευση του αεροπλάνου στα 150 ντεσιμπέλ, ο πυροβολισμός με πυροβόλο όπλο στα 140-175 ντεσιμπέλ (ανάλογα με το όπλο) και μία βροντή στα 120 ντεσιμπέλ.
Εντούτοις, δεν έχει σημασία μόνο το επίπεδο των ντεσιμπελ. Η διάρκεια της έκθεσης στο θόρυβο επηρεάζει, επίσης, το επίπεδο κινδύνου. Το να ξοδεύει κανείς πολύ χρόνο χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό μηχάνημα, ένα αλυσοπρίονο, έναν φυσητήρα φύλλων ή άλλο εξοπλισμό μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, σύμφωνα με την Ακαδημία.
«Τα παιδιά εκτίθενται συχνά στους ίδιους θορύβους με τους ενήλικες το καλοκαίρι. Οι γονείς πρέπει να φροντίσουν να τους διδάξουν να κρατούν αποστάσεις από τους δυνατούς θορύβους και να προστατεύουν τα αυτιά τους», πρόσθεσε η Κρίτσενσεν.
Τέλος, οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο δεν είναι η μόνη πηγή θορύβου το καλοκαίρι. Πολλά παιδιά και ενήλικες περνούν περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακούγοντας μουσική με τη χρήση ακουστικών, τα οποία μπορούν να παράγουν ήχους από 80 έως 125 ντεσιμπέλ, τονίζει η Ακαδημία.