Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η  κατανάλωση ορισμένων τύπων σοκολάτας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, όπως η μείωση του στρες και της φλεγμονής και αποκαλύπτουν το μηχανισμό μέσω του οποίου επιτυγχάνονται τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα.

Τα ευρήματα δύο νέων μελετών  καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (κατ’ ελάχιστον 70% κακάο, 30% βιολογική ζάχαρη) έχει θετικές επιδράσεις στα επίπεδα στρες, στη διάθεση, στη μνήμη και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και είναι πια ευρέως γνωστό ότι το κακάο είναι μια σημαντική πηγή φλαβονοειδών, αυτή είναι η πρώτη φορά που η επίδρασή του μελετάται σε ανθρώπους, προκειμένου να προσδιοριστεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου  μπορεί να υποστηρίξει τη γνωστική, ενδοκρινική και καρδιαγγειακή υγεία.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάσαμε τον αντίκτυπο μεγάλων ποσοτήτων κακάο σε δόσεις τόσο μικρές όσο περιέχει μια μπάρα σοκολάτας  στους ανθρώπους, για μικρές ή μεγάλες χρονικές περιόδους και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά.  Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του κακάο, τόσο πιο θετική είναι η επίδραση στη γνωστική λειτουργία, στη μνήμη, στη διάθεση, στην ανοσοποίηση, ενώ παρέχει και άλλα ευεργετικά αποτελέσματα », αναφέρει ο Lee S. Berk,  DrPH, αναπληρωτής κοσμήτορας ερευνητικών υποθέσεων, στη Σχολή Συμμαχόμενων Επιστημών Υγείας και ερευνητής στον τομέα της Ψυχονευροανοσολογίας και της Επιστήμης των Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Loma Linda, ο οποίος διετέλεσε κύριος ερευνητής και στις δύο μελέτες.

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κακάο είναι εξαιρετικά ισχυροί αντιοξειδωτικοί και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, με γνωστούς επωφελείς μηχανισμούς για τον εγκέφαλο και την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο Berk και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν δύο μελέτες για να ελέγξουν την επίδραση της μαύρης σοκολάτας στο ανοσοποιητικό σύστημα και στον εγκέφαλο.

Η πρώτη μελέτη έδειξε ότι η σοκολάτα με 70% κακάο αύξησε την παραγωγή χημικών ουσιών που καταπολεμούν τη φλεγμονή, μεταβάλλοντας την έκφραση των γονιδίων.

Η δεύτερη διαπίστωσε ότι βελτίωσε τη μνήμη ενισχύοντας τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων (νευροπλαστικότητα).

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν χθες στην ετήσια συνάντηση Πειραματικής Βιολογίας 2018, στο Σαν Ντιέγκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε (βίντεο)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΟΣΑ: Ουραγός η Ελλάδα στον τομέα της πρόληψης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο του δέρματος – Πώς θα κλείσετε ραντεβού!