ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων με διαβήτη διατηρεί την ινσουλίνη σε ακατάλληλη θερμοκρασία, προειδοποιεί νέα έρευνα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité του Βερολίνου. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, έως τέσσερις στους πέντε διαβητικούς αποθηκεύουν την ορμόνη σε πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή θερμοκρασία, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ισχύ της.
Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 388 άτομα με διαβήτη, μετρήθηκε η θερμοκρασία της ινσουλίνης τους ενώ ήταν αποθηκευμένη στο ψυγείο ή κατά τη μεταφορά της σε μια τσάντα.
Οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν αισθητήρες θερμοκρασίας δίπλα στην ινσουλίνη και λάμβαναν αυτόματες μετρήσεις θερμοκρασίας κάθε τρία λεπτά – έως και 480 φορές την ημέρα – για μέσο όρο 49 ημέρες.
Το 79% των καταγραφών αποκάλυψαν ότι η ορμόνη παραμένει για κάποιο χρονικό διάστημα έξω από το συνιστώμενο εύρος θερμοκρασίας – κατά μέσο όρο για δύο ώρες και 42 λεπτά την ημέρα.
Η φυλασσόμενη στο ψυγείο ινσουλίνη ήταν εκτός της συνιστώμενης θερμοκρασίας κατά το 11% του χρόνου παρακολούθησης (περίπου δύο ώρες και 34 λεπτά την ημέρα), κατά μέσο όρο, ενώ κατά τη μεταφορά της ήταν εκτός συστάσεων για περίπου οκτώ λεπτά ημερησίως.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η ορμόνη καθίσταται λιγότερο αποτελεσματική και συνιστούν στα άτομα να χρησιμοποιούν θερμόμετρα προκειμένου να ελέγχουν τη θερμοκρασία στην οποία την διατηρούν.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη από τα τρόφιμα για τη μυϊκή ενέργεια και φυσιολογικά παράγεται από τον οργανισμό.
Οι διαβητικοί τύπου 1, όμως, δεν μπορούν να την παραγάγουν οι ίδιοι και πρέπει να εγχύσουν την ορμόνη ως θεραπεία για να σταματήσουν την επικίνδυνη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα τους.
Ωστόσο, οι συνθήκες αποθήκευσής της μπορεί να επηρεάσουν τη δράση της.
Όπως και πολλά ενέσιμα φάρμακα και εμβόλια, η ινσουλίνη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη ζέστη και το κρύο και μπορεί να καταστραφεί εάν φυλάσσεται σε ακατάλληλες θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνιστώμενες θερμοκρασίες είναι μεταξύ 2C (36F) και 8C (46F) στο ψυγείο ή 2C (30F) έως 30C (86F) κατά τη μεταφορά σε πένα ή φιαλίδιο.
Η κατάψυξη της θεραπείας αποδείχθηκε μείζον ζήτημα στη μελέτη, καθώς 66 από τους 388 αισθητήρες που τοποθετήθηκαν στα ψυγεία (περισσότεροι από ένας στους δέκα), κατέγραψαν θερμοκρασία κάτω των 0C.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στο Βερολίνο.
ΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη για τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι διαβητικοί – Τι δείχνουν νέες έρευνες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το στρες της εγκύου προδιαθεσικός παράγοντας για διαβήτη στην ενήλικη ζωή του μωρού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λ. Βιλδιρίδη – ΤΕΠ: Παρακολούθηση των εφημεριών σε real time από τον Ιανουάριο του ‘25
- GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Οι 13 Οργανισμοί Λιμένων είχαν τζίρο 361 εκατ. ευρώ και κέρδη 192 εκατ. ευρώ
- Υπερταμείο: Η «μάχη» Δημητριάδη – Πολίτη και οι 4 ακόμη υποψήφιοι CEO
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανταγωνισμός για τα σταθερά πελατολόγια- Γιατί το ακριβό πράσινο “πληρώνει” τα μπλε