ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διευκρινιστεί τι θα ισχύσει για τη χρήση μάσκας στα σχολεία και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες συγκοινωνίες.
Την ίδια ώρα οι εμβολιασμένοι ξεπέρασαν σε αριθμό τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ, με τις επαναλοιμώξεις και το σύνδρομο long COVID να είναι αυτά που απασχολούν τους επιστήμονες για την επόμενη μέρα της επιδημίας.
Ειδικότερα για τη χρήση μάσκας, από την 1η Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν θα είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, παρόλο που η σύσταση παραμένει για άτομα υψηλού κινδύνου.
Εξαίρεση αποτελούν οι μονάδες υγείας – μεταξύ άλλων νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων – καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου.
Τι θα ισχύσει για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Αυτό, που θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την ερχόμενη εβδομάδα, είναι τι θα γίνει με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και με τα σχολεία.
Ειδικά με τα πλοία έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το χειριστούν οι ειδικοί, καθώς εκεί δεν υπάρχουν μόνο αριθμημένες θέσεις, όπως, για παράδειγμα, στα αεροπλάνα. Είναι μια μικτή κατάσταση.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται αύξηση στην προσέλευση τουριστών – πολλοί από τους οποίους θα φθάσουν αεροπορικώς στη χώρα μας – και υπάρχει η ανησυχία ότι ο ιός θα κυκλοφορήσει με μεγαλύτερη δυναμική και η κατάσταση θα ξεφύγει, άσχετα με τις καλές καιρικές συνθήκες και με την ανοσία του πληθυσμού.
Πηγές του Healthstories εξακολουθούν να εκφράζουν προβληματισμό για την κατάργηση της μάσκας μέσα στα αεροπλάνα, όπου λόγω συνθηκών είναι πολύ εύκολη η μετάδοση ιών…
Στην Αμερική, που όλα τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί και τα σύνορα έχουν ανοίξει, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες παρατηρείται σταθερή αύξηση σε μολύνσεις και σε νέους θανάτους.
Η κατάσταση στα νησιά
Όπως διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης: «Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».
Πλέον, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στα επίπεδα που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή πριν από την επικράτηση των υποπαραλλαγών «Όμικρον 1» και «Όμικρον 2». Ο, δε, αριθμός των διασωληνωμένων είναι στα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου.
Όμως ο δείκτης θετικότητας σε αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκεται στα ύψη. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.17% σε σύνολο 653.505 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag).
Στη Σαντορίνη ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 18,32%, στην Τήνο 16,96% και στην Πάρο 16,02%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα καταγράφεται στην Κάρπαθο, η οποία άγγιξε το 20,05%. Στη Μύκονο η θετικότητα είναι στο 12,64%.
Το χαμηλότερο ποσοστό (1,03%) καταγράφεται στη Θάσο.
Διαβάστε επίσης:
Εμβολιασμός: Τα αντισώματα διπλασιάζονται με την 4η δόση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν: Το Ισραήλ δεν κατάφερε να λυγίσει το πνεύμα αντίστασης των αδελφών μας
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία