ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Αυτό το απλό «τεστ της σκάλας» σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία παρουσίασαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Χεσούς Πετέιρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Α της Κορούνια, σε διαδικτυακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.
«Οι σκάλες είναι ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρετε την υγεία της καρδιάς σας. Εάν χρειάζεστε πάνω από ενάμισι λεπτό για να ανέβετε τέσσερις ορόφους, η υγεία σας δεν είναι η καλύτερη δυνατή και θα ήταν καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό», δήλωσε ο δρ Πετέιρο.
Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε 165 άτομα με ύποπτα συμπτώματα για στεφανιαία νόσο (πόνοι στο στήθος, δύσπνοια στη διάρκεια της άσκησης κ.ά.). Οι συμμετέχοντες αρχικά έκαναν τεστ κοπώσεως και στη συνέχεια, μετά από σύντομη ανάπαυση, κλήθηκαν να ανέβουν 60 σκαλοπάτια με γρήγορο ρυθμό χωρίς να σταματήσουν, ενώ χρονομετρούνταν.
Όσοι ανέβηκαν τα σκαλιά σε 40 έως 45 δευτερόλεπτα είχαν την καλύτερη καρδιομεταβολική λειτουργία και τη χαμηλότερη θνησιμότητα σε βάθος δεκαετίας (έως 1% ετησίως ή 10% σε μία δεκαετία). Όσοι έκαναν πάνω από ενάμισι λεπτό είχαν θνησιμότητα 2% έως 4% ετησίως ή 30% σε βάθος δεκαετίας.
Από τους τελευταίους, σχεδόν οι έξι στους δέκα (58%) εμφάνισαν κάποια δυσλειτουργία της καρδιάς στο τεστ κοπώσεως, έναντι ποσοστού 32% μεταξύ όσων ανέβηκαν τις σκάλες σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Διαβάστε επίσης:
Pfizer: Προδιαγραφών Νέας Υόρκης το digital hub στη Θεσσαλονίκη
ΗΠΑ: Στο εμπόριο βγαίνει το πρώτο τεστ για Covid-19 που μπορεί να γίνει στο σπίτι
Κορονοϊός: Γιατί η UNICEF ζητά να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί