ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Σαν «έτοιμος από καιρό», βαθιά συνειδητοποιημένος για τις ευθύνες που αναλαμβάνει είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Δρ. Θεοκλής Ζαούτης.
Ο καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ, οµότιµος καθηγητής Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστηµίου της Pennsylvania και στο Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP) και μέχρι πρότινος μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, παραδέχεται ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση της επιδημίας, αλλά, όπως λέει, το ισοζύγιο είναι θετικό.
Αναλύει στο Mononews τις προτεραιότητές του και απαντά και στο αν η θέση, που ανέλαβε, είναι «ηλεκτρική καρέκλα».
Αναλυτιικά η συνέντευξη του Θεοκλή Ζαούτη στο Mononews
-Ήταν έκπληξη η θέση που σας προτάθηκε;
-Δεν ξέρω αν έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας, με όλα τα επακόλουθά της, μπορούμε πια να μιλάμε εύκολα για εκπλήξεις. Σίγουρα, όμως, ήταν μια εξέλιξη που προέκυψε ξαφνικά. Βέβαια, έχοντας δουλέψει τα προηγούμενα χρόνια πολύ πάνω στα θέματα δημόσιας υγείας, τόσο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, και έχοντας την εμπειρία των τελευταίων δύο ετών με τη διαχείριση της επιδημίας, μπορώ να σας πω ότι βρισκόμουν ούτως ή άλλως σε… ετοιμότητα και πιστεύω ότι θα ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη του Υπουργού Υγείας και στις απαιτήσεις της θέσης.
-Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον ΕΟΔΥ;
-Τα δύο προηγούμενα χρόνια, παρά τις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που επικρατούσαν στη χώρα αλλά και παγκοσμίως, έγινε στον ΕΟΔΥ σημαντική δουλειά στην κατεύθυνση να επανασυστηθεί ο Οργανισμός στο κοινό και να φέρει σε πρώτο πλάνο τις προκλήσεις που αφορούν στη δημόσια υγεία – δηλαδή όλους μας.
Προφανώς η διαχείριση της επιδημίας επέβαλε περιορισμούς και όρια σε αυτή την προσπάθεια, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μέσα από αυτήν έχει αλλάξει θετικά η προσέγγιση απέναντι στη δημόσια υγεία. Στόχος μας, λοιπόν, είναι τώρα που περνάμε στην επόμενη φάση διαχείρισης της επιδημίας και μπορούμε να δούμε την έξοδο από την κρίση, να εστιάσουμε στο να απαντήσουμε πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά σε όλες τις προκλήσεις που αφορούν στη δημόσια υγεία.
Ο περιορισμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και η έμφαση στην πρόληψη, θα είναι βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας και αισθάνομαι αισιόδοξος ότι με στόχευση, συνέπεια και συνεργασία θα φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
–Τι γεύση σας άφησε η συμμετοχή σας στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων;
Ήταν ένα μεγάλο σχολείο! Όλοι οι συνάδελφοι, που συμμετείχαμε στην Επιτροπή, αν και ειδικός ο καθένας στον τομέα του, ήμασταν ταυτόχρονα «μαθητές», γιατί κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Είναι άλλο να γνωρίζεις κάποια πράγματα από την βιβλιογραφία ή από περιορισμένης κλίμακας κρίσεις και είναι άλλο να αντιμετωπίζεις μια υγειονομική κρίση παγκόσμιας κλίμακας, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν όρια και αποστάσεις. Και, μάλιστα, χωρίς προηγούμενη εμπειρία και μέτρο σύγκρισης.
Σας βεβαιώνω ότι το έργο μας δεν ήταν καθόλου εύκολο, προφανώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις, σίγουρα κάναμε και λάθη, αλλά νομίζω ότι το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό και, κυρίως, έχουμε πλέον αποκτήσει εμπειρία και γνώση στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων. Και επιτρέψτε μου να τονίσω πόσο σημαντικό θεωρώ το ότι, από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός επένδυσε στον ρόλο της επιστημονικής κοινότητας. Πιστεύω και ελπίζω ότι τον δικαιώσαμε.
-Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αναλάβατε «ηλεκτρική καρέκλα». Συμμερίζεστε την άποψη;
Έχω την εντύπωση ότι στον δημόσιο διάλογο οι περισσότερες καρέκλες χαρακτηρίζονται «ηλεκτρικές», μέχρι να καθίσει κάποιος και «αναπαυτικές», μέχρι να σηκωθεί. Οι επιστήμονες μεγάλος μέρος της δουλειάς μας έχουμε συνηθίσει να το κάνουμε όρθιοι, σε εργαστήρια, αμφιθέατρα ή περπατώντας σε διαδρόμους νοσοκομείων. Και τώρα στον Εθνικό Οργανισμό για τη Δημόσια Υγεία θα πρέπει να τρέξουμε. Έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που ανέλαβα, γνωρίζω τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μου, έχω την γνώση, την εμπειρία και τη θέληση να φέρω αποτελέσματα.
-Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στους εμβολιασμούς;
Η έλλειψη κουλτούρας εμβολιασμού, όχι μόνο έναντι της COVID-19, αλλά και γενικά. Το θεωρώ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας και θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό. Η σωστή, έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση έχει βοηθήσει πολύ και σε άλλες χώρες, που αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα.
Μάλιστα έως τώρα συμμετείχα σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο κλινικών δοκιμών, για τα εμβόλια εναντίον του ιού SARS-CoV-2 και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα εμβόλια είναι επαρκώς δοκιμασμένα και αποδεδειγμένα ασφαλή. Αυτό το μήνυμα και τα στοιχεία, που διαθέτουμε, θα φροντίσουμε να φτάσουν σε όλους. Και, επιτρέψτε μου να πω, ότι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.
Διαβάστε επίσης
Και επισήμως ο Θεοκλής Ζαούτης νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ
Ζαούτης: Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου του ΕΟΔΥ
Καθηγητής Θ. Ζαούτης στο mononews: «Μετά τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων θα λειτουργούμε πιο ελεύθερα» – Πώς θα κάνουμε καλοκαίρι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Πρώην πρόεδρος Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ειδικός απεσταλμένος στη Λ. Αμερική
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ
- Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πρώτη δόση – Τα ποσά ανά κατηγορία – Τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους
- Υπουργικό συμβούλιο: Η ατζέντα για το 2025 – Στο τραπέζι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων