«Η 3η δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρύτερη διάρκεια προστασίας», υπογράμμισε η καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης, όσοι έχουν λάβει την 3η δόση «έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν. Και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν 2 δόσεις».

Προειδοποίησε ότι «το long COVID έχει μεγάλη διάρκεια ζωής». Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος αποτροπής. Ανέφερε επίσης, ότι ο ΕΜΑ αποφάσισε τη χορήγηση της τρίτης δόσης για το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna για τους 18 έως 55, 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Θεοδωρίδου: Πιο ήπιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες από αυτές της δεύτερης δόσης.

«Θα πρέπει να πούμε ότι άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις», τόνισε.

«Πρέπει να διευκρινιστεί ότι, άτομα με ιστορικό νόσησης συστήνεται να κάνουν μια δόση εμβολίου, ανεξάρτητα τρων εμβολίων που έχουν κάνει πριν τη νόσηση. Εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μια ή δύο δόσεις, δεν χρειάζεται τρίτη δόση», πρόσθεσε.

Το κύριο όπλο για τη μείωση του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός, είπε η κα. Θεοδωρίδου.

Θεοδωρίδου: Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει το γονιό του

«Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει το γονιό του», σημείωσε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας».

Γκάγκα: Ανησυχούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Β. Ελλάδα

Την ανάγκη να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμών ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα και να μη πιέζεται το σύστημα υγείας, τόνισε από τη Δράμα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Σε δηλώσεις μετά από ευρεία σύσκεψη, με τοπικούς φορείς, η κα Γκάγκα, εξέφρασε την ανησυχία της για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημειώνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν τα κρούσματα το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την κα. Γκάγκα, τα δυο τελευταία χρόνια «το σύστημα υγείας έχει υποστεί μια μεγάλη πίεση.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν φτάσει στα όριά τους και ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε την κατάσταση είναι να εμβολιαστούμε. Ώστε να έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερα ποσοστά που χρίζουν νοσηλείας».

Γκάγκα: Προκήρυξη νέων θέσεων

Υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τέθηκαν όλα τα προβλήματα. Με απώτερο στόχο να βρεθούν λύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Επιπλέον σημείωσε πως έχουν δοθεί κίνητρα όπως είναι το μηνιαίο επίδομα και τα επιπλέον χρήματα για τις εφημερίες, ενώ δόθηκαν κίνητρα και στους ιδιώτες αναισθησιολόγους που θέλουν να έρθουν στο νοσοκομείο και να βοηθήσουν.

Τέλος, συμπλήρωσε πως έχουν ήδη προκηρυχτεί καινούργιες θέσεις και υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς- αναισθησιολόγους να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Θεμιστοκλέους: 120.000 πολίτες έχουν κάνει τρίτη δόση

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.420.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6,5 εκ. πολίτες, δηλαδή το 62% του γενικού πληθυσμού και 71,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,3% του γενικού πληθυσμού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.250.000 πολίτες, δηλαδή το 59,5% του γενικού πληθυσμού και 69% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού και 74,35 του ενήλικου πληθυσμού. Τις τελευταίες 10 μέρες, 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Για το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 12.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 10.000 πολίτες.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2765 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 890 στα ιατρεία και 1875 εμβολιασμοί κατ οίκον.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης, ότι αύριο, κινητά συνεργεία θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά του Κιλκίς, της Πιερίας και της Ξάνθης για εμβολιασμό κατοίκων. Την Τετάρτη θα βρίσκονται σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

Διαβάστε επίσης:

Merck: Ζητά άδεια επείγουσας χρήσης για το χάπι της κατά της COVID-19

Τσιόδρας: Άστραψε και βρόντηξε κατά όσων διατυπώνουν «αντιεπιστημονικές ανοησίες»