Στην «όρθια διασκέδαση», στα γήπεδα, και στο τι θα αποφασιστεί τελικά για τη διεξαγωγή των καρναβαλιών θα εστιάσει η αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας και επισήμανε ότι ο μεγάλος αριθμός νεκρών των τελευταίων ημερών εξαιτίας της πανδημίας οφείλεται «εν πολλοίς και στον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων που υπήρχαν από πριν», ενώ πρόσθεσε:

1

«Η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν αυτό (σ.σ. η αύξηση των κρουσμάτων) θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων. Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε πετύχει ένα καλό ποσοστό τους τελευταίους 2-3 μήνες, και στους άνω των 60 και στους λαμβάνοντες την αναμνηστική δόση».

Αναφερόμενος στην περίοδο του Πάσχα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τηρώντας τα μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας».

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ήδη 4 εκατομμύρια πολιτών έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου και πλέον υπολείπονται 324.000. «Το Novavax δεν θα μπορεί να γίνεται ως αναμνηστική δόση, θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου», είπε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στα διασπορά του κορονοϊού που συναντάται στα παιδιά, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε: «Ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό. Όλοι ακολουθούν αυτό που ακολουθούμε κι εμείς. Η αναμνηστική δόση να ισχύει από 18 και άνω και από 12-18 να γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν ασθένειες. Δεν τίθεται κίνδυνος».

«Τα παιδιά δεν είναι τα πιο ευάλωτα στον κορονοϊό. Όποιο παιδί έχει νοσήσει είναι πάρα πολύ ήπια η συμπτωματολογία. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε σύνδρομο MIS-C», είπε ακόμα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των θανάτων, υπογράμμισε ότι αυτός είναι πολυπαραγοντικός, λέγοντας συγκεκριμένα: «Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βλέπουμε τον αριθμό από την αρχή της πανδημίας έως τώρα, δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια».

Για το ζήτημα των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε: «Καλώς ή κακώς το σύστημα Υγείας έχει προσαρμοστεί στα άτομα που βρίσκονται σε αναστολή. Αυτή είναι από τον Σεπτέμβριο. Διανύουμε τον πέμπτο μήνα και το σύστημα έχει προσαρμοστεί. Θεωρώ δεδομένο -και με βάση τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού- ότι θα δοθεί παράταση σε αυτήν την αναστολή.

Διαβάστε επίσης:

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Το δίλημμα «Απόκριες ή Πάσχα» και οι «κόκκινες γραμμές»

Τζανάκης: Απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών για να προστατευθούν από το σύνδρομο MIS-C