ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025, όλες σχεδόν οι αναμονές στη χώρα να είναι στους τέσσερις μήνες», τόνισε αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους .
Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε: «Έχει πάει πολύ καλά, έχουν προγραμματιστεί για τις δύο πρώτες εβδομάδες 1.500 επεμβάσεις είχαν γίνει και το Σάββατο επεμβάσεις, είναι η τρίτη μέρα.
Να το πάρουμε από την αρχή. Στη χώρα μας η λίστα χειρουργείου δημιουργήθηκε το 2017, εκεί δεν υπήρχε ένας οργανωμένος τρόπος, δεν μπορούσε να παρακολουθηθεί.
Δημιουργήσαμε την ενιαία λίστα χειρουργείου που είναι ένα ψηφιακό σύστημα και έχουμε δει και πόσες είναι οι αναμονές στη χώρα. Οι αναμονές δεν είναι ομοιόμορφες στη χώρα».
Ποιες επεμβάσεις αφορούν
«Τα ογκολογικά περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και έτσι γίνεται και το παρακολουθούμε. Το ίδιο ισχύει και για τα βαριά περιστατικά.
Εκεί που έχουμε αναμονή είναι στα λεγόμενα ψυχρά περιστατικά και μάλιστα το 70% είναι 5 επεμβάσεις. Είναι καταρράκτης, ομφαλοκήλη, χολοκυστεκτομή, αρθροπλαστική ισχύος και γονάτου, αυτές οι 5 επεμβάσεις αφορούν το 70% των ανθρώπων που είναι σε λίστα αναμονής.
Εκεί έχουμε μια αναμονή όμως διαφορετική στα νοσοκομεία της χώρας που ξεπερνάει τους τέσσερις μήνες, που είναι και ο στόχος το οποίο δεν θεωρούμε λογικό κάποιος ακόμη και να περιμένει για μια ομφαλοκήλη που είναι ένα ψυχρό περιστατικό, να περιμένει πάνω από 4 μήνες».
Για τον αριθμό των αναμονών ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε: « Δεν υπάρχει συνολική πρόσθεση, γιατί για παράδειγμα η Αττική έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα από ό,τι η Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παπαγεωργίου και στο Ιπποκράτειο και οφείλεται κυρίως στην πανδημία, γιατί αυτά τα νοσοκομεία έμειναν κλειστά, που είναι μεγάλα νοσοκομεία με πολύ μεγάλους χειρουργικής τομής, έμειναν κλειστά για περίπου 12 μήνες χωρίς να μπαίνει κανένα χειρουργείο από αυτά τα ψυχρά χειρουργεία.
Ξεκινήσαμε καταρχήν το στήσιμο για να γίνει επιχειρησιακά τα απογευματινά χειρουργεία και αυτή τη στιγμή ξεκινάνε τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025, όλες σχεδόν οι αναμονές στη χώρα να είναι στους τέσσερις μήνες.
Αυτό θα μας φέρει σε ένα πολύ καλό χρόνο αναμονής σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συστήματα υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να πούμε δηλαδή ότι έχουμε συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι καλύτερα από το δικό μας, στις Σκανδιναβικές χώρες και έχει και άλλα συστήματα υγείας τα οποία έχουν μεγάλες αναμονές.
Στη Βρετανία για παράδειγμα, έχουμε 7,6 εκατομμύρια πολίτες να είναι σε λίστα αναμονής και ξεπερνάει τα δύο χρόνια η αναμονή σε τέτοιου είδους περιστατικά».
Ποιοι έχουν προτεραιότητα
«Να δώσουμε και κάποιες χρηστικές πληροφορίες, γιατί ρωτάνε οι πολίτες αν πρέπει να κάνουν κάτι. Οι πολίτες δεν πρέπει να κάνουν κάτι, το νοσοκομείο, ο γιατρός συνήθως επικοινωνεί με τον ασθενή που είναι στη λίστα χειρουργείου και τον καλεί για την επέμβαση.
Το σύστημα πλέον επειδή έχουμε πλήρη καταγραφή ξεκινάμε από το παλαιότερο περιστατικό προς το νεότερο περιστατικό. Άρα δεν υπάρχει κανένας τρόπος να υπερπηδηθούν η σειρά ή οτιδήποτε άλλο.
Αυτή τη στιγμή μιλάμε για περιστατικά που όλα είναι ψυχρά περιστατικά. Άρα αυτό που μπορεί να γίνει είναι ο γιατρός να κρίνει αν ένα περιστατικό είναι επείγον και να φύγει από τη λίστα, δεν ισχύει γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Όλα είναι ψυχρά περιστατικά, άρα το απόλυτο κριτήριο είναι η σειρά εγγραφής στη λίστα και το οποίο εμείς το παρακολουθούμε» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.
«Οποιοδήποτε περιστατικό επισκεφθεί ένα γιατρό στη χώρα και ο γιατρός τον καταγράψει στη λίστα χειρουργείου, υπάρχει εκεί η εγγραφή και φαίνεται πότε εξετάστηκε και του δίνει και μια πιθανή ημερομηνία χειρουργείου.
Θα φτάσουμε σε ένα σημείο στους επόμενους μήνες που ο πολίτης θα λαμβάνει και sms με το που τελειώσει το ραντεβού από τον γιατρό με την πιθανή ημερομηνία χειρουργείου δηλαδή, επισκέφθηκα σήμερα τον γιατρό.
Αυτό θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, όπως και οι πολίτες με το που αρχίσει να κυλάει το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα θα μπορούν να βλέπουν ενδεικτικούς χρόνους ανά κλινική σε κάθε νοσοκομείο της χώρας. Δηλαδή η χειρουργική κλινική στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης έχει αναμονή 5 μήνες έχει αναμονή 4 μήνες για τα μη επείγοντα περιστατικά».
Οι πόροι
Σχετικά με το γιατί οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης που είναι 70 εκατ. επιλέχθηκε να δοθούν στα απογευματινά χειρουργεία ο κ. Θεμιστοκλέους απαντά:
« Πρώτον, αυτά τα χρήματα δίνονται στα απογευματινά χειρουργεία για να αντιμετωπίσουν αυτό που έφερε η πανδημία, που έφερε μια πολύ μεγάλη αύξηση των αναμονών στις χειρουργικές λίστες, το οποίο συνέβη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο σκέλος είναι ότι δίνουμε πολλαπλάσια από αυτά τα χρήματα στις υποδομές. Αυτή τη στιγμή ανακαινίζουν τμήματα στα 96 νοσοκομεία της χώρας, που κάποια έχουν ολοκληρωθεί.
Τα περισσότερα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Δημιουργούμε κατ’ αρχήν τρία πολύ μεγάλα συγκροτήματα εντός νοσοκομείων.
Δημιουργούμε το Ογκολογικό στο νοσοκομείο Σωτηρία, το Ογκολογικό στο Νοσοκομείο της Λαμίας, την Αιματολογική Κλινική Γενετικών Παθήσεων Παπανικολάου, το οποίο ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια και έχουμε άλλα 80 εκατομμύρια ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία που ο διαγωνισμός θα είναι στον αέρα τις επόμενες μέρες και μέχρι τέλος του 2025 θα έχουμε ό, τι πιο σύγχρονο από τεχνολογία στα νοσοκομεία.
Άρα υπάρχουν πέρα από αυτά τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης και πάρα πολλοί πόροι που δίνονται στην υγεία».
Διαβάστε επίσης:
Πράσινα Τιμολόγια: Της ΔΕΗ το φθηνότερο με 15,5 λεπτα/κιλοβατώρα- Οι τιμές όλων των παρόχων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- MΕTRO: Επικύρωσε Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου
- Αθανάσιος Φειδάκης (Globus Maritime): Συνεχίζει την ανανέωση του στόλου – Αύξηση εσόδων και μείωση κερδών στο 9μηνο
- Όμιλος Mitsis: Στρατηγική επέκταση στη Χαλκιδική – Αναλαμβάνει τη διαχείριση του 4* ξενοδοχείου Alexander the Great
- Έλτον Τζον: Αποκαλύπτει την απώλεια όρασης και συγκινεί