ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Σχετικά με τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως ο Οργανισμός υπάρχει για τους ασφαλισμένους και σε αυτούς θα πρέπει να δίνει αναφορά και όχι στους παρόχους Υγείας. Η δουλειά του ΕΟΠΥΥ, δεν είναι να μοιράζει χρήμα στους παρόχους Υγείας. Αυτοί, είπε, οφείλουν να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις που έχει ο ΕΟΠΥΥ και αυτός να λαμβάνει τις καλύτερες και περισσότερες παροχές, στις καλύτερες τιμές.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως με την εισαγωγή του real time ελέγχου στις υπηρεσίες που λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους, δηλαδή τον έλεγχο στην πηγή των υπηρεσιών, αυτός που θίγεται δεν είναι ο πολίτης αλλά ο πάροχος. Μόνο με τους real time ελέγχους μπορεί να περιοριστούν οι προκλητές δαπάνες. Τόνισε μάλιστα, ότι «όποιος δεν ψηφίσει την σχετική διάταξη θέλει να μην ελέγχονται οι πάροχοι». Υπογράμμισε πως τα ποιοτικά κριτήρια που τίθενται για την παροχή Υγείας, είναι πολύ σημαντικά, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να αποζημιώνει το ίδιο μια εξέταση που γίνεται με έναν αξονικό τομογράφο ηλικίας 45 ετών, ή ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει ΜΕΘ, ή επιπρόσθετο εξιδεικευμένο προσωπικό. Ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει τους παρόχους με βάση ποιοτικούς δείκτες και οι πάροχοι θα πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτούς. Όπως είπε, δεν μπορεί να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ – όπως είχαμε τώρα με τον covid – κλινικές που δεν διαθέτουν οξυγόνο. Σήμερα ο οργανισμός συμβάλλεται με παρόχους Υγείας, χωρίς να αξιολογεί τις υπηρεσίες που λαμβάνει και αυτό δεν είναι σωστό.
Για τις αλλαγές στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός αναρωτήθηκε κατά πόσο είναι λογικό σε αυτό να μετέχει και ο πάροχος. Σαφώς, είπε, οι φορείς είναι επιστημονικοί φορείς, αλλά ταυτόχρονα όμως είναι και πάροχοι Υγείας, και δεν μπορεί ο ίδιος που πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, ο ίδιος αντίστοιχα να είναι στο ΔΣ όπου αποφασίζει το τι θα πληρώνει ο Οργανισμός. «Εμείς θέλουμε να έχουμε την λογική ενός τεχνοκρατικού ΔΣ, αλλά σε αυτό δεν μπορεί να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι και να καθορίζουν την στρατηγική του». Εμείς, σημείωσε «θέλουμε να έχουμε ένα γνήσιο αγοραστή υπηρεσιών, έναν γνήσιο ασφαλιστικό Οργανισμό που θα ελέγχει τις δαπάνες, που θα αγοράζει με ποιοτικές υπηρεσίες και να έχει τις καλύτερες παροχές».
Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον «Προσωπικό Ιατρό» ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό κατέστη αναγκαίο, καθώς απέτυχε μετρήσιμα ο Ν. 4486/2017, οι οικογενειακοί γιατροί ήταν περί τους 1.600 με 1.700, και με την εφαρμογή του νόμου, οι μισοί αποχώρησαν από τον ΕΟΠΥΥ. «Ενώ ξεκινήσατε με φιλοσοφία του capitation, υποχρεωθήκατε άμεσα να πάτε σε μισθό – και τώρα έχουμε οικογενειακούς γιατρούς που λαμβάνουν μισθό, είτε έχουν ασθενείς είτε όχι» είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Πλεύρης. «Εμείς θέλουμε οι γιατροί να ‘αγκαλιάσουν’ αυτό το σύστημα, και για να το ‘αγκαλιάσουν’ θα πρέπει να βλέπουν ότι όσοι περισσότερους ασθενείς εγγραφούν, τόσο περισσότερα χρήματα θα πάρουν. Με τις νέες διατάξεις, ‘προσωπικοί ιατροί’ μπορεί να είναι και οι γιατροί των ΤΟΜΥ και των Κέντρων Υγείας και αυτοί να λαμβάνουν χρήματα για την εγγραφή ασθενών, κίνητρο δηλαδή για όλους τους ιατρούς να εγγράφουν συμπολίτες μας. Για αυτό και η πληρωμή τους θα γίνεται κατ’ άτομο».
Ο υπουργός μάλιστα, ανέφερε πως στην συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, θα αναφερθούν και τα ποσά. Επίσης, σημείωσε πως προβλέπεται να ενταχθούν στους «προσωπικούς ιατρούς» όπου εντάσσονται, και οι γιατροί ειδικοτήτων για χρονίως πάσχοντες.
Για τα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός ανέφερε ότι «κατανοώ πως είναι ένα μέτρο, το οποίο δεν αρέσει καθόλου στις ιδιωτικές κλινικές. Και μέσα τους πιστεύουν ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί, όπως δεν εφαρμόστηκε τόσα χρόνια». Το νοσοκομείο δεν χάνει τίποτα, γιατί το νοσοκομείο παίρνει πόρους. Στον γιατρό, τον νοσηλευτή που συμμετέχει, τους δίνουμε ένα κίνητρο να παραμείνουν στο ΕΣΥ, ξέροντας ότι μπορεί να έχουν και ένα ιδιωτικό έργο μέσα στο Σύστημα Η πρωινή λίστα του χειρουργείου του νοσοκομείου θα γίνεται κανονικά. Τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται σε χρόνους που δεν λειτουργεί το νοσοκομείο. Έτσι, ο ασθενής αποκτά μία εναλλακτική από το να πάει σε ιδιωτική κλινική και να πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνονται λιγότερα χειρουργεία, για να κάνουν περισσότερα απογευματινά, διευκρίνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα