ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Η παγκόσμια υγειονομική κρίση κατέδειξε την τεράστια σημασία που έχει για την ευημερία των πολιτών η ίση πρόσβασή τους σε όλες ανεξαιρέτως τις θεραπείες. Και άνοιξε τη συζήτηση μεταξύ της Κομισιόν και των εταίρων για το πώς τα συστήματα υγείας μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικά σε παρόμοιες καταστάσεις.
Αυτό ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.
Ο κ. Τρύφων ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους κάτι τέτοιο είναι εφικτό να συμβεί. Ειδικότερα υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της έρευνας και της ανταγωνιστικότητας σε ένα «ζωντανό» περιβάλλον, όπως είναι αυτό την Ευρώπης.
«Πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Υγεία. Ειδικά για τον κλάδο του φαρμάκου θα πρέπει να στοχεύσουμε στον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής, στην ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας», είπε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.
Ο πόλεμος, η οικονομική κρίση και η ανάκαμψη
Ο κ. Τρύφων εκτίμησε ότι το σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τον υψηλό πληθωρισμό θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των εξελίξεων σε επίπεδο Ευρώπης.
«Η Ελλάδα προέρχεται από μια μεγάλη περίοδο αποεπένδυσης, υποχρηματοδότησης και πολύ υψηλών επιστροφών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά, μέσα στην πανδημία φάνηκε η σπουδαιότητα του κλάδου, καθώς τόσο οι ελληνικές όσο και οι ξένες εταιρείες μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών και παράλληλα εξήγαγαν και σε άλλες χώρες».
Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε και στις επενδύσεις, που θα γίνουν το προσεχές διάστημα στον τομέα του φαρμάκου. Όπως εξήγησε, με το «αναπτυξιακό clawback» από το 2019 και τη μείωση φορολογικών συντελεστών, μεταξύ άλλων, το περιβάλλον βελτιώθηκε και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι επενδύσεις, που πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στον τομέα του φαρμάκου, ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ.
«Αυτό είναι το πλαίσιο, για να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα» είπε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.
Η «πληγή» του clawback
Το ύψος του clawback, ωστόσο, παραμένει ένα μείζον ζήτημα για τον κλάδο του φαρμάκου και μένει να δούμε πώς θα το χειριστεί στο εξής η κυβέρνηση.
Τέλος, ο κ. Τρύφων πρότεινε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στα κίνητρα, που δίνονται και να είναι πιο ελαστικοί οι κανόνες ανταγωνισμού σε περιόδους κρίσης. Επίσης, να επεκταθούν τα κίνητρα που θεσπίστηκαν την περίοδο της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σάντρα Μαρινοπούλου, Πάνος Λασκαρίδης, GAP: Μόδα και Τέχνη
- Παπαστεργίου: H κυβερνοασφάλεια δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή ως αναγκαιότητα
- Καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη τα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
- Hilton: Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των resorts της με νέα ξενοδοχεία σε κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου