ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεδριάζει σήμερα στις 10 π.μ. η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις που θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαχείρισης της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.
Οι αυξημένοι επιδημιολογικοί δείκτες οδηγούν σε αλλαγή πορείας, με τους ειδικούς να έχουν στραφεί πλέον, από την άρση των περιορισμών, στην επιβολή νέων μέτρων.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πολυπληθής Αττική η οποία, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της υποεπιτροπής επιδημιολόγων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, αποφασίστηκε να ενταχθεί στις «κόκκινες» περιοχές.
Οι ειδικοί αποφάσισαν την εισήγηση σκληρότερων μέτρων, αξιολογώντας μια σειρά επιδημιολογικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων η αυξητική τάση των κρουσμάτων και η αυξημένη παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους, η αυξημένη πληρότητα στις ΜΕΘ Covid αλλά και η κατανομή του πληθυσμού και τα χαρακτηριστικά του στην περιοχή του λεκανοπεδίου.
Κατά την τελευταία εβδομάδα, στην Αττική καταγράφηκαν 2.013 νέες διαγνώσεις. Από τα συνολικά 5.324 ενεργά κρούσματα στη χώρα την Τετάρτη, τα 2.374 εντοπίζονταν στο λεκανοπέδιο, μεταξύ των οποίων και πολλά εξ αυτών που φέρουν το μεταλλαγμένο «βρετανικό» στέλεχος. Ιδιαίτερα προβληματίζουν αυτή τη στιγμή ο Κεντρικός, ο Ανατολικός και ο Βόρειος Τομέας, λόγω των νέων κρουσμάτων, αλλά και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν.
Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 46,29 στο Βόρειο Τομέα, 29 στην Ανατολική Αττική και 53,86 στον Κεντρικό Τομέα, έναντι των 25,14, 20,71 και 41,57, αντίστοιχα, μία εβδομάδα πριν.
Ήδη ο αριθμός αναπαραγωγής (Rt) βρίσκεται στο 1, εντούτοις αντικατοπτρίζει την επικρατούσα κατάσταση προ 14 ημερών, δηλαδή την επίδραση από το άνοιγμα της 11ης Ιανουαρίου. Μετά τη λειτουργία του λιανεμπορίου και τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε το περασμένο σαββατοκύριακο, πιθανολογείται ότι θα περάσει το “κατώφλι” της μονάδας, περίπτωση κατά την οποία μιλάμε για εκθετική αύξηση (ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από έναν). Σημειώνεται ότι η επίδραση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου αναμένεται να «αποτυπωθεί» στα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα.
Το “εκρηκτικό κοκτέιλ” συμπληρώνουν η πτώση της θερμοκρασίας και η επακόλουθη συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους, παράγοντες που ευνοούν τη διασπορά του ιού και διαμορφώνουν τις ιδανικές συνθήκες για έξαρση της επιδημίας.
Οριακές τάσεις στο σύστημα υγείας
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας την Τετάρτη, η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στην Αττική αγγίζει το 63%.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου την Πέμπτη, τονίζοντας ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνουν και τα περιστατικά που εισάγονται έχουν βαριά συμπτώματα.
«Παρότι στις κλινικές υπάρχει σχετική πίεση, αυξάνουν τα περιστατικά των ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γεννηματάς που χθες εισήγαγε 10 περιστατικά κορονοϊου και από την κλινική χρειάσθηκε να διασωληνωθούν τρείς ασθενείς που μεταφέρθηκαν στη Μονάδα. Έμεινε μόνο 1 κενή κλίνη ΜΕΘ. Η πίεση εξακολουθεί να υπάρχει στο Θριάσιο, με βαριά περιστατικά στο όριο της διασωλήνωσης. Οι ΜΕΘ του νοσοκομείο έχουν μόνο 1 κενή κλίνη. Στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και του Σωτηρία τα περιστατικά εμφανίζουν αυξητικές τάσεις», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, δίνοντας λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ Covid του λεκανοπεδίου:
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. 12 Ασθενείς στις 14 κλίνες
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 10 Ασθενείς στις 11 κλίνες
ΣΩΤΗΡΙΑ. 52 Ασθενείς στις 84 κλίνες
ΝΙΜΙΤΣ. 1 ασθενής στις 4 κλίνες
ΕΛΠΙΣ. 3 ασθενείς στις 6 κλίνες
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 28 ασθενείς στις 32 κλίνες
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 5 ασθενείς στις 12 κλίνες
ΑΤΤΙΚΟ. 16 ασθενείς στις 23 κλίνες
ΘΡΙΑΣΙΟ. 11 ασθενείς στις 12 κλίνες
ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ 138. ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ 198. ΚΕΝΕΣ 60.
«Είναι ελάχιστες, με δεδομένο ότι η διακίνηση των ασθενών στις ΜΕΘ δεν είναι εύκολη και τα περιστατικά αυξάνουν. Μην ξαναζήσουμε καταστάσεις Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας, με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός καθυστερεί», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Επιστήμονες αναφέρουν ότι, παρότι στην πρωτεύουσα υπάρχουν περισσότερα νοσοκομεία απ’ ότι στη Θεσσαλονίκη, η πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός στον πολύ πυκνό ιστό της πόλης και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που είχε κάνει το Νοέμβριο η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα: «Στην περίπτωση που η κατάσταση στην Αττική έχει την ίδια εξέλιξη με αυτήν της Θεσσαλονίκης, τα νούμερα θα είναι τόσο υψηλά, που κανένα σύστημα Υγείας, πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει».
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.
Πάντως, με βάση τα ισχύοντα, στις «κόκκινες» περιοχές δεν λειτουργούν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το λιανέμποριο λειτουργεί με το σύστημα click away, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις έξι το απόγευμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών