Ελπίδες από άλλο ένα εμβόλιο, που θα χορηγείται σύντομα στη χώρα μας για την προστασία από την COVID-19.

Πρόκειται για το σκεύασμα, που ανέπτυξε η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Novavax, το οποίο θα είναι αρχικά διαθέσιμο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα.

Στις 21 Φεβρουαρίου η χώρα μας θα παραλάβει τις πρώτες 168.000 δόσεις από το νέο εμβόλιο – συνολικά θα διατεθούν 474.000 δόσεις για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύχθηκε «παραδοσιακά» και είναι πρωτεϊνικό, δηλαδή η ανάπτυξή του δεν βασίζεται σε τεχνολογία mRNA, όπως εκείνα των εταιρειών Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ενώ αιτήματα έχουν υποβληθεί και από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία.

Όπως διαπιστώθηκε από δύο μεγάλες κλινικές μελέτες, το νέο εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα περίπου 90%, με ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία.

«Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας προσφέρει μια διαφορετική επιλογή, βασισμένο σε μια καλά μελετημένη πλατφόρμα πρωτεϊνικών εμβολίων και μπορεί να αλλάξει το πορτφόλιο των διαθέσιμων εμβολίων για την καταπολέμηση της COVID-19», δήλωσε ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Novavax, Stanley Erck.

Πώς θα χορηγείται το εμβόλιο της Novavax

Το νέο εμβόλιο της Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις – περιλαμβάνει και αναμνηστική δόση – με τρεις εβδομάδες διαφορά μεταξύ των δόσεων. Απαρτίζεται από μικρά τμήματα του κορονοϊού SARS-CoV-2, που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον. Στόχος είναι, όταν αυτά εισέλθουν στον οργανισμό, να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση και υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Novavax είναι γενικά ήπιες έως μέτριες και μεσοπρόθεσμες. Περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στο σημείο της έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκά άλγη, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η λήψη αναμνηστικής δόσης του εμβολίου αύξησε περαιτέρω την ανοσολογική απόκριση κατά της παραλλαγής Όμικρον.

Κόντρα στη φοβία για τα mRNA εμβόλια

Υπενθυμίζεται ότι τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA κάνουν τα ανθρώπινα κύτταρα, μόλις δεχθούν εντολή, να παραγάγουν την S- πρωτεΐνη του κορονοϊού SARS-CoV-2, προκειμένου τα λεγόμενα Β-κύτταρα του οργανισμού να φτιάξουν αντισώματα.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια χρησιμοποιούν μόνο την πρωτεΐνη, εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων.

Η πρώτη χώρα στον κόσμο, οι υγειονομικές αρχές της οποίας ενέκριναν τη χρήση του εμβολίου της Novavax, ήταν η Ινδονησία.

Στην Ευρώπη, μόλις το σκεύασμα πήρε το «πράσινο φως» από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), η Γαλλία έκανε γνωστό πως θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Στις 28 Ιανουαρίου το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει 5.000.000 δόσεις.

Διαβάστε επίσης

Θεμιστοκλέους: Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Novavax στις 21 Φεβρουαρίου – Αρχές Μαρτίου η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων