Πονοκέφαλος, ζάλη, δίψα και  ανακατεμένο στομάχι  είναι τα συχνότερα «κακά» που έπονται της μέθης. Πρόκειται για το λεγόμενο hangover, που σε κάποιες περιπτώσεις μας κάνει να μετανιώνουμε ξανά και ξανά για το… ξεσάλωμα της προηγουμένης.

Κύρια αιτία του είναι η αφυδάτωση, η οποία προκαλείται από την αυξημένη διούρηση, λόγω της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας  αλκοόλ (έχει διουρητική δράση).  Και μπορεί να αντιμετωπιστεί.  Όμως, όπως είναι γνωστό, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Τι πρέπει να κάνετε

  • Φροντίστε να έχετε φάει καλά και να έχετε πιεί αρκετό νερό πριν την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Μην αναμιγνύετε τα ποτά, ειδικά όσα προέρχονται από ζύμωση σταφυλιού (κρασί, τσίπουρο, κονιάκ) με αυτά από δημητριακά (ουίσκι, μπίρα, ρούμι κλπ).
  • Αραιώστε το ποτό σας με πάγο ή νερό και όχι με ανθρακούχα ποτά και αποφύγετε να το συνδυάσετε με τσιγάρο ή γλυκό, γιατί όλα αυτά αυξάνουν τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα. Προτιμήστε κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν  (π.χ. τυρί) που καθυστερεί την απορρόφηση.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ αν είστε σε κακή ψυχολογική ή σωματική κατάσταση.

Σε περίπτωση που δεν προνοήσατε:

  • Πιείτε πολύ νερό, χυμούς και ισοτονικά ποτά για την αποκατάσταση των βασικών σακχάρων και ηλεκτρολυτών που έχετε «κάψει» με το αλκοόλ.
  • Αφήστε το στομάχι σας άδειο μέχρι να πεινάσετε. Τότε προτιμήστε να φάτε κάτι ελαφρύ, όπως σούπες, πουρέ, κοτόπουλο και αποφύγετε τα τηγανητά και τα τσιγαριστά φαγητά και τα καρυκεύματα.
  • Τα παυσίπονα βοηθούν στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, αλλά μην κάνετε κατάχρηση, γιατί το ήπαρ είναι ήδη κουρασμένο από το μεταβολισμό του αλκοόλ.
  • Οι διαταραχές από το στομάχι βελτιώνονται με τη χρήση αντιόξινων ή ειδικών γαστροπροστατευτικών φαρμάκων.
  • Η άσκηση (ζωηρό περπάτημα, τζόκινγκ) μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποβάλλει το αλκοόλ και να αναρρώσει πιο γρήγορα.

Επισκεφθείτε το γιατρό

Εάν εξακολουθείτε να έχετε πόνους, ναυτία, τάση για έμετο ή εμέτους θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, οισοφαγγίτιδα και παγκρεατίτιδα, η αντιμετώπιση των οποίων εξαρτάται από την βαρύτητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κοτόσουπα: Το μυστικό πίσω από την θεραπευτική της δράση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόσληψη βάρους: Πώς θα «εξισορροπήσετε» τις διατροφικές κραιπάλες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πόσες ώρες χρειάζονται για να «καθαρίσει» ο οργανισμός από το αλκοόλ