ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλη πίεση δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, όπου η κατάσταση έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.
Το βράδυ της Τετάρτης (24/3) στην επικράτεια νοσηλεύονταν 4290 ασθενείς με Covid σε απλές κλίνες και 686 διασωληνωμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το μεγαλύτερο βάρος εξακολουθούν να δέχονται τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με 2080 ασθενείς σε απλές κλίνες και 370 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία έρχονται αντιμέτωπα με αθρόες εισαγωγές περιστατικών κορονοϊού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς με άλλες παθήσεις νοσηλεύονται σε ράντζα.
Παρόλο που οι κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ μαζί με αυτές που έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, αγγίζουν σήμερα τις 1410 ανά την επικράτεια, ξεπερνώντας πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ασθενείς στα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται διασωληνωμένοι σε θαλάμους. Μάλιστα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο αριθμός τους σημείωσε «μαύρο» ρεκόρ κατά τη χθεσινή ημέρα.
Βάσει των στοιχείων της Ομοσπονδίας, χθες Τετάρτη, κενές κλίνες ΜΕΘ υπήρχαν μόνο 3 στο νοσοκομείο “ΚΑΤ”, 6 στο «Ερυθρός Σταυρός», 2 στο «Ευαγγελισμός», 1 στο «Σωτηρία» και 2 στο «Αττικόν». Όπως αναφέρει ο πρόεδρός της, Μιχάλης Γιαννάκος, οι κλίνες που αδειάζουν καταλαμβάνονται άμεσα από εσωτερικά περιστατικά, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η μεταφορά διασωληνωμένων που νοσηλεύονται σε θαλάμους άλλων νοσοκομείων.
Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι, παρότι βοηθητική, η επιστράτευση των 206 ιδιωτών γιατρών δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ενώ εκ των πραγμάτων αποδυναμώνει την ήδη «αδύναμη» Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και αντιπολίτευση ζητούν επίταξη των ιδιωτικών κλινικών με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασύμμετρη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει, όμως, η κατάσταση και στην Αχαΐα. Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» νοσηλεύονταν συνολικά περισσότεροι από 160 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες και 48 ασθενείς στις ΜΕΘ.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ζητά τη «μέγιστη ευθύνη απ’ όλους», προκειμένου να περιοριστεί η επιδημία και να μπορέσει να διαχειριστεί το σύστημα υγείας τις υπέρμετρες ανάγκες, επισημαίνοντας ότι οι πόροι έχουν πλέον στερέψει.
«Το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλες πιέσεις και έχουμε επιστρατεύσει το σύνολο των διαθέσιμων πόρων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε πλέον επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας, για αυτό και απαιτείται η μέγιστη ευθύνη από όλους», ανέφερε την Παρασκευή (19/03) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Η επιστημονική κοινότητα τονίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων στην πιο κρίσιμη στιγμή της υγειονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Το τρίτο κύμα της επιδημίας κορονοϊού έχει λυγίσει το ΕΣΥ και δυστυχώς οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες.
Βάσει των μαθηματικών μοντέλων που αναπτύσσει η ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Νίκου Τζανάκη, οι αριθμοί θα επιδεινωθούν, ενώ η εκτόνωση του επιδημικού κύματος δεν αναμένεται πριν τα τέλη του επόμενου μήνα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς, προβλέπεται ότι θα φτάσουν τους 750 τις επόμενες μέρες, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή εντός 10 ημερών θα φανεί εάν θα υπάρξει και περαιτέρω αύξηση. Ο κ. Τζανάκης εκτιμά ότι η κάμψη στον αριθμό των διασωληνωμένων θα έρθει μετά τις 10 Απριλίου, ενώ δεν αποκλείει να φτάσουν και τους 800 κατά την κορύφωση.
Επιφυλάξεις και «ενστάσεις» για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Στη μάχη έχουν ήδη μπει οι περισσότεροι από τους 206 ιδιώτες γιατρούς, που επιστρατεύθηκαν στην Αττική, η πλειονότητα των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες απορροφήθηκε από τα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και «Σισμανόγλειο», όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις.
Εντούτοις, πεδίο προβληματισμού, αποτελεί η συγκεκριμένη πρακτική για τις επιστημονικές εταιρείες της Πνευμονολογίας, η οποία αποτελεί ειδικότητα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της Covid.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) δηλώνει ότι επιφυλάσσεται ως προς την χρησιμότητα της επιστράτευσης πνευμονολόγων και την αποτελεσματικότητα αυτής στο σύστημα υγείας. Παράλληλα, προτείνει άμεση πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων ιατρών που περιμένουν στις λίστες με κατάργηση όλων των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, άμεση ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των πνευμονολόγων – παθολόγων και αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ (στην 1η και 2η ΥΠΕ), με διαδικασία ανάλογη αυτής που ακολουθήθηκε προ 3μήνου για τις ΜΕΘ.
Όπως σημειώνει στην 1η και 2η ΥΠΕ έχουν αιτηθεί διορισμό πάνω από 100 πνευμονολόγοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός ΕΣΥ. Τέλος, ζητά πρόσληψη άμεσα σε κλινικές και τμήματα Covid όσων γιατρών πνευμονολόγων είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και αναγνώριση του χρόνου αυτού ως “αγροτικό ιατρείο”.
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠΝΕΛ), από την πλευρά της, δηλώνει αντίθετη με την πρακτική της επιστράτευσης, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα αποδυναμώνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και, κατά συνέπεια, επιφορτίζει περισσότερο τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, στερώντας παράλληλα από τους ασθενείς με Covid-19 την “πολύτιμη επιστημονική συμβολή του εξειδικευμένου Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου” στην κοινότητα.
Εθελοντικά στη μάχη οι ιδιώτες γιατροί της Πάτρας
Στη μάχη ετοιμάζονται να ριχθούν ιδιώτες γιατροί της Πάτρας με τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης (ΙΣΠ) να πρωτοστατεί σε αυτήν την προσπάθεια. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση, ο ΙΣΠ, αποφάσισε να υποστηρίξει το έργο των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, που εδώ και έναν χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, μέλη του ΔΣ του, δήλωσαν ότι τίθενται στη διάθεση της πολιτείας, για τη κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ, εντός των ορίων ευθύνης του Συλλόγου. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «διαπιστώθηκε η ύπαρξη εκπεφρασμένης πρόθεσης συνεισφοράς από ικανό αριθμό γιατρών, ειδικοτήτων αιχμής, είτε με σχέση μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης, είτε με σχέση πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, ήδη έχουν δηλώσει τη διαθεσιμότητά τους 20 γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων -πέρα από αυτές που ζητά το Υπουργείο- που επιθυμούν να συνδράμουν εθελοντικά στους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»