ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το σώμα σας και να ενημερώσετε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή. Τα γρήγορα «αντανακλαστικά» σας μπορεί να αποβούν σωτήρια ακόμα και για την ίδια σας τη ζωή, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για επιτυχή θεραπεία.
Ο καρκίνος είναι πιο συνηθισμένος στις μεγαλύτερες ηλικίες (τα περισσότερα περιστατικά σημειώνονται στις ηλικίες 50 ετών και άνω), ωστόσο, είναι μία νόσος την οποία μπορεί να αναπτύξει ο οποιοσδήποτε. Τα παρακάτω συμπτώματα τις περισσότερες φορές προκαλούνται από κάτι πολύ λιγότερο σοβαρό, όμως, αυτός που μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο του καρκίνου είναι μόνο ο γιατρός σας.
- Δύσπνοια: Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθανόμαστε πού και πού «λαχανιασμένοι». Αλλά αν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε έτσι για περισσότερο από το συνηθισμένο ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενημερώστε το γιατρό σας.
- Ανεξήγητη κολπική αιμορραγία: Η αιμορραγία ή οι «κηλίδες» αίματος μεταξύ των περιόδων μπορεί να είναι παρενέργεια του αντισυλληπτικού χαπιού, εάν το λαμβάνετε. Παρόλα αυτά, η αιμορραγία από τον κόλπο μεταξύ των περιόδων, μετά το σεξ ή μετά την εμμηνόπαυση απαιτεί διερεύνηση από ειδικό.
- Βαριά νυχτερινή εφίδρωση: Η εφίδρωση τη νύχτα μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις ή να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Είναι, επίσης, συχνά ένα σύμπτωμα που βιώνουν οι γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Όμως, οι πολύ βαριές νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι καρκίνου και θα πρέπει να ελέγχονται από ειδικό.
- Βραχνάδα: Η βραχνάδα και οι αλλαγές στη φωνή γενικότερα, συχνά οφείλονται σε κρυολόγημα. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν θα πρέπει να διερευνηθούν από το γιατρό σας.
- Καούρες και δυσπεψία: Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ελαφρά δυσφορία ή πόνο μερικές φορές μετά από ένα πλούσιο και βαρύ γεύμα. Ωστόσο εάν αυτό συμβαίνει συχνά ή είναι ιδιαίτερα οδυνηρό, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
- Έλκος στο στόμα ή τη γλώσσα που δεν υποχωρεί: Τα έλκη στο στόμα είναι μία συνηθισμένη αντίδραση του οργανισμού όταν είναι εξαντλημένος. Το βλεννογόνο του στόματος ανανεώνεται περίπου κάθε 2 εβδομάδες, γι ‘αυτό τα έλκη συνήθως επουλώνονται μέσα σε αυτό το διάστημα. Ένα έλκος που δεν επουλώνεται μετά από 3 εβδομάδες θα πρέπει να αναφέρεται στον γιατρό ή στον οδοντίατρο.
- Επίμονο φούσκωμα: Είναι αρκετά συνηθισμένο για τις γυναίκες να βιώνουν παροδικό φούσκωμα στην κοιλιά. Αλλά αν αισθάνεστε φούσκωμα τις περισσότερες ημέρες, ακόμα και αν είναι παροδικό, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας.
- Δυσκαταποσία: Μερικές ιατρικές καταστάσεις μπορούν να δυσκολέψουν την κατάποση περιστασιακά. Εάν, όμως, αντιμετωπίζετε δυσκολία κατάποσης και το πρόβλημα δεν υποχωρεί, θα πρέπει να διερευνάται από ειδικό.
- Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου: Η ιογενής γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση είναι συχνά η αιτία αλλαγών στις συνήθειες του εντέρου. Όχι, όμως, μόνο αυτές. Γι΄ αυτό ενημερώστε το γιατρό σας, είτε πρόκειται για λιγότερες κενώσεις, είτε για περισσότερες, είτε για δυσκοιλιότητα.
10. Πληγή που δεν κλείνει: Η επιδερμίδα επιδιορθώνεται πολύ γρήγορα και κάθε βλάβη συνήθως θεραπεύεται μέσα σε περίπου μια εβδομάδα. Όταν ένα εξάνθημα ή μια πληγή δεν επουλώνεται, ακόμα κι αν είναι ανώδυνη, θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό.
11. Απώλεια όρεξης: Η απώλεια της όρεξης μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους, ένας εκ των οποίων και ο καρκίνος. Μιλήστε στο γιατρό σας παρατηρήσετε ότι έχετε λιγότερη όρεξη για φαγητό, χωρίς εμφανή λόγο και η κατάσταση δεν βελτιώνεται.
12. Ασυνήθιστες αλλαγές στο μαστό: Τα ψηλαφητά ογκίδια δεν είναι οι μόνες μεταβολές του μαστού που πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την αίσθηση του μαστού, τυχόν μεταβολές του δέρματος, ερυθρότητα ή πόνος. Αλλαγές στη θηλή, συμπεριλαμβανομένου του εκκρίματος σε μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος ή θηλάζει, πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρονται στον ειδικό γιατρό.
13. Αίμα στα κόπρανα: Η πιο συνηθισμένη αιτία παρουσίας αίματος στα κόπρανα είναι οι αιμορροϊδοπάθεια. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται και σε κακοήθεια, γι’ αυτό ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας.
14. Αίμα στα ούρα: Συνήθως δεν οφείλεται σε καρκίνο, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα εκτός από τον γιατρό σας.
15. Προβλήματα στην ούρηση: Τα προβλήματα που σχετίζονται με την ούρηση μπορεί να περιλαμβάνουν την επιτακτική ούρηση ή την συχνοουρία, την αδυναμία ούρησης ή τον πόνο κατά την ούρηση. Αν και τις περισσότερες φορές τα προβλήματα αυτά οφείλονται σε άλλες αιτίες, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας.
16. Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Οι μικρές αλλαγές βάρους κατά καιρούς είναι φυσιολογικές. Αλλά η αξιοσημείωτη απώλεια βάρος χωρίς προσπάθεια είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει οπωσδήποτε να διερευνάται.
17. Νέος σπίλος (ελιά) ή αλλαγές σε κάποιον ήδη υπάρχων: Οι περισσότεροι σπίλοι παραμένουν αβλαβείς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε νέα ελιά ή ήδη υπάρχουσα που αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα, κάνει κρούστα, αιμορραγεί ή εξαφανίζεται.
18. Βήχας με αιμόπτυση: Εάν με το βήχα βγάζετε αίμα, ανεξάρτητα από την ποσότητα και το χρώμα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας. Μπορεί να μην είναι κάτι ανησυχητικό, όμως πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί.
19. Επίμονος βήχας: Συνήθως πρόκειται για σύμπτωμα λοίμωξης του αναπνευστικού. Ωστόσο, εάν δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.
20. Ανεξήγητο άλγος: Ο πόνος είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μάς ενημερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Καθώς μεγαλώνουμε, είναι πιο συνηθισμένο να βιώνουμε πόνους, αλλά εάν βιώνετε ανεξήγητο, συνεχή ή παροδικό πόνο, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας.
21. Ογκίδιο ή οίδημα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας (λαιμό, μασχάλη, στομάχι, βουβωνική χώρα, μαστό, στήθος ή όρχι) πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να ελέγχεται από ειδικό.
Πηγή: Cancer Research UK