Οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) στα νοσοκομεία απασχόλησαν τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με την αναπληρώτρια Υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους και τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για όσα σχεδίασαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

1

Στόχος η μείωση κατά μεγάλο ποσοστό της αναμονής και της ταλαιπωρίας των ασθενών και των συνοδών τους στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και παρέστησαν επίσης οι κ.κ. Σκέρτσος, Μαρινάκης και Μυλωνάκης. Ο πρωθυπουργός έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το σχέδιο, που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης, κάνοντας ερωτήσεις επί των κρίσιμων λεπτομερειών.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Άδωνι για τα ΤΕΠ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε τους 6 βασικούς άξονες του σχεδίου για τη μείωση των χρόνων αναμονής στα Επείγοντα του ΕΣΥ.

Οι άξονες αυτοί, που αναλυτικά εκτείνονται σε 25 σημεία, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του προσωπικού, τις ανακαινίσεις και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, την ψηφιοποίηση, τις αλλαγές στις ομάδες εφημέρευσης που εφαρμόζονται, ήδη, από την 1η Νοεμβρίου του 2024.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού άκουσε προσεκτικά τις λεπτομέρειες, ζήτησε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ένα και μόνο πράγμα.

Ειδικότερα φέρεται να ζήτησε την προτυποποίηση της διαδικασίας σε κάθε στάδιο και την άρτια οργάνωση σε όλα τα ΤΕΠ ανεξαιρέτως, «ώστε να αλλάξει η αίσθηση του πολίτη και η εμπειρία του στα ΤΕΠ να αναβαθμιστεί».

Ο πρωθυπουργός διασαφήνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές στη λειτουργία των Επειγόντων στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και παράλληλα μπήκαν οι βάσεις για το τι μπορεί να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Οι αλλαγές και οι ανακοινώσεις

Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δεσμευτεί ότι μετά το Πάσχα οι πολίτες θα δουν μεγάλη διαφορά στους χρόνους αναμονής, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τις 10 ώρες.

«Τα καλύτερα συστήματα υγείας του πλανήτη, που είναι στη Βόρεια Ευρώπη, έχουν μέσο χρόνο αναμονής τις 4 με 4,5 ώρες. Δεν υπάρχει αναμονή μηδέν στο νοσοκομείο.

Στα νέα μέτρα, που θα λάβουμε για τη μείωση του χρόνου αναμονής, είναι η πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μόνο για τα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων, όπως επίσης και οι μαζικές συμβάσεις, για να γίνονται οι διαγνώσεις των απεικονιστικών εξετάσεων εξ’ αποστάσεως.

Δουλεύω πάνω από τέσσερις μήνες με όλη την ομάδα επάνω σε αυτό. Έχουμε καταγράψει το πρόβλημα, έχουμε σκεφτεί τι πρέπει να κάνουμε, για να μειωθεί ο μέσος όρος εφημερίας, τα έχουμε βάλει σε μία σειρά. Πρόκειται για 25 διαφορετικά μέτρα, τα οποία θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό τις επόμενες μέρες», σημείωσε  ο κ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, που θα φέρει barcode και το οποίο, όταν σκανάρεται, θα παρέχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές πληροφορίες του εκάστοτε ασθενούς.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας: «Θα μπαίνει “βραχιολάκι” και θα κάνουμε “tracking” και θα βλέπουμε, γιατί αυτός ο άνθρωπος περιμένει τόσες ώρες και δεν ασχολείται κανένας. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα ποτέ.

Έχω αποφασίσει να ασχοληθώ με την αναμονή στα Επείγοντα πολύ, γι’ αυτό το λέω, πως από το Πάσχα και μετά θα κρίνετε τον Άδωνι Γεωργιάδη στο θέμα της αναμονής».

Όλες οι λεπτομέρειες για το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που αφορά στην αναδιοργάνωση των εφημεριών και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με πιθανή ημέρα τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης

Σύσκεψη εργασίας Μητσοτάκη – Γεωργιάδη: Κύριο θέμα, τα 25 μέτρα για τη μείωση της αναμονής στις εφημερίες