Αυστηρές συστάσεις για το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία.

Οι νέες συστάσεις αφορούν και στο κάπνισμα και στο άτμισμα σε χώρους όπως παιδικές χαρές, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς και ανοιχτούς χώρους εστίασης, όπως καφέ και εστιατόρια.

Βέβαια η απαγόρευση δεν είναι δεσμευτική για τις χώρες, καθώς μπορούν να επιλέξουν την εφαρμογή του μέτρου ανά περίπτωση.

Παρόλα αυτά είναι απολύτως ξεκάθαρη η στάση της Υπουργών Υγείας τις ΕΕ, που στην προσπάθεια να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία, “γκρεμίζουν” και το τελευταίο “οχυρό” των καπνιστών και των ατμιστών, που δεν θα μπορούν στο εξής να απολαμβάνουν την επιβλαβή τους συνήθεια ούτε έξω από κλειστούς χώρους, ούτε στον δρόμο.

Κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους: Νέες συστάσεις

Το ζήτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου στην καθημέρα πράξη. Ειδικά σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου δεν τηρείται η απαγόρευση του καπνίσματος ούτε σε κλειστούς χώρους.

Το ζήτημα πυροδότησε λεκτικές αντιπαραθέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Η χώρα μας απείχε από την ψηφοφορία, θεωρώντας ότι οι συστάσεις κυμαίνονται στο όριο του ανέφικτου.

simvoulio yp ygeias kapnisma oute se exoterikous xorousΕιδικότερα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο των ομολόγων του υπογράμμισε ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να προτείνονται μέτρα με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, μεν, αλλά ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα.

“Λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία επέκταση των προτεινόμενων μέτρων στους εξωτερικούς χώρους, χωρίς πρότερη ανάλυση αντικτύπου, θέλω να επισημάνω τα μορφολογικά, κλιματολογικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση για τον σχεδιασμό της εφαρμογής της.

Για τους ανωτέρω λόγους, αν και η Ουγγρική Προεδρία έκανε εξαιρετική δουλειά στο να εξισορροπήσει το κείμενο, η Ελλάδα απέχει της ψηφοφορίας.

Ενόψει της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα (Tobacco Product Directive),προσβλέπουμε αυτή να προκύψει από εμπεριστατωμένη μελέτη επιπτώσεων και αξιολόγηση με ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων και εξελίξεων.

Οποιαδήποτε αναθεώρησή, της χωρίς να έχει γίνει η παραπάνω προετοιμασία, θα είναι βιαστική και δεν θα επιτρέπει την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών της ΕΕ”, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: https://healthstories.gr/

Διαβάστε επίσης:

Θα τα πάρουμε τα Γλυπτά; Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε φθάσει τόσο κοντά στην επιστροφή τους

Πιερρακάκης στο mononews: Για πρώτη φορά στη δημόσια εκπαίδευση η δυνατότητα απόκτησης Διεθνούς Απολυτηρίου

Αυξήσεις έως και 15% από το 2025 σε ασφάλιστρα αυτοκινήτου και υγείας