ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κρεβάτια ΜΕΘ ούτε για… δείγμα δεν υπάρχουν για περιστατικά Covid-19 στην Αν. Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μεγάλη αγωνία για την «τύχη» των ασθενών που θα χρειαστούν εντατική θεραπεία, δεδομένου ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις εν λόγω περιοχές παραμένει υψηλό.
Παρότι τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται μία τάση σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών συνεχίζουν να αυξάνονται και την τρέχουσα εβδομάδα, ως αποτέλεσμα όσων συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν βαριά περιστατικά με Covid- 19, ενεργοποιήθηκε χθε , Πέμπτη (26/11) το σχέδιο αεροδιακομιδών του υπουργείου Υγείας, μεταφέροντας τρεις διασωληνωμένους ασθενείς (άνδρες ηλικίας 76, 76 και 73 ετών) που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου Δράμας, σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Αθήνας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι και τα τρία κρεβάτια που ελευθερώθηκαν καλύφθηκαν αμέσως με περιστατικά που απαιτούσαν αυξημένη φροντίδα.
Όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, χθες, εκτός από το νοσοκομείο της Δράμας, πληρότητα 100% στις κλίνες ΜΕΘ εμφάνιζαν τα νοσοκομεία της Καβάλας, των Σερρών, της Αλεξανδρούπολης καθώς και τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου οι κλίνες καλύπτονται με το που ελευθερώνονται.
Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι η συμπρωτεύουσα κινείται κυριολεκτικά στο όριο για περισσότερες από δύο εβδομάδες, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νοσούν βαριά και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, η θνητότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της πόλης είναι πολύ μεγάλη. “Αυτό δείχνει την αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης ασθενών σε ΜΕΘ, λόγω έλλειψης κλινών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από μαρτυρίες συναδέλφων σε καρδιοχειρουργικές μονάδες που μετατράπηκαν σε ΜΕΘ κορονοϊού. Μας λένε ότι είχαν μάθει οι ασθενείς που νοσηλεύονταν εκεί να βγαίνουν ζωντανοί και τώρα θερίζει ο κορονοϊός”, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη αντιστοιχεί περίπου το 20% των συνολικών θανάτων.
Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας όπου το σύνολο των 71 κλινών ΜΕΘ στους τέσσερις νομούς της (Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας), είναι πλήρως κατειλημμένες, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών ακόμη και στην Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας μεταφέρονται ασθενείς από ΜΕΘ σε απλές κλίνες πριν ακόμη ολοκληρωθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα παραμονής τους στη Μονάδα, ενώ οι γιατροί αναγκάζονται να διασωληνώνουν ασθενείς και εκτός ΜΕΘ, σε χειρουργικές αίθουσες και χώρους ανάνηψης αλλά και σε και σε απλούς θαλάμους.
Αεροδιακομιδές στην Αθήνα
Το αίτημα σχετικά με την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης αεροδιακομιδής των τριών βαρέως πασχόντων από το νοσοκομείο της Δράμας, οι οποίοι -λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης τους – έπρεπε να εισαχθούν σε ΜΕΘ, εκδηλώθηκε στο αρμόδιο γραφείο του ΕΚΑΒ αργά το απόγευμα της Τετάρτης (25/11) και χθες διακομίστηκαν με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), εντός φορητών θαλάμων αρνητικής πίεσης (κάψουλες), από το αεροδρόμιο της Καβάλας στην Αττική.
Το αεροσκάφος, αφίχθη στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας το απόγευμα και από εκεί οι τρεις ασθενείς διακομίσθηκαν με διαφορετικά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, και εντός των φορητών θαλάμων αρνητικής πίεσης, στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν», αντίστοιχα, όπου και εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Το συντονισμό και την επίβλεψη της ολοκλήρωσης της «επιχείρησης» είχαν ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου και ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ και Ιπτάμενος Ιατρός, Δημήτρης Πύρρος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι διασωληνωμένοι ασθενείς και να μπουν στις «κάψουλες» αρνητικής πίεσης χρειάστηκαν περισσότερες από πέντε ώρες.
Την Τετάρτη το βράδυ το ΕΚΑΒ μετέφερε δυο διασωληνωμένα περιστατικά Covid-19 από την Ρόδο σε ΜΕΘ του Ηρακλείου Κρήτης με αεροσκάφος της ΠΑ C-130.
Παράλληλα ήταν σε εξέλιξη αεροδιακομιδή περιστατικού Covid-19 με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Super Puma, από Άνδρο για Αθήνα.
Εντούτοις, το φαινόμενο αεροδιακομιδών από τα νησιά θεωρείται σύνηθες, δεδομένου του διαχρονικά μικρού αριθμού διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στη νησιωτική χώρα.
Οριακές τάσεις στην Αττική
Την ίδια στιγμή επικίνδυνα πλησιάζουν στο όριο και οι ΜΕΘ Covid της Αττικής. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ (26/11), στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Γ. Γεννηματάς», «Νίμιτς», «Ελπίς», «Ασκληπιείο» και «Θριάσειο» δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερα κρεβάτια. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με 32 κλίνες στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται 28 ασθενείς, ενώ υπάρχει και ΜΑΦ 12 κλινών όπου νοσηλεύεται μόνο ο Αρχιεπίσκοπος. Τέλος, στο νοσοκομείο «Αττικόν» η ΜΕΘ 23 κλινών για ασθενείς με Covid είναι πλήρης και βρίσκεται σε εξέλιξη η μετατροπή νέας καρδιοχειρουργικής μονάδας, 8 κλινών, που νοσηλεύει γενικά περιστατικά τα οποία χρήζουν εντατικής θεραπείας, σε ΜΕΘ κορονοιού.
Εφόσον δεν έχει παραστεί ανάγκη, αναξιοποίητες παραμένουν επί του παρόντος οι χειρουργικές αίθουσες στο λεκανοπέδιο, οι οποίες δύνανται να νοσηλεύσουν περισσότερους από έναν ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία.
«Οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες στο σύστημα διαχρονικά. Λίστες αναμονής που στοιχίζουν ζωές διασωληνωμένων ασθενών υπήρχαν πάντα και διαχρονικά και τις καταγγέλλουμε. Υπήρχε χρονικό περιθώριο από το πρώτο κύμα της πανδημίας να θωρακισθεί το σύστημα με το κατάλληλο αριθμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ. Σταμάτησαν χειρουργεία, μεταφέρθηκαν γενικά διασωληνωμένα περιστατικά σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και τώρα γονάτισε το σύστημα με 600 ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Μετατράπηκαν σε ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, καρδιολογικές μονάδες, ακόμη και απλοί θάλαμοι με υποτυπώδη εξοπλισμό, χωρίς εξιδεικευμένο προσωπικό και γέμισαν», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι την Τετάρτη νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία “Άγιος Δημήτριος”, Έδεσσας, Κατερίνης και Σερρών, διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με έναν αναπνευστήρα, καθώς δεν υπήρχαν κενές ΜΕΘ.
Ανησυχία για τα περιστατικά εκτός Covid
Την ώρα που δίνεται μάχη για τους ασθενείς με κορονοϊό, έντονη είναι η ανησυχία της ιατρικής κοινότητας σχετικά με τη μετατροπή σχεδόν όλου του δημόσιου τομέα νοσοκομειακής περίθαλψης, σε νοσοκομεία Covid, με μέλη της να εκτιμούν ότι οι συνέπειες στους non Covid ασθενείς, οι οποίες θα γίνουν εμφανείς αργότερα, θα είναι ανυπολόγιστες σε ανθρώπινες ζωές.
Είναι ενδεικτικό ότι στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, από τις 22 διαθέσιμες κλινικές πριν την πανδημία, για τα περιστατικά εκτός Covid έχουν μείνει πλέον μόνο τρεις, για την εξυπηρέτηση επτά κλινικών.
«Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθούν από ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι», δήλωσε σχετικά την Πέμπτη στην τηλεόραση του SKAI ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Τραμπ: Ειδικός ανάγνωσης χειλιών αποκαλύπτει τι είπαν με την Μελάνια ενώ χόρευαν μετά την ορκωμοσία
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της