Τέσσερις στους δέκα άνδρες ηλικίας 40 ετών εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία σε κάποιον βαθμό. Και όσο περνούν τα χρόνια, η στυτική δυσλειτουργία αυξάνεται στο 70% έως την ηλικία των 70 ετών.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχουν πολλές λύσεις. Πολύ δημοφιλή είναι τα χάπια για τη στύση, που πωλούνται κατά εκατοντάδες χιλιάδες τον μήνα στη χώρα μας. Εκτός, όμως, από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση υπάρχουν κι άλλες επιλογές.

Τα κρουστικά κύματα είναι η πλέον δημοφιλής θεραπεία μεταξύ των ανδρών, που θέλουν να ανακτήσουν τη χαμένη τους… ρώμη και να ξαναγίνουν ενεργοί στην ερωτική αρένα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι θεραπευτικές επιλογές για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας αντιμετώπιζαν περιστασιακά μόνο το σύμπτωμα, αλλά όχι την αιτία. Με τα κρουστικά κύματα φαίνεται να γίνεται εφικτή πλέον η θεραπεία της πάθησης.

Κρουστικά  κύματα για τη στυτική δυσλειτουργία

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας: «Τα κρουστικά κύματα είναι θεραπείες, που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να αντιμετωπιστεί η στυτική δυσλειτουργία, πριν από περίπου μια δεκαετία. Στην ουσία προκαλούν επαναγγείωση του πέους. Δηλαδή αντιμετωπίζουν τη μείωση της ροής του αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους, προκαλώντας νέα αγγειογένεση. Αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του πέους, οπότε έτσι βελτιώνονται και λύνονται τα αγγειακά προβλήματα στύσης».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δονήσεις συγκεκριμένης συχνότητας και έντασης, οι οποίες δίνουν το ερέθισμα στον οργανισμό, για να προκληθεί αυτή η διόρθωση των αγγείων και η νέα αγγειογένεση. Ο ουρολόγος χρησιμοποιεί ειδική κεφαλή με κάτοπτρα πάνω στο δέρμα του πέους, μέσω των οποίων μεταφέρονται στα σηραγγώδη σώματα του πέους τα κρουστικά κύματα, ανώδυνα και με μη επεμβατικό τρόπο.

Μετά από τη στυτική δυσλειτουργία τα κρουστικά κύματα πήραν ακόμη δύο ενδείξεις τα τελευταία χρόνια. Για τη χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα και για κάποια στάδια της νόσου Peyronie.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόκκα, η χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα είναι μία φλεγμονή, η οποία ταλαιπωρεί πάρα πολλούς άνδρες και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ούρησης, στύσης, εκσπερμάτισης, καθώς και πόνου στην περιοχή. Η νόσος Peyronie είναι φλεγμονώδης και το χαρακτηριστικό της είναι ότι το πέος στραβώνει.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις τα κρουστικά κύματα ουσιαστικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Στη στυτική δυσλειτουργία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος κατά 140%. Στην αρχική φάση της νόσου Peyronie έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικά αποτελέσματα τόσο στον πόνο όσο και στις βελτιώσεις της κάμψης. Στη χρόνια προστατίτιδα έχει αποδειχθεί ότι έχουν βελτίωση και τα συμπτώματα ούρησης, η συχνουρία, η δυσουρία, καθώς και τα συμπτώματα της εκσπερμάτισης και πιθανά της στύσης, που μπορεί να υπάρχουν στη χρόνια προστατίτιδα.

«Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μόνιμη θεραπεία αντιμετώπισης. Τα φάρμακα π.χ. για τη στύση πρέπει να τα παίρνουμε κάθε φορά που θα έχουμε σεξουαλική επαφή. Εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Αποκαθιστούμε τον κανονικό μηχανισμό της στύσης, οπότε έχουμε μια φυσιολογική στύση και σεξουαλικότητα», λέει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος.

Συνήθως γίνονται 12 θεραπείες, δύο φορές την εβδομάδα. Κάθε θεραπεία διαρκεί 10 -15 λεπτά. Είναι ανώδυνη, δεν έχει κάποια παρενέργεια και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται και από τη βαρύτητα της κατάστασης, γι’ αυτό ακριβώς πριν από την έναρξη της θεραπείας ο ασθενής κάνει εξετάσεις. Επίσης γίνονται εξετάσεις και μετά το τέλος της θεραπείας, για να διαπιστωθεί η διαφορά του πριν με το μετά.

«Τόσο οι συσκευές όσο και οι κεφαλές διαρκώς βελτιώνονται. Από κει και πέρα πολλές φορές χρησιμοποιούμε πια και συνδυαστικές θεραπείες, δηλαδή κρουστικά με PRP, όπου παίρνουμε αίμα από τον ασθενή, το επεξεργαζόμαστε, το φυγοκεντρούμε και χρησιμοποιούμε το πλάσμα αυτό σε μια μικρή ένεση στο πέος. Όχι κάθε φορά, αλλά στο πλαίσιο των 12 συνεδριών μπορεί να κάνουμε 1-2 φορές και μια έγχυση PRP, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Ο τρόπος που ζούμε, δηλαδή η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής άσκησης, το κάπνισμα συν τις άλλες παθήσεις που μπορεί να υπάρχουν, όπως και το στρες, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί στυτική διαταραχή.

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι πότε μπορούν οι άνδρες να κάνουν σεξ; Τι απαντά η επιστήμη
5 σχόλια που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε κάποιον με τριχόπτωση ή αλωπεκία