ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη μάχη για την καταπολέμηση του καρκίνου μπαίνει η Ευρωβουλή με συγκεκριμένο σχέδιο και πλάνο δράσης που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, καταδεικνύοντας ότι σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει πλέον η βούληση και το όραμα για να αντιμετωπιστεί αυτή η χρόνια νόσος.
Ωστόσο, η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων χωρών, που δεν διαθέτουν Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο ούτε Μητρώο Νεοπλασιών ή συνεργασία μεταξύ τραπεζών δεδομένων για τον καρκίνο.
Πρόκειται για εργαλεία, τα οποία η χώρα θα πρέπει άμεσα να υιοθετήσει για να μπορέσει η Ελλάδα να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Όλα τα κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέτωπο του καρκίνου, ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας που μας δοκιμάζει όλους αναδείχθηκαν στη διοργάνωση Cancer Week, από την πρώτη ημέρα των εργασιών της.
Αναλυτικότερα για το πως θα υλοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, το οποίο κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ευρωβουλή προς ψήφιση και μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο και το πλάνο δράσης με συγκεκριμένες ενέργειες μίλησαν ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η κα Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «πρέπει να εστιάσουμε στην καινοτομία και να μεγιστοποιήσουμε την έρευνα με ισχυρές συνεργασίες μεταξύ ερευνητών και πολιτικών. Για το λόγο αυτό θα βασιστούμε στο Horizon 2020, ενώ συμπαραστάτης θα είναι και τα δεδομένα (data), όσες προκλήσεις και αν έχουμε και όσο κατακερματισμένο αν είναι το σύστημα δεδομένων στα κράτη-μέλη». Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει ένα αυτόνομο μέσο χρηματοδότησης για να στηρίξει τα κράτη-μέλη.
Από την πλευράς της η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε την προσωπική της δέσμευση για ολοκλήρωση μέχρι τέλους του έτους του σχεδίου για την καταπολέμιση του καρκίνου. Το σχέδιο στοχεύει σε καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο. Αναφερόμενη και στην προσωπική της εμπειρία είπε χαρακτηριστικά: «εγώ και έχω διαγνωστεί με καρκίνο στο παρελθόν, συνεπώς γνωρίζω από πρώτο χέρι τι πρέπει να γίνει για θέματα που αφορούν όλα τα παραπάνω ζητήματα. Για μένα αυτό το σχέδιο αποτελεί μια προσωπική υπόθεση». Η κ. Κυριακίδου πρόσθεσε: «Από την έναρξη του προγράμματος έχουμε έλθει σε επαφή με πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής, συλλόγους ασθενών, επιστημονικούς φορείς, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι προτάσεις τους θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο. Η Επιτροπή έχει εγκαινιάσει διερευνητική αποστολή για τον καρκίνο του μαστού, μέσα από το πρόγραμμα Horizon 2020, για να συμπληρωθούν τα κενά που υπάρχουν στην πρόληψη και φροντίδα. Μέσα από το ίδιο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν καινοτόμες θεραπείες, ενώ το σχέδιο έχει συγκεκριμένη αναφορά και για τον παιδικό καρκίνο».
Σημαντική και η παρέμβαση της κας Έλενας Κουντουρά, Ευρωβουλευτού και προέδρου Europa Donna Ελλάδος, η οποία πρότεινε τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών και επενδύσεις για πιο ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα υγείας, υποστήριξη σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας και ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Πρότεινε επίσης να δοθεί έμφαση σε πολιτικές και δράσεις για πιο υγιή τρόπο ζωής. Τόνισε ότι είναι λυπηρό που το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε πρόσφατα να μειώσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος EU4Health από 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μόλις 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπήρξε δηλαδή περικοπή 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα διατεθεί τελικά μόνο το 1/6 των κονδυλίων που αρχικά είχε προτείνει η Επιτροπή. «Αυτό δείχνει ότι το Συμβούλιο δεν έχει κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης», επεσήμανε η κα Κουντουρά. «Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικρίναμε αυτή την απόφαση και συνεχίζουμε να πιέζουμε το Συμβούλιο μέσα από τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι του Προγράμματος για την υγεία» τόνισε.
Απούσα η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι απούσα από τα Ευρωπαϊκά fora για τον καρκίνο, δεν συμμετέχει ενεργά, τόνισε η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ και του ΕCCP, στη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ του Cristian Bușoi, Ευρωβουλευτή και Προέδρου της ειδικής επιτροπής για τον καρκίνο – European Parliament Challenge Cancer Intergroup και του Paolo Casali, Προέδρου της Διευθύνουσας επιτροπής της Ευρώπης για τους σπάνιους καρκίνους και της Επιτροπής δημόσιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας. Όπως ανέφερε, η κα Αποστολίδου, στη χώρα μας απουσιάζει κάθε δημόσια συζήτηση για τις δύο εξαιρετικά σημαντικές Ευρωπαϊκές πολιτικές για τον καρκίνο, την «Αποστολή Καρκίνος» που αφορά την έρευνα και τεχνολογία και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τον καρκίνο. Σχολίασε δε ότι παρά την εξαγγελία φιλόδοξου προγράμματος πολιτικής για τον καρκίνο από το κυβερνόν κόμμα, πριν τις εκλογές, δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία. Αναφερόμενη στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο και το ήδη νομοθετημένο και με αγορασμένο τον εξοπλισμό γραφείου Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, η Κ. Αποστολίδου τόνισε ότι όλα τα παραπάνω «είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ». Επίσης ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί η Οδηγία για τη Διασυνοριακή Περίθαλψη που θα βοηθά τον ασθενή να ταξιδέψει για την υγεία του σε άλλη χώρα και να καλύπτονται τα έξοδα από το Ταμείο του.
Για το σημαντικό θέμα των Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας (Κ.Η.Ν.) για χημειοθεραπείες μίλησαν σημαντικοί εκπρόσωποι της ιατρικής ογκολογικής κοινότητας αλλά και εκπρόσωποι των ασθενών στη χώρα μας. Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, τα Κ.Η.Ν. είναι απαραίτητα ειδικά στην Περιφέρεια, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη στελέχωση των νοσοκομείων και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και αρκετές φορές αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες πόλεις προκειμένου να κάνουν τη θεραπεία τους. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΕ, Παθολόγος –Ογκολόγος Ιωάννης Μπουκουβίνας, σημείωσε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί εάν ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε με Κ.Ε.Ν. τις χημειοθεραπείες όπως κάνει με τη νεφρική ανεπάρκεια. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρονται στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Αθήνα, που δημιουργήθηκε με δωρεά της κ. Μαριάννας Λάτση, αλλά και στο ΚΗΝ που ολοκληρώθηκε και θα λειτουργήσει σε κτίριο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού ανέλαβε η Μαριάννα Λάτση. Η ΕΑΕ έχει παραχωρήσει τη χρήση του Κέντρου στο Θεαγένειο νοσοκομείο.
Ο αντίκτυπος της επιδημίας
Η Μαρία Τριανταφύλλου, Head of Primary Intelligence, IQVIA Consulting Greece παρουσίασε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το αντίκτυπο της επιδημίας του κορονοϊού, στην δια ζώσης επίσκεψη των ογκολογικών ασθενών στους θεράποντες γιατρούς. Τον Απρίλιο 2020, κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, 74% των Ογκολόγων δήλωσαν ότι λιγότεροι ασθενείς τους επισκέπτονται δια ζώσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 100% στους Αιματολόγους. Οι δια ζώσης επισκέψεις των ασθενών άρχισαν να ανακάμπτουν τον Μάιο και Ιούλιο, οπότε καταγράφονται αυξημένα ποσοστά από Ογκολόγους και Αιματολόγους, όταν τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να χαλαρώνουν. Οι κύριοι λόγοι για την μείωση των επισκέψεων τον Απρίλιο 2020, σχετίζονται με τον φόβο των ασθενών στο να εκτεθούν στον κορονοϊό σε ποσοστό σχεδόν 100% τόσο στους Ογκολογικούς όσο και στους Αιματολογικούς ασθενείς.
Οι κύριοι λόγοι της αύξησης των επισκέψεων στα αμέσως επόμενα διαστήματα σχετίζονται με την αύξηση των αναγκών σε προγραμματισμένες επισκέψεις, χειρουργεία και παρεμβάσεις που είχαν μπει σε αδράνεια κατά την διάρκεια του Απριλίου. Τα ποσοστά των αναφορών ανέρχονται στο 73% τόσο στους ογκολογικούς ασθενείς και 69% στους αιματολογικούς. Ένας ακόμα σημαντικός λόγος της αύξησης των δια ζώσης επισκέψεων έχει να κάνει με αυξημένα ποσοστά συμμόρφωσης και συνέπειας των ασθενών με τις θεραπείες τους. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 79% και 78% στους ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς. Παρόλο που οι δια ζώσης επισκέψεις φαίνεται να μειώθηκαν, η επικοινωνία μεταξύ γιατρών και ασθενών σημειώνει αύξηση, ακόμα πιο πολύ στις ειδικότητες των Ογκολόγων και Αιματολόγων, στο διάστημα Απρίλιος, Μάιος, Ιούλιος 2020. Τα ποσοστά των Ογκολόγων και Αιματολόγων που δηλώνουν στην έρευνα αυξημένη επικοινωνία είναι υψηλά και κυμαίνονται από 63% έως 69% ενώ οι διακυμάνσεις στις υπόλοιπες ειδικότητες ανάλογα με τον μήνα καταγράφονται από 45% έως 51%.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι η αυξημένη επικοινωνία μεταξύ γιατρών και ασθενών, σε όλες τις ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένων και τον Ογκολόγων και Αιματολόγων, ήταν τηλεφωνική σε ποσοστά 92% – 100% και δευτερεύοντος μέσω εφαρμογών όπως Viber, What’s up και Skype. Τα υψηλότερα ποσοστά επικοινωνίας μέσω αυτών των εφαρμογών δηλώνονται από τους Ογκολόγους με διακυμάνσεις μεταξύ 64% – 69%. Ο τρίτος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών ήταν μέσω e-mails με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στους Ογκολόγους με 87% τον Μάιο ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Αιματολόγους είναι 61% για το ίδιο διάστημα και στις υπόλοιπες ειδικότητες 46%. Τον Ιούλιο του 2020, 14% των γιατρών δήλωσαν στην έρευνα της IQVIA ότι χρησιμοποιούσαν τηλεϊατρική με τους ασθενείς τους. Το ποσοστό αυτό στους Ογκολόγους είναι 7% και στους Αιματολόγους 17%. Στην πρόθεση υιοθέτησης της τηλεϊατρικής, η έρευνα της IQVIA καταγράφει ποσοστό 32% με πρόθεση χρήσης από όλες τις ειδικότητες γιατρών ενώ στους Ογκολόγους και Αιματολόγους αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στο 40% και 31%.
“Φρένο” στην καινοτομία
Στη συνέχεια του συνεδρίου ο Γιώργος Καρυστινός, General Μanager Ipsen Greece and Cyprus, τόνισε, ότι οι κατασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων αντιμετωπίζουν ένα αυξανόμενο εμπόδιο όσον αφορά την καινοτομία, ένα εμπόδιο που έχει ως αποτέλεσμα τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη να αναλαμβάνουν αυξημένο βάρος, να υπάρχουν διαφορές στην πρόσβαση στην καινοτομία και στην βέλτιστη φροντίδα. Πρέπει, συνεπώς, να αναζητηθούν νέες λύσεις, όπως νέα μοντέλα πληρωμής για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα συστήματα υγείας. Αναφερόμενος στην περίθαλψη στην Ελλάδα, ο κ. Καρυστινός ανέφερε ότι αντιμετωπίζει κρίσιμα εμπόδια και πλέον είναι ζωτικής σημασίας για τους ενδιαφερόμενους στην υγειονομική περίθαλψη να συνεργαστούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επείγοντα ζητήματα και να προσφέρουν βιώσιμες επιλογές στους ασθενείς.
Ο Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου, CEO του Ομίλου Remedica μίλησε για τον ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών στην μάχη κατά του καρκίνου ο οποίος αποτελεί κοινό εχθρό όλων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, τάξης ή μορφωτικού επιπέδου. Αναφέρθηκε στον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, με τη διάσημη φράση του «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» Ο κ. Νεοπτολέμου ανέφερε ότι η Remedica δραστηριοποιείται από το 1980 και διανέμει μια γκάμα 350 φαρμάκων σε 160 χώρες παγκοσμίως. Τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, έχοντας δημιουργήσει εξειδικευμένο εργοστάσιο παραγωγής, το οποίο εξυπηρετεί και την παραγωγή φαρμάκων μεγάλων πολυεθνικών βιομηχανιών.
Η επίδραση του lockdown
Στην επίδραση του lockdown στην περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο σε Ελλάδα και Κύπρο, εστιάστηκαν οι ομιλητές της στρογγυλής τράπεζας με τίτλο «Πολιτικές καρκίνου στην πανδημία της COVID-19». Συμπερασματικά, παρά τις καθυστερήσεις στην πρόληψη, την ενημέρωση και την έγκαιρη διάγνωση, οι θεραπείες και τα απαραίτητα χειρουργεία διεξήχθησαν ομαλά. Υπήρξε ευρεία χρήση της τηλεϊατρικής, για την οποία όμως πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο όπως τόνισε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) Ευάγγελος Φιλόπουλος, και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), Ιωάννη Μπουκοβίνα. Ο ίδιος τόνισε την έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης των επαγγελματιών Υγείας σημειώνοντας ότι ότι 60% των ογκολόγων στην Ευρώπη πάσχει από σύνδρομο εξουθένωσης. Η παντελής έλλειψη ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας τονίστηκε ακόμα μια φορά από την πρόεδρο του Συλλόγου ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, η οποία σημείωσε ότι την περίοδο της πανδημίας περιορίστηκαν πολύ και οι κατ’οίκον του προγράμματος ανακουφιστικής φροντίδας που υλοποιεί το ΚΕΦΙ. Η επαρκής στελέχωση του ΕΣΥ και η κάλυψη του κόστους των τεστ διάγνωσης του κορονοιού και στα ιδιωτικά νοσοκομεία από την Πολιτεία, εκφράστηκαν σαν αιτήματα από όλους τους ομιλητές. Στην Κύπρο, όπως ανέφεραν η διευθύντρια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου Μαρία Ιωαννίδου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με καρκίνο ΠΑΣΥΚΑΦ, Νικόλας Φιλίπου, η πανδημία συνέπεσε με την έναρξη της 2ης φάσης του ΓΕΣΥ που θα περιελάμβανε την ενδοσοκομειακή φροντίδα και οι διαδικασίες καθυστέρησαν σχετικά, ωστόσο όπως ανέφεραν οι ασθενείς τύχανε αξιοπρεπούς περίθαλψης.
Αναφορικά με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών στη χώρα μας, τόσο ο κ. Φιλόπουλος όσο και ο κ. Μπουκοβίνας ανέφεραν ότι για να δημιουργηθεί χρειάζεται επαγγελματίες πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Παράλληλα, ο κ. Μπουκοβίνας τόνισε την ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού για την χάραξη εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο στη χώρα μας.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε από 2 σημαντικές ομιλίες για το μέλλον της διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου από τους κ.κ. Γ. Βασματζή, Associate Professor in Molecular Medicine, Mayo Clinic College of Medicine and Science, Co-Director and co-founder of Biomarker Discovery Program of Mayo Clinic Center for Individualized Medicine, Consultant at the Department of Molecular Medicine at Mayo Clinic και Σ. Ζαχαρούλη, Herbert Irving Associate Professor of Pediatrics, Chief of Pediatric Neuro-Oncology, Columbia University Medical Center, New York, οι οποίοι μιλούσαν για πρώτη φορά στη χώρα μας.
172 ευρωβουλευτές πιέζουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για μέτρα για τον καρκίνο – 2.2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της έρευνας
Ο Λουκάς Φουρλάς, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου (BECA) εγκαινιάζοντας τις εργασίες της 2ης ημέρας που είναι αφιερωμένη στον Καρκίνο του Πνεύμονα τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη βούληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μάχη κατά του καρκίνου. Συγκεκριμένα, μίλησε για τις από κοινού προσπάθειες με την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη όσον αφορά το Europe’s Beating Cancer Plan, βάσει του οποίου για τα επόμενα 5 χρόνια θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την καταπολέμηση του καρκίνου. «Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι εξασφαλίσαμε 2.2 δις Ευρώ για να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα για την καταπολέμηση του Καρκίνου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό καθώς στα βήματα αυτά περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για ιατρική περίθαλψη, η ψυχολογική υποστήριξη, η διασυνοριακή φροντίδα, η οποία τώρα ειδικά την περίοδο της Πανδημίας έχει δυσκολέψει πολύ».
Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκε μια καινούργια επιτροπή για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την Καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία αποτελείται από 172 Ευρωβουλευτές, η BECA – Beating Cancer Committee, η οποία συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα και σύντομα θα έχουμε και το πρώτο report το οποίο θα καταγράφει τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να άμεσα να υιοθετηθούν. Είναι πολύ σημαντικό εργαλείο πίεσης το γεγονός ότι περισσότεροι από 100 Ευρωβουλευτές είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φουρλάς: «Με άμεση προτεραιότητα έχουμε προτείνει να υπάρξει μια κοινή μεθοδολογία για τη συλλογή των δεδομένων για την Υγεία. Ένα κοινό data registry για το οποίο χρειαζόμαστε 1 εκατομμύριο ευρώ ώστε σε πρώτη φάση να ψηφιοποιηθούν τα δεδομένα για τον παιδικό καρκίνο. Μια άλλη σημαντική πρόταση αφορά στο κόστος διασυνοριακής θεραπείας και σε όσους νοσούντες δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη θεραπεία τους εκτός της χώρας τους. Έχουμε εισηγηθεί τα έξοδα αυτά να καλυφθούν από Ευρωπαϊκά κονδύλια».
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών σημείωσε ότι ο Καρκίνος είναι η 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα όπου παραμένει ψηλά με ποσοστό 25%. 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους λόγω Καρκίνο του Πνεύμονα. Στη χώρα μας ο Καρκίνος του πνεύμονα είναι ο 3ος συχνότερος καρκίνος με 9,500 νέες περιπτώσεις και 8.300 θανάτους ετησίως. Μάλιστα υπάρχει μια αυξητική τάση αν αναλογιστούμε ότι από το 1995 που είχαμε 2,1 εκατ. νέες περιπτώσεις έχουμε φτάσει το 2018 στις 3,1 εκατ. νοσούντες. Μέσα δηλαδή σε 23 χρόνια είχαμε μια αύξηση της τάξης του 50%. Το ετήσιο κόστος για θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα ανέρχεται σε 3 δις ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα η θεραπεία του ΚΠ κοστίζει 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αποτελεί, συνεπώς ένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα με τεράστιες οικονομικές επεκτάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις στην πρόοδο στην έρευνα με την ανακάλυψη 10 νέων φαρμάκων ετησίως για την αντιμετώπιση του καρκίνου ενώ το 2011 είχαμε μόνο 4 νέα φάρμακα αντίστοιχα. Η έρευνα λοιπόν έχει εντατικοποιηθεί και για τον ΚΠ από το 1995 έως το 2018 εγκρίθηκαν 18 νέες θεραπείες, οι οποίες έχουν βελτιώσει σημαντικά τα δεδομένα. Σαφέστατα μια κορυφαία θεραπεία είναι η ανοσοθεραπεία, η οποία βελτιώνει τους υγειονομικούς δείκτες, ωστόσο αυξάνει σημαντικά το κόστος θεραπείας για το σύστημα.
Όπως ανέφερε ο κ. Φιλίππου χρειάζεται να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των επιστημόνων ώστε να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι δεδομένου ότι οι οικονομικές διακυμάνσεις είναι τεράστιες. Ένα σημαντικό βήμα ήταν η υιοθέτηση του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος αποτελεί κομβικό σημείο της προσπάθειας από πλευράς της Πολιτείας για την καταπολέμηση του Καρκίνου του πνεύμονα. Η υιοθέτηση μια νέας κουλτούρας όσον αφορά το κάπνισμα από τη νέα γενιά θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση αυτής της νόσου.
Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), της EUROPA DONNA Κύπρου, της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, του Δικτύου Γυναικών για τον Καρκίνο W4O Hellas, του ΑγκαλιάΖΩ – Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου, του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του PhRMA Innovation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 1Κ/2024 για 218 θέσεις κατηγορίας ΤΕ
- Μάντζος: Αναιτιολόγητη η αποχή της Ελλάδας από την απόφαση της Γ.Σ. ΟΗΕ για ανθρωπιστική στήριξη της Γάζας
- Τέως βασιλική οικογένεια: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας
- Εξάρχεια: Λιβανέζος χτύπησε απρόκλητα γυναίκα – Είχε επιτεθεί και σε άλλη τον Ιούνιο