ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Σε σίριαλ εξελίσσεται η διαμάχη του Υπουργείου Υγείας και των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών με αφορμή τα νέα μέτρα για το φάρμακο. Μετά την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών την περασμένη εβδομάδα, έχει ξεκινήσει μαραθώνιος διαβουλεύσεων και επαφών, προκειμένου μέσα στην εβδομάδα, οπότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του Θάνου Πλεύρη, να μεταστραφεί η κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στην κρίσιμη συνάντηση δεν ήταν καλό και η γενική αίσθηση πίσω από τα ευγενικά λόγια και τα επιχειρήματα ήταν ότι και οι δύο πλευρές είναι αμετακίνητες.
Παρόλο, δε, που ο Υπουργός έκανε λόγο για διορθωτικές κινήσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, φέρεται να εξόργισε τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (από τον ΣΦΕΕ, την PIF, την ΠΕΦ και το ΣΑΦΕΕ), όταν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε – όπως μας μεταφέρθηκε – ότι και να είχε χρήματα, δεν θα τα έδινε φάρμακο, καθώς έχουν προτεραιότητα άλλες ελλείψεις στο σύστημα υγείας σε αυτή τη φάση.
Ο κ. Πλεύρης έχει πει κατ’ επανάληψη ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια.
Να μην ξεχνάμε ότι τα θέματα προϋπολογισμού και clawback απαιτούν την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών και αυτό έχει δείξει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη.
«Πόλεμος» για τη φαρμακευτική δαπάνη
Για αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες το ύψος του clawback είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Υπογραμμίζουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας υποχρηματοδοτείται από τα δημόσια ταμεία και ότι αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει προβλήματα, τόσο στην εξασφάλιση των καινοτόμων θεραπειών για τους ασθενείς, όσο και, κατ’ επέκταση, σε αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητά τους.
Μείζον πρόβλημα θεωρούν τον περιορισμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα ΦΥΚ (φάρμακα υψηλού κόστους) και κυρίως για τα νέα καινοτόμα φάρμακα, αλλά και την ανεξέλεγκτη δαπάνη στο νοσοκομειακό φάρμακο, η οποία εκτινάχθηκε και λόγω της επιδημίας COVID-19.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ προβλέπει διαχωρισμό των δαπανών σε δύο κατηγορίες. Συγκεκριμένα στη δαπάνη των ιδιωτικών φαρμακείων, που αφορά στα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης των ασφαλισμένων και στη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, που αναφέρεται στα ακριβά καινοτόμα φάρμακα (1Α/1Β ΦΥΚ).
Η αναλογία 62% – 38% αντίστοιχα είναι αυτή που επέφερε τις πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά του φαρμάκου. Οι πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες αναπτύσσουν τα καινοτόμα φάρμακα, θεωρούν ότι θίγονται περισσότερο από τις ελληνικές εταιρείες, που παράγουν φάρμακα εκτός πατέντας.
Προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις
Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, προβληματίζει και τις «μαμάδες» εταιρείες στο εξωτερικό, που λένε ότι δεν είναι σταθερό το περιβάλλον στην Ελλάδα για επενδύσεις και αναμένουν τι, τελικά, θα γίνει.
Τα τελευταία 24ωρα έχει κορυφωθεί ένας μαραθώνιος προσπαθειών για αναστροφή του κλίματος σε υψηλό επίπεδο, μέσω επιστολών, τηλεφωνημάτων και συναντήσεων, προκειμένου να επηρεαστούν οι αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.
Την Παρασκευή, πάντως, ο κ. Πλεύρης δήλωσε:
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σειρά μέτρων, όπως το επενδυτικό clawback, έχει αποδείξει ότι στηρίζει την καινοτομία στο σκέλος των φαρμάκων. Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και στα υπόλοιπα φάρμακα σε καμία περίπτωση δεν θίγει την καινοτομία.
Απλώς διασφαλίζει ότι, όποιος προκαλεί κατανάλωση και δαπάνη, θα επωμίζεται και το clawback. Οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν, αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση».
Διαβάστε επίσης:
Πλεύρης: Δίνουμε καθημερινή μάχη για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την πανδημία
Εμβολιασμός κατά του HPV σε παιδιά και έφηβους – Τι έγινε στη διάρκεια της πανδημίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα