ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΕΟΠΥΥ: Με ειδικό κωδικό που θα αποστέλλεται στο κινητό η έκδοση και εκτέλεση γνωματεύσεων από 3 Φεβρουαρίου
Οι ρυθμοί ανόδου, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη φαρμακευτική αγορά, οδηγούν σε νέα επίπεδα ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ και με πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς του φαρμάκου, η δαπάνη για το σύνολο των φαρμάκων, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, κατά τους πρώτους έξι μήνες της τρέχουσας χρονιάς, έφθασε τα 2,07 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα; Το clawback πάει «στα ύψη», καθώς έφθασε τα 580 εκατ. ευρώ (αυξήθηκε κατά 136 εκατ. ευρώ).
Η φαρμακευτική δαπάνη των αποζημιούμενων σκευασμάτων εμφανίζει αύξηση της τάξης του 12,5%. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα, που αποζημιώνει, ήταν 1,84 δισ. ευρώ.
Δραματική αύξηση του clawback
Πηγές ανέφεραν στο Mononews, ότι η αγορά των φαρμάκων κοινότητας, τα οποία αποζημιώνονται στα ιδιωτικά φαρμακεία, έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2022 περίπου το 1,18 δισ. ευρώ από 1,12 δισ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,4%.
Τι σημαίνει αυτό για το clawback; Ότι… τραβά την ανηφόρα.
Τα ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) της κατηγορίας 1Α, δηλαδή τα νοσοκομειακά φάρμακα, τα οποία διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έφθασαν τα 120 εκατ. ευρώ από 103 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 16%. Τα ΦΥΚ της κατηγορίας 1Β, δηλαδή εκείνα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωνοσοκομειακή χρήση, έφθασαν τα 658 εκατ. ευρώ από 538 εκατ. ευρώ – η αύξηση εδώ ανήλθε στο 22%.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ – μετά και την κατάτμηση που έγινε – έχει διαμορφωθεί στα 790 εκατ. ευρώ και μέσα στους πρώτους έξι μήνες η δαπάνη για αυτά τα φάρμακα (ΦΥΚ 1Α και 1Β) φαίνεται ότι καλύπτει σχεδόν το σύνολό του, συνολικά 1Α και 1Β φτάνουν στα 778 εκατ. ευρώ.
«Στον Θεό» η φαρμακευτική δαπάνη
Σε ανοδική τροχιά με αύξηση της τάξης του 38% βρίσκεται μία, ακόμη, κατηγορία φαρμάκων, τα λεγόμενα «λοιπά σκευάσματα». Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα σκευάσματα της εν λόγω κατηγορίας έφθασαν στα 117 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, από 84,5 εκατ. ευρώ πέρυσι την ίδια περίοδο.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η υπέρβαση που διαπιστώνεται, είναι της τάξης των 913 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των σχετικών εκπτώσεων προκύπτει clawback 580 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται, λοιπόν, ότι το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2022 ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,42 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στα φάρμακα κοινότητας και το 1,59 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στα φάρμακα 1Α/1Β.
«Στα καρφιά» οι φαρμακευτικές
Το clawback είναι το μόνιμο παράπονο των φαρμακευτικών εταιρειών, που επανειλημμένα έχουν ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να κάνει κάτι για αυτό.
Σε αυτή τη φάση οι εκπρόσωποι των εταιρειών είναι στην αναμονή απαντήσεων από το Υπουργείο Υγείας, όσο και από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι, παρά τη μετακίνηση μέρους του clawback σε rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και τις ανεδαφικές διαπραγματεύσεις, η παρούσα αυξητική τάση της δαπάνης οδηγεί σε αυξημένο clawback για το 2022, τόσο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όσο και σε σχέση με το 2020, όπερ σημαίνει απόκλιση από τον στόχο του RRF του Ταμείου Ανάκαμψης.
Διαβάστε επίσης
Έτσι θα γίνονται τα ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό – Τι αναφέρει η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ