ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περίπου 10 εκατ. ευρώ εκτιμά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι έχουν εξοικονομηθεί μέχρι σήμερα στα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών από την λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχουν, όπως δήλωσε στο mononews.gr ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός.
Σήμερα, λειτουργούν 101 ΤΟΜΥ πανελλαδικά ενώ, ανάλογα με το χρηματοδοτικό «ταβάνι», προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 239. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου, συνολικά έχουν καταγραφεί 500.000 επισκέψεις στις ΤΟΜΥ, εκ των οποίων οι 350.000 έχουν καταλήξει σε συνταγογράφηση και μόνο το 1- 1,5% των πολιτών που προσήλθαν σε αυτές χρειάστηκε να παραπεμφθούν σε άλλα επίπεδα του συστήματος Υγείας. Κατά τον μήνα Οκτώβριο οι ΤΟΜΥ δέχθηκαν πάνω από 80.000 επισκέψεις, εκ των οποίων σχεδόν 70.000 αφορούσαν αποκλειστικά το ιατρικό προσωπικό.
Αν και η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, με βασικό άξονα το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, βρίσκεται σαφώς εκτός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, φαίνεται τελικά να προχωρά, πλην όμως μετ’ εμποδίων. Όπως ανέφερε ο κος Βαρδαρός, «μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη 19 δομές, ενώ η λειτουργία συνολικά άνω των 150 Μονάδων μέχρι το καλοκαίρι αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο». Εντούτοις, στην πράξη δεν αποκλείονται οι επιπλέον καθυστερήσεις, καθώς το εγχείρημα προχωρά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των γιατρών αλλά και την διαχειριστική ικανότητα του υπουργείου, όσον αφορά την εξεύρεση, διαμόρφωση και οργάνωση των χώρων.
Το θέμα της διαθεσιμότητας των γιατρών αποτελεί «πονοκέφαλο» για του υπουργείο Υγείας, καθώς μέχρι σήμερα, για την κάλυψη των 1.195 θέσεων που καθορίστηκαν εξαρχής για την στελέχωση των ΤΟΜΥ έχουν εξασφαλιστεί περίπου 500 γιατροί από τις δύο προηγούμενες προκηρύξεις, ενώ αναμένεται μία τρίτη στις αρχές του έτους. Όσον αφορά στις 2.800 θέσεις ελευθεροεπαγγελματιών οικογενειακών γιατρών που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ, για την οποία υπάρχει «ανοιχτή» πρόσκληση, έχουν ανταποκριθεί μόλις 710 γιατροί. Προκειμένου να καλυφθεί το κενό, το υπουργείο Υγείας «επιστρατεύει» άνω των 3000 γιατρών διάφορων ειδικοτήτων που υπηρετούν ήδη στις δημόσιες δομές, πρακτική η οποία έχει χαρακτηριστεί «εκβιαστική» από επιστημονικούς φορείς και αντιπολίτευση.
Η μειωμένη διαθεσιμότητα από την πλευρά των γιατρών αποδίδεται από την Αριστοτέλους κυρίως στη μεγάλη διαρροή ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό κατά τα χρόνια της κρίσης, εντούτοις, η ιατρική κοινότητα ρίχνει το βάρος σε θέματα ασύμφορων εργασιακών σχέσεων και χαμηλών αποδοχών αλλά και στην ανασφάλεια για την προοπτική του νέου μοντέλου μετά το τέλος της 4ετούς ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και στο νέο πλαίσιο των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, «εμπόδια» τα οποία αναγνωρίζει και το υπουργείο.
«Το ενθαρρυντικό είναι ότι, όπως φαίνεται από τις αιτήσεις στις προσκλήσεις, έχουμε πετύχει τα παιδιά που τελειώνουν τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Παιδιατρικής, να έχουν πια την ΠΦΥ ως μία βασική επιλογή. Άρα ανακόπτουμε τη ροή προς το εξωτερικό και πιστεύουμε ότι σιγά σιγά, όσο προχωράει το εγχείρημα, θα καλύψουμε τις ανάγκες», αναφέρει στο mononews.gr ο κος Βαρδαρός.
Τόνισε δε, ότι μιλώντας αποκλειστικά σε αριθμούς, ο αριθμός των γιατρών που απαιτούνται συνολικά είναι διαθέσιμος, ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα στην κατανομή, με ορισμένες περιαστικές και αγροτικές περιοχές να εμφανίζουν πολύ καλή κάλυψη και τις σημαντικές ελλείψεις να εντοπίζονται κυρίως στην Αθήνα.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέσα από την διαδικασία της μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει η συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων ανά περιοχή, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
Κινητή μονάδα ΠΦΥ
Για την επαρκή και συστηματική φροντίδα υγείας του πληθυσμού που κατοικεί σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας, έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση ώστε να υπάρχει σε κάθε νομό τουλάχιστον μια Κινητή Μονάδα ΠΦΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας των ΤΟΜΥ.
Την κινητή Μονάδα θα στελεχώνει ομάδα επαγγελματιών υγείας που θα αποτελείται από γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό κ.α. Η Μονάδα αυτή θα έχει οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου και θα οργανώνει την εκ περιτροπής παρουσία της σε δημοτικά διαμερίσματα που σήμερα έχουν ελλιπή ιατρική κάλυψη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στερούνται πολύτιμων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας. Η διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2019.
3.200 προσλήψεις για «Βοήθεια στο Σπίτι»
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη περισσότερων από 3.200 εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». « Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συμπληρωματικό, θα έλεγα στις ΤΟΜΥ, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλη τη χώρα και το οποίο αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό λοιπόν το πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό» ανέφερε ο υπουργός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΦΥ: Εδώ γιατρός, εκεί γιατρός, πού είναι ο οικογενειακός γιατρός;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με «πλαφόν» οι δωρεάν επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό του ΕΟΠΥΥ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οικογενειακός γιατρός: Πώς γίνεται η εγγραφή. Αναλυτικός οδηγός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego Media: Υπερκάλυψη – ρεκόρ κατά 12 φορές έκλεισε η δημόσια προσφορά
- ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παγώνει χρηματοδοτήσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια για τις πράσινες υποδομές
- Τουρκία: Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά του ξενοδοχείου Grand Kartal
- Μακρόν για επάνοδο Τραμπ: πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης