ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Σημαντική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΜΚΟ HOPEgenesis και πρόεδρος του ΔΣ του ΜΗΤΕΡΑ Στέφανος Χανδακάς τη δήλωση του ιδιοκτήτη του Χ και της Tesla Έλον Μασκ για το δημογραφικό στην Ελλάδα.
Ο δισεκατομμυριούχος σε ανάρτησή του ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα είναι μια από τις δεκάδες χώρες, που αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα». Παρέθεσε, δε, άρθρο με τίτλο «Πληθυσμιακή κατάρρευση στην Ελλάδα», το οποίο αποδίδει το πρόβλημα σε ξαφνικούς θανάτους και σε ρεκόρ υπογονιμότητας.
«Είναι πολύ σημαντική η δημόσια τοποθέτηση του Έλον Μασκ για το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα. Υποδηλώνει το μέγεθος του προβλήματός μας και την αναγκαιότητα για άμεση αντιμετώπιση, ώστε να μετριαστεί το αρνητικό αποτύπωμα, που θα επιφέρει σε κάθε τομέα της ζωής μας. Μιλάει για πληθυσμιακή κατάρρευση και χρησιμοποιεί τη χώρα μας ως παράδειγμα της δημογραφικής κρίσης, που βιώνει η Δύση», δήλωσε στο Mononews και στο Healthstories ο κ. Χανδακάς, που μίλησε για το θέμα και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Συναγερμός για την υπογεννητικότητα
Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί τους αρμόδιους, που προσπαθούν να βρουν λύσεις για να το αντιμετωπίσουν. Ακούμε πολύ συχνά ότι είμαστε μια «χώρα γερόντων», γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Την περασμένη Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι τις πρώτες 9 εβδομάδες του 2024 καταγράφηκε μείωση κατά 2.104 θανάτους ή 8,1% των θανάτων στη χώρα μας.
Η HOPEgenesis κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2015. Αναζητά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, τη Eurostat, πραγματοποιεί ανεξάρτητες έρευνες με κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, ώστε με μετρήσιμα αποτελέσματα και εμπεριστατωμένα συμπεράσματα να δρα στοχευμένα για την ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Δίνει έμφαση στις απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές και στα ακριτικά νησιά, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την κρισιμότητα της δημογραφικής πραγματικότητας.
Ανησυχητικά στοιχεία
Το 2021 η επίσημη απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ ανέδειξε τη δραματική μείωση του πληθυσμού κατά 3,5% την τελευταία δεκαετία και κατά 5% την τελευταία εικοσαετία. Σε κάποιες Περιφέρειες της Ελλάδας δε, η πτώση ξεπερνάει το 7% (ενδεικτικά, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – 10,3%, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – 7,6%, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας -7,1%).
Το 2022 καταγράφηκε το πλέον αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων στη χώρα μας, με λιγότερες από 80.000 γεννήσεις, ενώ το 2023 η πτωτική τάση γεννήσεων συνεχίστηκε με λιγότερες από 73.000 γεννήσεις.
Η δημογραφική προβολή για το 2050 ανέρχεται σε 8,5-9 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων το 36% θα είναι άνω των 65 ετών, ενώ το 2070 θα πέσει κάτω από τα 8 εκατομμύρια.
Πυλώνες αντιμετώπισης
Όπως μας λέει ο κ. Χανδακάς, τέσσερις είναι οι βασικοί πυλώνες αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος, οι οποίοι αποτελούν και το ίδιο το πρόβλημα:
- Ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού
- Κίνητρα επιστροφής των νέων, το λεγόμενο brain gain
- Σωστή ενσωμάτωση μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
- Αλλαγή του «αφηγήματος» της οικογένειας – Δεν χάνεις την ελευθερία σου, την καριέρα και τα όνειρά σου αποκτώντας παιδιά.
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία HOPEgenesis εστιάζει στον πρώτο πυλώνα, έχοντας ως αποστολή την ανατροπή της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 450 απομακρυσμένες περιοχές, συνεργάζεται με 24 ιατρικά κέντρα σε Αθήνα και επαρχία (δημόσια και ιδιωτικά), και η ιατρική της ομάδα αποτελείται από περισσότερους από 50 εθελοντές γιατρούς, μαίες και άλλους επαγγελματίες υγείας
Μέχρι σήμερα περισσότερες από 800 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές, που για περισσότερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις, είτε μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται άμεσα και ο οικονομικός και ο κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών.
Η αποστολή της HOPEgenesis
Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Αειφορίας (Center for Sustainability and Excellence) που αφορά στο έργο της HOPEgenesis για το 2021:
Για κάθε 1 ευρώ, που δέχεται η HOPEgenesis ως χορηγία-δωρεά, δημιουργείται κι επιστρέφεται αξία 5,69 ευρώ για την κοινωνία, με επιπρόσθετα κοινωνικό-οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Το οικονομικό αποτύπωμα της συνολικής δραστηριότητας της HOPEgenesis για την κοινωνία ανέρχεται σε 2.660.000 ευρώ.
Η αποστολή της HOPEgenesis πραγματοποιείται μέσα από τους παρακάτω πυλώνες:
- Υιοθεσίες ακριτικών περιοχών και απομακρυσμένων νησιών: καλύπτοντας όλα τα έξοδα κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και οι γυναίκες-κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές-μαιευτικές υποδομές. Σκοπός της HOPEgenesis είναι όλες οι γυναίκες να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη μητρότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και την οικονομική τους κατάσταση.
- Παροχή υπηρεσιών θεραπείας υπογονιµότητας (IVF): καλύπτοντας τα έξοδα θεραπειών ivf για τις γυναίκες, που επιθυμούν να κυοφορήσουν, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε 28 νησιά και στους Δήμους Ζαγορίου, Αγράφων, Πωγωνίου και Αργιθέας.
- Απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση ωφελούμενων: επιτυγχάνεται μέσω εξελιγμένων και πρωτοπόρων ιατρικών συσκευών Bluetooth και μιας ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εγκύων και των μωρών τους ανά πάσα στιγμή.
- Κέντρα απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και βρεφονηπιακοί σταθμοί: ίδρυση, κατασκευή και επάνδρωση κέντρων απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και παιδικών σταθμών στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis.
- Διεξαγωγή ερευνών: με σκοπό την τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση του ζητήματος της υπογεννητικότητας, η HOPEgenesis αναθέτει σε μεγάλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα την εκπόνηση μελετών. Ερευνά και τεκμηριώνει το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
- Σχεδιασμός του προγράμματος «H νταντά της γειτονιάς»: πρόγραμμα που αφορά στη στελέχωση της επιδοτούμενης φύλαξης παιδιών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι εργαζόμενες μητέρες σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Η HOPEgenesis δημιουργεί ποιοτικές, προσιτές και διαφοροποιημένες υπηρεσίες φροντίδας και μέριμνας βρεφών και νηπίων με σκοπό να μπορούν οι Ελληνίδες να συνδυάσουν την απασχόληση με τη μητρότητα.
- Διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων: με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση (raise awareness) και εκπαίδευση φορέων, καθώς και του γενικού πληθυσμού για το θέμα του δημογραφικού και τις επιπτώσεις του.
- Συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Αναγέννηση» στις εθνικής σημασίας περιοχές: το πρόγραμμα εφαρμόζεται με στόχο την αναβίωση των περιοχών αυτών και την ενίσχυση του γηγενούς ελληνικού πληθυσμού. Υλοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το 2021, στα Αντικυθήρα, στη Γαύδο, στο Καστελλόριζο και στα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι).
- Πρόγραμμα Fertility Awareness Campaign for Greece: με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας και η οικονομική στήριξη γυναικών που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας.
Διαβάστε επίσης:
Ελλείψεις φαρμάκων: Στο 75% η εγκυρότητα της ψηφιακής πλατφόρμας, το επόμενο βήμα
Ενέσεις για αδυνάτισμα: Γιατί δεν «δουλεύουν» σε όλους, το παράδειγμα του Ozempic
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα