ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν ξέρουμε αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που όταν θέλουν να ξεθυμάνουν το ρίχνουν στην… καθαριότητα, αλλά σίγουρα αυτοί που το κάνουν δεν είναι λίγοι. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το… σφουγγάρισμα έχει τις ίδιες καταπραϋντικές ιδιότητες με λίγα λεπτά διαλογισμού! Και η εικόνα ενός πεντακάθαρου σπιτιού, ειδικά στο τέλος μιας αγχωτικής ημέρας, είναι, όπως και να το κάνουμε, χαλαρωτική.
Εάν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχουν μερικές εξηγήσεις από την καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Darby Saxbe. Όπως μας λέει: «Η καθαριότητα δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση υπεροχής και ελέγχου πάνω στο περιβάλλον τους. Η ζωή είναι γεμάτη με αβεβαιότητα και πολλές καταστάσεις είναι εκτός του δικού μας ελέγχου, αλλά τουλάχιστον αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως είναι ο δικός μας χώρος».
Από πρακτική άποψη, σε πολλούς αρέσει να έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να βρουν εύκολα τα πράγματα που χρειάζονται. Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που βρίσκουν αγχωτικό το περιβάλλον στο σπίτι τους έχουν περισσότερες καταθλιπτικές τάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που θέλουν να καθαρίζουν συχνά;
Ίσως είναι πιο ευσυνείδητοι και προσανατολισμένοι στις λεπτομέρειες, λέει η Saxbe, ενώ οι άνθρωποι που δεν τους αρέσει είναι πιο αυθόρμητοι και λιγότερο οργανωμένοι.
Μας αρέσει να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί, γιατί αυτό μας επιτρέπει να επιβιώσουμε «κερδίζοντας» από το περιβάλλον γύρω μας. Όταν στερούμαστε τον έλεγχο, ή αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα είναι χαοτικά και απρόβλεπτα, αυτό μας προσθέτει άγχος. Αυτή η σκέψη μας ωθεί να πάρουμε προφυλάξεις και να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε το περιβάλλον μας, ώστε να μην υπάρχει τίποτα περίεργο που θα μπορούσε δυνητικά να μας βλάψει.
Τι σημαίνει αυτό για τις δουλειές στο σπίτι;
Αν υπάρχει τάξη στο σπίτι, αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς. Έχεις παρατηρήσει ότι όταν καθαρίζουμε, κινούμαστε με συγκεκριμένους, συχνά επαναλαμβανόμενους τρόπους; Αυτό είναι ένας γνωστικός μηχανισμός που μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος.
Ωστόσο, πάντα υπάρχει και η άλλη άκρη. Ο υπερβολικός φόβος για μικρόβια, η εμμονή με την ύπαρξη συμμετρίας στα πράγματα ή η τακτοποίηση των πραγμάτων με συγκεκριμένο και ακριβή τρόπο μπορεί να είναι ενδείξεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Και την ίδια στιγμή, άνθρωποι που αισθάνονται απόλυτα άνετα να ζουν σε μια ακαταστασία μπορεί να χαρακτηρίζονται από μειωμένη δραστηριότητα στον νησιωτικό φλοιό του εγκεφάλου και στην αμυγδαλή, σύμφωνα με έρευνες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- LA: 152 τ. χλμ καμένα και 82.400 άστεγοι – Πάνω από 250 δις οι ζημιές – Η έκθεση της Mood’ys για τον πιθανό υπαίτιο
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ