Ολοκληρώθηκε στη Βαρκελώνη το 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, στο οποίο και ανακοινώθηκαν οι νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης.

Οι οδηγίες εμφανίζουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες, τροποποιώντας τους στόχους θεραπείας και τη στρατηγική φαρμακευτικής αντιμετώπισης όπως τόνισε ο Πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Καρδιολογική Κλινική Ιπποκράτειο ΓΝΑ.

Σχετικά με τη διάγνωση της υπέρτασης, αυτή θα στηρίζεται όπως μέχρι σήμερα στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο και προτείνεται η επιβεβαίωση είτε με 24ωρη καταγραφή (holter) είτε με μετρήσεις στο σπίτι. Σύμφωνα με τις οδηγίες του 2018 συνιστάται ο πρωταρχικός στόχος της αγωγής να είναι η πτώση της πίεσης κάτω από 140/90 mmHg σε όλους τους ασθενείς και, με την προϋπόθεση ότι η αγωγή είναι καλά ανεκτή, στόχος της θεραπείας θα πρέπει να είναι επίπεδα αρτηριακής πίεσης κάτω από 130/80 mmHg ή και χαμηλότερα, στους περισσότερους ασθενείς.

Μάλιστα το ιδανικό εύρος τιμών της συστολικής αρτηριακής πίεσης για τους ασθενείς κάτω των 65 ετών είναι μεταξύ 120-130 mmHg και για τις ηλικίες  από 65 ετών και άνω 130-140 mmHg.

Πέρα από τους νέους στόχους για τη θεραπεία οι οδηγίες αλλάζουν και τη στρατηγική φαρμακευτικής θεραπείας. Δηλαδή συνιστάται η έναρξη αντιυπερτασικής αγωγής με συνδυασμό δύο φαρμάκων σε ένα χάπι. Εξαίρεση στον κανόνα της συνδυασμένης θεραπείας ενός χαπιού αποτελούν οι εύθραυστοι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με στάδιο 1 υπέρτασης (ιδίως αν η συστολική αρτηριακή πίεση είναι < 150 mmHg).

Σημαντικό γεγονός του Συνεδρίου ήταν η ανάληψη της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου  του 2022 στην Αθήνα. Στη φωτογραφία, αμέσως μετά την ευτυχή ανακοίνωση της  διοργάνωσης του συνεδρίου, διακρίνονται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και Πρόεδρος του Συνεδρίου του 2022 κ. Κ. Τσιούφης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Π. Ζεμπεκάκης  καθώς και μέλη της 3μελούς επιτροπής  που παρουσίασε το φάκελο διεκδίκησης του συνεδρίου (Μιχάλης Δούμας, Κώστας Θωμόπουλος και Κυριάκος Δημητριάδης).

Να τονιστεί ότι η Ελλάδα είχε σημαντική συμμετοχή στο συνέδριο καθώς ήταν η τρίτη χώρα σε παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών. «Η Ελλάδα αποτελεί χώρα με υψηλό επίπεδο κέντρων αριστείας στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και αυτό μας τιμά αλλά και μας γεμίζει ευθύνες και για την επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου του 2022», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα C – Ποιοι πρέπει να εξεταστούν

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαμά μετά τα 50: Οι δυνατότητες και οι κίνδυνοι

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φάκελος ασφάλισης ΕΟΠΥΥ: Πώς ο ασφαλισμένος θα απορρίπτει χρεώσεις με ένα «κλικ»