ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μείωση του αυξημένου ιικού φορτίου που υπάρχει στην κοινότητα προσβλέπουν οι επιστήμονες μετά τις αποφάσεις που έλαβαν την Τετάρτη (21/4), αναγνωρίζοντας ωστόσο την εύθραυστη ισορροπία και τον πιθανό κίνδυνο για περαιτέρω αύξηση της διασποράς.
Όπως επισημαίνουν, απαραίτητη προϋπόθεση για μία θετική έκβαση είναι η τήρηση των σχετικών μέτρων, σε συνδυασμό πάντα με το εκτεταμένο self testing, σύμφωνα με τις συστάσεις.
Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μετά από τρεις μήνες συνεχών περιορισμών, η χαλάρωση αυτή, αφενός θα λειτουργήσει ως αντίβαρο για την ψυχολογική πίεση των πολιτών, αφετέρου θα επιφέρει ελάφρυνση του ιικού φορτίου και τελικά αποκλιμάκωση.
Ειδικά όσον αφορά στο άμεσο άνοιγμα της εστίασης, στις 3 Μαΐου, προβληματίζονται για το αποτύπωμα που θα αφήσει στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εντούτοις εκτιμούν ότι με την τήρηση των προφυλακτικών μέτρων και των οδηγιών που θα δοθούν στους επιχειρηματίες του κλάδου μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η μετακίνηση των πολιτών και αν θα καταργηθεί το μέτρο της αποστολής sms στο 13033. Μέλη της Επιτροπής αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, αναμένεται όμως να τεθεί στο “τραπέζι” των επόμενων συνεδριάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τονίζουν ότι παρότι έχει ήδη φανεί μία τάση αποκλιμάκωσης, το ιικό φορτίο στην κοινότητα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως επίσης και τα «σκληρά» επιδημιολογικά δεδομένα (νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι). Είναι ενδεικτικό ότι χθες, ανακοινώθηκαν 3015 νέα κρούσματα και 86 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανήλθε στους 831.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την Τετάρτη, ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία δείχνει αυτή τη στιγμή να σταθεροποιείται, σε υψηλά όμως νούμερα, με μια ίσως μικρή τάση υποχώρησης και το μέσο όρο τους να ανέρχεται την τελευταία εβδομάδα στις 504 την ημέρα.
Σαρηγιάννης: Βιαστικό το άνοιγμα της εστίασης
Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου είναι παρακινδυνευμένο, καθώς πέρα απ’ το πώς θα λειτουργήσει στους ελεγχόμενους χώρους, θα επιφέρει και αύξηση των μετακινήσεων θαμώνων και εργαζομένων αλλά και γενικότερα μεγαλύτερη κινητικότητα στην κοινότητα.
Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι τέτοια «σημαντικά» ανοίγματα, πρέπει να γίνονται μόνον εφόσον υπάρχει ικανή αποκλιμάκωση της διασποράς και αντίστοιχη αποκλιμάκωση των σκληρών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξει η εστίαση μαζί με τον τουρισμό στις 14 Μαΐου, γιατί μέχρι τότε η τάση αποκλιμάκωσης που διακρίνεται τώρα θα είχε φτάσει σε ένα «ασφαλές» για μεγάλα ανοίγματα σημείο.
«Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα το κάνουμε ελεγχόμενα και συντεταγμένα, με δεδομένη την ανάγκη του κόσμου να νιώσει μία αίσθηση κανονικότητας, πιστεύω ότι δεν θα είναι εύκολο να το πετύχουμε αυτό. Άρα περιμένουμε να δούμε από τα μέσα του Μάη μία μικρή αύξηση ξανά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία τέταρτη πια κορυφή γύρω στα μέσα Ιουνίου», δήλωσε ο καθηγητής την Τετάρτη.
Ο κ. Σαρηγιάννης εμφανίστηκε ανήσυχος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το άνοιγμα της εστίασης δεν θα μειώσει το φαινόμενο συγκεντρώσεων νεαρών στις πλατείες, εκτιμώντας μάλιστα ότι ενδέχεται να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να συμπαρασύρει και άλλους που θα βρίσκονται πλέον έξω.
Όσον αφορά στη χρήση των self tests τόνισε πως, δεδομένου ότι δεν έχουν 100% ακρίβεια, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό επιμόλυνσης, κάτι που έχει ήδη φανεί από τη λειτουργία των λυκείων, όπου έχει ήδη καταγραφεί μικρή διασπορά. Ωστόσο, τάσσεται υπέρ της εφαρμογής τους και εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα θα φανεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Όλοι, πάντως, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το «κλειδί» για τις εξελίξεις είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η μαζικοποίηση των self tests με αυξημένη συχνότητα. Αν και ο εμβολιασμός δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η πλήρης ανοσοποίηση επέρχεται μετά την πάροδο τουλάχιστον 50-60 ημερών, θεωρείται το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε βάθος χρόνου.
Στο “φουλ” οι εμβολιασμοί
Εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού και παράλληλα με την επανεκκίνηση άλλων δραστηριοτήτων, επιτάχυνση των εμβολιασμών επιδιώκεται από τις αρχές, προκειμένου να αποκτήσει ο πληθυσμός το συντομότερο δυνατό ανοσία.
Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε και η δυνατότητα σε άτομα ηλικίας 30-39 ετών να εμβολιαστούν με AstraZeneca, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα ραντεβού που έχουν μείνει ελεύθερα, λόγω διστακτικότητας των πολιτών, μετά τις αναφορές για πιθανές παρενέργειες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το Μάιο ενδεχομένως να έχουν διενεργηθεί μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ τον Ιούνιο μέχρι και 4 εκατομμύρια. Προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το επιταχυνόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με νομοθετική διάταξη τις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιούν εμβολιασμούς, εκτός από τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία, τα Mega Centers, και σε ιδιωτικές δομές (πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές, θεραπευτήρια), από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τους.
Επίσης, επεκτείνεται ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της ημέρας ( μέχρι τις 22.00), ενώ θα διενεργείται πλέον και τις Κυριακές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο» με την υποστήριξη των ΗΠΑ
- Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση νότια της χώρα – Ορισμένα είναι εξοπλισμένα, ικανά να πλήξουν αμερικανικά πλοία
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας
- ΗΠΑ: Έρχεται ο «τσάρος των συνόρων» – Απελάσεις 700.000 μεταναστών, αμέσως μετά την ορκωμοσία