Τη δική του εκτίμηση για σημαντική πτώση κρουσμάτων του κορονοϊού έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος, συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι στις 15 Ιουνίου θα πέσουμε από τα 1.000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, δεν θα φτάσουμε τα 2.000 σε εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι το τέλος του Μαΐου. «Από εκεί και πέρα θα είμαστε σε μια ταχεία αποκλιμάκωση. Θα το δούμε και στις ΜΕΘ και στους νεκρούς. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η επιδημιολογική αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στα self test και στον καλό καιρό.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος ο καθηγητής απάντησε πως «αν υπάρξει τέταρτο κύμα, θα οφείλεται σε μεταλλάξεις και πλημμελή εφαρμογή μέτρων προστασίας, όπως μάσκα και αποστάσεις το καλοκαίρι που χαλαρώνουμε πιο πολύ ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύσσονται υποδόρια μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία όταν γυρίσουμε στις πόλεις και σε κλειστούς χώρους θα αρχίσουν να αναπτύσσονται».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι αν έχουμε χτίσει ένα τοίχος ανοσίας με τα εμβόλια μέχρι τότε αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά από την ανάπτυξη τους και αυτό το ποσοστό ανοσίας πρέπει να είναι πάνω από το 70%.

Διαβάστε ακόμη:

Λινού: Πώς θα έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι – Πότε να φοράμε μάσκα, ποιες παραλίες επιλέγουμε

Παυλάκης: Με μάσκες το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Γεγονός το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό στην Ελλάδα – Πότε και πώς θα εκδίδεται

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση