ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, που ενδέχεται να φτάσουν τα 2.000 στη χώρα μας, κρούει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στο MEGA για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Αττική, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την ανάγκη να γίνει υποχρεωτική η χρήση της προστατευτικής μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε: «Σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός μέχρι τέλη του Οκτώβρη θα είμαστε σταθερά στα 300+ κρούσματα.
Προς το τέλος του Οκτώβρη θα ανεβούμε περίπου στα 400 και στο τέλος του Νοέμβρη περίπου στα 600. Και μετά μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ανεβαίνει πάνω από τα 600 και με τον ιό της γρίπης γίνεται πιο περίπλοκη η κατάσταση».
Ερωτηθείς σε εκείνο το σημείο από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τι θα γίνει στους τέσσερις κρίσιμους μήνες με τη γρίπη και τον κορονοϊό, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι τέλος του χρόνου σε 1.800 με 2.000 κρούσματα καθημερινά, εντός Δεκεμβρίου.
Συνδυασμός χρήσης μάσκας παντού και τηλεργασίας
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο καθηγητής του ΑΠΘ είπε ότι «το θέμα είναι το τι μέτρα παίρνεις και το πόσο τηρούνται τα μέτρα. Εμείς το συνυπολογίζουμε αυτό και γι’ αυτό κάνουμε καλή πρόβλεψη. Όμως ναι, τίθεται θέμα εφαρμογής. Πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς και αυστηροί με τον εαυτό μας».
Ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε ότι «το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο μέτρο είναι η χρήση της μάσκας παντού» ενώ αμέσως μετά μίλησε για την τηλεργασία, ένα μέτρο που παρατάθηκε για όλο τον Οκτώβριο:
«Αν εφαρμόσουμε τις μάσκες παντού και τις φορέσουμε τότε οι αριθμοί αλλάζουν. Η τηλεργασία βοηθά και η αύξηση της τηλεργασίας στο 75%, εμείς το υπολογίζουμε για το Δημόσιο, θα βοηθούσε και αυτή επικουρικά να μειωθούν στο 10% με 20% τα κρούσματα. Ο συνδυασμός μάσκας και τηλεργασίας είναι πάρα πολύ αποδοτικός».
Καταλήγοντας ο καθηγητής του ΑΠΘ επανέλαβε ότι πάγιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται στον πληθυσμό.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα