Τραγικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών έχουν οι ρευματοπάθειες όταν μένουν αδιάγνωστες και χωρίς θεραπεία.

Αν δεν έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός, κάθε πόνος στη σπονδυλική στήλη (αυχένας, πλάτη και μέση),  πόνος ή και οίδημα σε μία ή και περισσότερες αρθρώσεις θα πρέπει να οδηγούν στο ρευματολόγο για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση, τονίζουν οι ειδικοί.

«Σήμερα έχουμε τεράστιες δυνατότητες διαγνωστικές αλλά και θεραπευτικές. Στόχος είναι η ποιότητα ζωής των ρευματοπαθών και η αναστολή καταστροφικών συνεπειών. Τα παραπάνω σήμερα μπορούν να επιτευχθούν», ανέφερε ο κ. Μπερμπερίδης Χαράλαμπος, πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος σε σχετική συνέντευξη τύπου.

«Η έναρξη της θεραπείας 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω βλάβες  στις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης.  Δυστυχώς, όμως, τα ρευματικά νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου. Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες θα επηρεαστούν – μειώνοντας την ποιότητα ζωής και  αυτό θα έχει αντίκτυπο στις σωματικές ικανότητες», δήλωσε από την πλευρά της Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, κ. Αθανασία Παππά.

Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα επιπλέον εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται κάθε μέρα εάν η διάγνωση και η λήψη θεραπείας ήταν   ευρύτερα προσπελάσιμες για τα άτομα με Ρευματικά Νοσήματα. Παρ ‘όλα αυτά, η γνώση  της μεγάλης σημασίας που έχει η έγκαιρη διάγνωση είναι περιορισμένη στο ευρύ κοινό, στους ρευματοπαθείς αλλά και σ’ ένα μεγάλο ποσοστό των  ιατρών και των επαγγελματιών υγείας. Για παράδειγμα, η ινομυαλγία παραμένει αδιάγνωστη στα  3 από τα 4 άτομα που πάσχουν  και ο χρόνος διάγνωσης είναι κατά μέσο όρο 5 έτη.

Στην Ελλάδα οι Ρευματικές Παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα).

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

«Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα»

Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου, τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με τη συνεργασία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδων  καθώς και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» και με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Φαρμασέρβ Λίλλυ, Menarini Hellas  & Stilvi.

Η καμπάνια είναι μια πρωτοβουλία της EULAR (European League Against Rheumatism), υποστηριζόμενη από όλα τα μέλη του δικτύου της EULAR, συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Ασθενών (PARE), των επιστημονικών εταιριών και των εταιρειών επαγγελματιών υγείας, με κοινό στόχο να τονιστεί η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόσβασης στην φροντίδα και τη θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αυτός είναι ο λόγος που αποτυγχάνουν οι δίαιτες

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μειωμένος κίνδυνος θανάτου για όσους αποφεύγουν  τη σοβαρή υπογλυκαιμία

 

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Νέα στοιχεία: Μη σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι ιοί μπορεί τελικά να μεταδίδονται με το σπέρμα