ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Αποδεκτό χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές το κόστος του πρώτου φαρμάκου (remdesivir) που εγκρίθηκε για την Covid-19, σε σχέση με το όφελος που προσφέρει.
Μάλιστα διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερο από ό, τι είχαν προβλέψει στη Wall Street, μια κίνηση που ενδεχομένως δείχνει μια πιο μετρημένη και υπεύθυνη προσέγγιση στην τιμολόγηση των θεραπειών και των εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όπως ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία Gilead, τη Δευτέρα, στις ΗΠΑ και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, για την κυβέρνηση η χρέωση θα είναι 390 δολάρια ανά δόση, δηλαδή 2.340 δολάρια για ασθενείς που χρήζουν θεραπείας 5 ημερών (6 δόσεις) ή 4.290 δολάρια για όσους χρειάζονται 10ήμερη θεραπεία (11 δόσεις).
Οι πελάτες του ιδιωτικού τομέα, όπως οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοί φορείς, θα πληρώνουν 520 δολάρια ανά δόση, δηλαδή περίπου 30% περισσότερο από το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος διαμορφώνεται στα 3.120 και 5.720 δολάρια, αντίστοιχα.
Οι χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα πάρουν το φάρμακο σε πολύ μειωμένες τιμές, μέσω κατασκευαστών γενοσήμων, στους οποίους η Gilead έχει χορηγήσει άδεια παραγωγής.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η τιμή αυτή θέτει ένα «προηγούμενο» και για τις άλλες εταιρείες και δίνει μια εικόνα του κόστους που θα έχουν οι μελλοντικές θεραπείες για την Covid-19.
Εντούτοις, όπως αναφέρουν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας στο mononews, καθώς θα εισέρχονται στην αγορά νέα φάρμακα για τη νόσο οι τιμές θα μειώνονται.
Η τιμή αυτή κατατάσσει το remdesivir στη λίστα με τα ακριβά φάρμακα. Παρόλα αυτά, φαρμακευτικοί κύκλοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια «μέση λύση», τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν θεραπείες για άλλες ασθένειες που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν η διαπραγμάτευση της τιμής στην Ευρώπη θα γίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκό ή σε επίπεδο κρατών – μελών. Σημειώνεται ότι η τιμή στην Ευρώπη, είθισται να είναι χαμηλότερη από αυτήν των ΗΠΑ.
Το remdesivir είναι το πρώτο φάρμακο κατά της COVID-19 που έλαβε επείγουσα έγκριση (χωρίς να είναι διαθέσιμα τα πλήρη δεδομένα) στις ΗΠΑ το Μάιο, ενώ πρόσφατα δόθηκε το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του στην Ευρώπη, με ένδειξη τη σοβαρή νόσο Covid-19 (με πνευμονία και με χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου), σε ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών.
Όπως αναφέρει η Gilead, στην Αμερική εξασφαλίζει εξοικονόμηση κόστους νοσηλείας ύψους έως 12.000 δολαρίων ανά ασθενή, αφού χάρη στο φάρμακο λαμβάνεται πιο γρήγορα εξιτήριο.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1000 νοσηλευθέντες ασθενείς, όσοι έλαβαν remdesivir ανάρρωσαν μετά από περίπου 11 ημέρες, έναντι των 15 ημερών που χρειάστηκαν για τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Σημειώνεται ότι, στην Ελλάδα, με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, το ύψος της αποζημίωσης για τις κλίνες ΜΕΘ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τις 3 πρώτες ημέρες νοσηλείας ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά ημέρα, για τις επόμενες μέχρι την 15η ημέρα στα 550 ευρώ ανά ημέρα και για όλες τις επόμενες στα 400 ευρώ ανά ημέρα.
Ωστόσο, το μέγεθος της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας θα κριθεί από την εξέλιξη των τοπικών επιδημιών στο μέλλον καθώς και από το εάν το φάρμακο θα λάβει έγκριση και για τη χρήση του σε περιστατικά ήπιας και μέτριας βαρύτητας.
Παρά τη γενικότερη αποδοχή της τιμής από τους αναλυτές και την αγορά, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων των καταναλωτών Public Citizen, το φάρμακο θα έπρεπε να κοστίζει ένα δολάριο την ημέρα, καθώς μπορεί να κατασκευαστεί σε μεγάλο εύρος και από άλλες φαρμακοβιομηχανίες.
Απαντώντας σε αυτό το επιχείρημα, ο CEO της εταιρείας, Daniel O’Day, τόνισε ότι η τιμή του ενός δολαρίου δεν είναι ρεαλιστική και υποστήριξε ότι το τελικό κόστος ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού.
«Αφενός, η πανδημία συνεχίζεται και δεν υπάρχει θεραπεία, αφετέρου η εταιρεία πρέπει να έχει και κέρδη από τη στιγμή που έχει επενδύσει τεράστια ποσά για την γρήγορη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων της ρεμδεσιβίρης, καθώς και την ανάπτυξη νέων εκδοχών της», σημείωσε.
Η αρχική εκτίμηση της τιμής του φαρμάκου από το ICER (Institute for Clinical and Economic Review) ήταν τα 4.500 δολάρια για το σύντομο κύκλο θεραπείας, έτσι ώστε να είναι οικονομικά αποδοτικό. Εντούτοις, “έπεσε” όταν η φτηνή δεξαμεθαζόνη αποδείχτηκε ότι μειώνει τους θανάτους σε ασθενείς με Covid-19.
Το remdesivir
Είναι ένα αντιιικό προϊόν που μελετάται σε πολλές διεθνείς κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αναγνώριση της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και βάσει των διαθέσιμων κλινικών δεδομένων, η κατάσταση έγκρισης του remdesivir ποικίλλει ανά χώρα.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της, η Gilead, συνεχίζει να διερευνά τις δυνατότητές του remdesivir να βοηθήσει σε αυτήν την πανδημία με διάφορους τρόπους, όπως η αξιολόγηση της θεραπείας νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νόσου, η αξιολόγηση της θεραπείας σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον και με εισπνεόμενη σύνθεση, τη χορήγηση σε επιπλέον ομάδες ασθενών και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.
Η εταιρεία παραμένει επικεντρωμένη στην αύξηση των προμηθειών προκειμένου να καλυφθεί η υψηλή παγκόσμια ζήτηση. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένεται ότι η επένδυσή στην ανάπτυξη και παρασκευή του remdesivir θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια (ΗΠΑ), ενώ έχει δεσμευτεί και για το 2021.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike