Αποτελεί μια κοινή θεραπεία για διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, η οποία χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 50 χρόνια. Το ραδιενεργό ιώδιο (ραδιενεργή μορφή του ιωδίου), όμως, παρά το όφελος που προσφέρει στον ασθενή, συνεπάγεται κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, για τα άτομα που τον περιβάλλουν.
Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ιώδιο είναι βασικό συστατικό στοιχείο των ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής αδένας και ως εκ τούτου απολύτως απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του. Ως εκ τούτου, η ιδιότητα του ιωδίου, ραδιενεργού και μη, να ενσωματώνεται κυρίως στον θυρεοειδή αξιοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών νόσων του αδένα.
Η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου (σε μορφή κάψουλας) είναι η απόλυτη ένδειξη για την θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς μετά την χειρουργική αφαίρεση του αδένα όπως και για την παρακολούθηση της περαιτέρω πορείας του. Τα αποτελέσματα της εσωτερικής αυτής ακτινοβόλησης είναι εκπληκτικά και φθάνουν στην πλήρη ίαση για το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών. Επιπλέον, το ραδιενεργό ιώδιο χρησιμοποιείται και για την θεραπευτική αντιμετώπιση της υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (υπερθυρεοειδισμού) στις περιπτώσεις που τα φάρμακα έχουν αποτύχει ή όταν ο ασθενής δεν μπορεί να χειρουργηθεί.
Γιατί οι ασθενείς μπαίνουν σε «καραντίνα»
Μόλις ο ασθενείς λάβει το ραδιενεργό Ιώδιο θα εκπέμπει σε μικρή απόσταση γύρω του ακτινοβολία παρόμοια με αυτήν των ακτινογραφιών. Έτσι, άνθρωποι που πιθανόν τον πλησιάσουν θα λάβουν ραδιενέργεια ασκόπως. Η ακτινοβολία αυτή είναι ωφέλιμη για τον θεραπευόμενο, ενώ οι άλλοι δεν τη χρειάζονται. Επιπλέον, το ραδιενεργό ιώδιο εκκρίνεται απ’όλα τα υγρά του σώματος (ιδρώτα, σάλιο, αίμα, ούρα). Σχεδόν όλο αποβάλλεται από το σώμα τις πρώτες ημέρες μετά τη λήψη. Το περισσότερο θα φύγει με τα ούρα, αλλά κάποια ποσότητα αποβάλλεται με το σάλιο και τον ιδρώτα, οπότε είναι σημαντικό να μην έρθει κάποιος σε επαφή με αυτά.
Όταν ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις τις οποίες θα λάβει (σύμφωνα με τις συμβουλές του Ακτινοφυσικού), για να μειωθεί η έκθεση των άλλων ατόμων-συμπεριλαμβανομένης και της δικής του οικογένειας.
Η συνολική ακτινική επιβάρυνση των ατόμων που υποβάλλονται σ’ αυτή τη διαδικασία, αλλά και των ατόμων του περιβάλλοντος τους είναι ένα θέμα που προβληματίζει τους ίδιους, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο. Εντούτοις, η εν λόγω επιβάρυνση δεν είναι σημαντική σε σχέση με το απείρως σημαντικότερο προσδοκώμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα που καθιστά τον καρκίνο του θυρεοειδούς έναν ιάσιμο καρκίνο.
Πηγές:
Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής ΠΑ.Γ.Ν.Η.
Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής Γ.Ν. «Βενιζέλειο»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα χημικά που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξάνονται παγκοσμίως οι θυρεοειδοπάθειες – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον καρκίνο του θυρεοειδούς