• ΥΓΕΙΑ

    Ψηφιοποίηση ιατρικών αρχείων στο ΕΣΥ – Ποιες εταιρείες θα μοιραστούν 103 εκατ. ευρώ

    o υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

    o υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


    Σε 8 εταιρείες ανατέθηκε να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση εκατομμυρίων ιατρικών αρχείων στο ΕΣΥ. Ένα ακόμη βήμα προς τον πολυαναμενόμενο ψηφιακό φάκελο υγείας του ασθενούς.

    Το… χάος με τα παραπεμπτικά των εξετάσεων, τα αποτελέσματά τους, τις ιατρικές διαγνώσεις, τις απεικονιστικές εξετάσεις, τις καρτέλες των ασθενών και άλλα έγγραφα, που φυλάσσονται σε 127 δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία πέντε χρόνια, καλούνται να οργανώσουν 8 εταιρείες και κοινοπραξίες, όπως ανακοίνωσε η Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες αυτές θα μοιραστούν 103 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκτελέσουν το έργο, που αφορά στην ψηφιοποίηση μια σειράς περίπου 200 εκατομμυρίων αρχείων, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.

    Οι εταιρείες, που ανέλαβαν τα 8 επιμέρους έργα, είναι οι VODAFONE, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΟΤΕ, Uni Systems, Κοινοπραξία ΓΚΛΟΜΠΙΤΕΛ, NETCOMPANY -INTRASOFT – QUALCO, NOVA – PROFILE και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

    Ψηφιοποίηση ιατρικών αρχείων στο ΕΣΥ

    Η ψηφιοποίηση των ιατρικών αρχείων του ΕΣΥ δεν είναι απλή υπόθεση και υπολογίζεται να πάρει 19 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.

    Το εν λόγω έργο βρίσκεται εντός της Συμφωνίας – Πλαισίου για το Έργο: «Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η αξία του ανέρχεται στα 14.725.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (2.850.000 ευρώ) για κάθε έναν από τους 8 αντισυμβαλλόμενους.

    Το έργο θα προχωρήσει με:

    • Την παροχή υπηρεσιών μελέτης εφαρμογής, η οποία θα προσδιορίσει τα πεδία μεταδεδομένων ανά είδος εγγράφου, που θα ψηφιοποιηθεί.
    • Την Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών των Μονάδων Υγείας, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης για τους ασθενείς, ενσωματώνοντας ιατρικές πληροφορίες από το ιστορικό αρχείο.
    • Την Κανονικοποίηση – Συσχέτιση Πρωτοκόλλου Φυσικής Αρχειοθέτησης και Ηλεκτρονικού Μητρώου Ασθενών, με στόχο την ενοποίηση όλων των ιατρικών πληροφοριών κάθε ασθενή σε έναν ψηφιακό φάκελο,
    • Την υποστήριξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης με εξειδικευμένες εφαρμογές.
    • Τη σάρωση αρχείων των αναφερόμενων στην παρούσα Μονάδων Υγείας, που συμμετέχουν στο έργο.
    • Την επεξεργασία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, των σαρωμένων εγγράφων – φακέλων ασθενών και αρχείων (εφόσον κατά ή μετά τη σάρωση διαπιστωθεί μη αποδεκτή ποιότητα σάρωσης).
    • Την τεκμηρίωση (χαρακτηρισμό σε συγκεκριμένα πεδία / μεταδεδομένα) των σαρωμένων εγγράφων – φακέλων ασθενών και αρχείων.
    • Την καταχώρηση, εις διπλούν, στοιχείων από τα έγγραφα φακέλων ασθενών και αρχείων, που θα σαρωθούν σε Κέντρα Καταχώρησης, που θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό. Η καταχώρηση θα γίνει με τη μέθοδο της απευθείας πληκτρολόγησης (data entry) μέσω ειδικής εφαρμογής, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου.
    • Τον ποιοτικό και τον ποσοτικό έλεγχο των παραγόμενων ψηφιακών προϊόντων.
    • Τον ποιοτικό και τον ποσοτικό έλεγχο των καταχωρημένων στοιχείων των εγγράφων φακέλων ασθενών και αρχείων, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των δεδομένων και η αποφυγή λαθών (λάθη στην καταχώρηση στοιχείων, διπλή καταχώρηση του ίδιου εγγράφου, κτλ).

    Τι περιλαμβάνει το έργο

    Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:

    • Συλλογή και Προετοιμασία του Υλικού: Φυσικά έγγραφα και ιατρικές εξετάσεις συγκεντρωμένα και οργανωμένα σε φακέλους για την ψηφιοποίηση.
    • Ψηφιοποίηση και Δημιουργία Μεταδεδομένων: Οι φυσικοί φάκελοι και οι εξετάσεις ψηφιοποιούνται και δημιουργούνται μεταδεδομένα, που συνδέονται με τα ψηφιοποιημένα αρχεία, όπως περιγραφές, ημερομηνίες κτλ.
    • Αποθήκευση σε Εφαρμογή Διαχείρισης Εγγράφων: Το ψηφιοποιημένο υλικό αποθηκεύεται σε μια εφαρμογή διαχείρισης εγγράφων, που επιτρέπει την αναζήτηση και τη διαχείριση των ψηφιοποιημένων αρχείων.
    • Κεντρικό Αποθετήριο στο Cloud Health: Το ψηφιοποιημένο υλικό και τα μεταδεδομένα του αποθηκεύονται σε ένα Κεντρικό αποθετήριο στο Cloud Health της ΗΔΙΚΑ.
    • Ενσωμάτωση με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας: Το αποθετήριο θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει την Εθνική υποδομή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας των πολιτών (NDPHR), επιτρέποντας την πρόσβαση των ασθενών και των πολιτών στα ιατρικά τους δεδομένα.

    Σκοπός της ψηφιοποίησης είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού, δικτυακού συστήματος, που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες, που αφορούν στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών, οι οποίοι χρειάστηκε κάποια στιγμή να νοσηλευθούν σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

    Διαβάστε επίσης

    Αίρονται οι περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις ασθενών με σοβαρές παθήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ