• ΥΓΕΙΑ

    Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Όλοι οι γιατροί στους δρόμους ενάντια στο νομοσχέδιο

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


    Δεν λέει να κλείσει το μέτωπο μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και των ιδιωτών γιατρών, με αφορμή την επίμαχη διάταξη για τη στήριξη του ΕΣΥ, που συμπεριλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

    Τα μέλη ιατρικών συλλόγων από όλη τη χώρα θα βρεθούν σήμερα έξω από τη Βουλή, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους. Στους δρόμους, όμως, θα βρεθούν και τα σωματεία του χώρου της υγείας, της ψυχικής υγείας, της πρόληψης και της απεξάρτησης, ζητώντας να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο.

    Κόντρα στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

    Την ώρα που ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του επισημαίνει ότι «είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι με τον ιατρικό κόσμο» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει πως «δεν χωρούν fake news στα θέματα της ψυχικής υγείας», οι γιατροί και τα σωματεία των εργαζομένων στον χώρο της υγείας είναι «στα κάγκελα».

    Μπορεί ο Υπουργός Υγείας να έκανε ένα βήμα πίσω, μιας και, όπως είπε, βρέθηκαν ιδιώτες γιατροί για τις περισσότερες περιοχές που υπάρχουν ελλείψεις στο ΕΣΥ και δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί η διάταξη με τις κυρώσεις για όλους όσοι δεν θα «βάλουν πλάτη», όμως οι γιατροί εξακολουθούν να διαμαρτύρονται.

    Το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ψηφίζεται σήμερα και κατεβαίνουν στους δρόμους 59 ιατρικοί σύλλογοι.

    Κάθετα αντίθετοι

    Στην ψήφιση του νομοσχεδίου αντιτίθενται επιπλέον νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

    Η ΟΕΝΓΕ απευθύνει κάλεσμα στα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία της Δευτέρας 29 Ιουλίου και στη συγκέντρωση στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας. Κύριο αίτημα να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «διαλύει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και πριμοδοτεί ιδιωτικά συμφέροντα, προκειμένου να διαμορφωθούν νέα πεδία κερδοφορίας για αυτούς, που εμπορεύονται την ψυχική οδύνη και τον ανθρώπινο πόνο».

    Απεργία και για την ΕΙΝΑΠ, που ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες.

    Στον… χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων και τα σωματεία του χώρου της υγείας, της ψυχικής υγείας, της πρόληψης και της απεξάρτησης.

    Όπως λένε σε ανακοίνωσή τους, «κινητοποιούμαστε δυναμικά από το Νοέμβριο του 2023, 9 μήνες μετά, την ώρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο χρειάζεται να λειτουργήσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό, δυναμικό και καθαρό τρόπο».

    Με σύνθημα «να σημάνει γενικός απεργιακός ξεσηκωμός» οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι «ο αγώνας   όλων   μας   δεν   σταματά,   συνεχίζουμε όλοι   μαζί για   να δυναμώσει   η   πάλη   και   ο   προσανατολισμός   διεκδίκησης,   με   βάση   τις   κατακτήσεις   της επιστήμης και   της  έρευνας,  για  σύγχρονες και   υψηλού  επιπέδου   δημόσιες  και  δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης κάτω από την αποκλειστική ευθύνη και τον έλεγχο του κράτους».

    Η συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή, είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί. Την ίδια ώρα αλλά και το απόγευμα στις 19:30μμ έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

    Η στάση της κυβέρνησης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

    «Χαίρομαι ιδιαίτερα και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους ιδιώτες γιατρούς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας, να καλυφθούν όλα τα κενά των εφημεριών, που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν, κυρίως στην ειδικότητα των παθολόγων, σε μεμονωμένες περιοχές και νοσοκομεία της χώρας μας προσωρινά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα…

    Προχωρήσαμε στην εφαρμογή μεγάλων μεταρρυθμίσεων, όπως η δυνατότητα ιδιωτικού έργου, τα απογευματινά χειρουργεία, η θέσπιση του επιδόματος 2.100 ευρώ για μετακίνηση σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και ο τριπλασιασμός του μηνιαίου επιδόματος για τους γιατρούς, που υπηρετούν στις λεγόμενες άγονες περιοχές. Η ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας και η πανδημία άφησαν πληγές στο ΕΣΥ που παλεύουμε να θεραπεύσουμε. Διαθέτουμε σχέδιο, πόρους και βούληση να έχουμε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό ΕΣΥ έως το 2027».

    Ο Παύλος Μαρινάκης επισημαίνει σε ανάρτηση του ότι: «Σε κάθε μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση θα βρει να πει κάτι, όχι για να βελτιώσει κάποια παράμετρο, αλλά για να διασπείρει fake news».

    Εξηγεί ότι δεν καταργούνται τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και ότι το νομοσχέδιο δεν φέρνει απολύσεις, αλλά ότι ισχυροποιεί τη δημόσια παροχή υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και την πρόληψη και στηρίζει τις οργανωτικές αλλαγές με σύμμαχο την τεχνολογία.



    ΣΧΟΛΙΑ