Μετά από αρκετό καιρό και πολλές τροποποιήσεις τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον προσωπικό γιατρό. Όσοι επιλέγουν τις ειδικότητες της Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας, θα λαμβάνουν εφάπαξ έως 40.000 ευρώ μεικτά.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από μήνες αναμονής, συζητήσεις επί συζητήσεων, αντιδράσεις και προτάσεις, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για τον πολυαναμενόμενο και πολλά υποσχόμενο νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, θα προχωρήσει, επιβραβεύοντας όλους όσοι εκπαιδευθούν στη Γενική Ιατρική και στην Εσωτερική Παθολογία.

1

Προσωπικός γιατρός: Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου

Υπενθυμίζεται ότι με το με το νέο σχέδιο νόμου επιχειρείται η προσθήκη στο σύστημα επιπλέον 2.500 προσωπικών γιατρών.

Εκτός από τους γιατρούς του ΕΣΥ, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προστίθενται όλοι οι αγροτικοί, που γίνονται προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας, καθώς και οι γιατροί, που θέλουν να λάβουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, στο πέμπτο έτος των σπουδών τους.

Με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται:

Η βελτίωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Δημόσιας Υγείας μέσω της ενίσχυσης και αναμόρφωσης του θεσμού του προσωπικού ιατρού.

Η αναβάθμιση του θεσμού του προσωπικού ιατρού ως πυλώνα ενός οργανωμένου συστήματος προληπτικής ιατρικής.

Η αύξηση του πληθυσμού των προσωπικών γιατρών, ώστε να μπορεί κάθε πολίτης να εγγραφεί και να έχει τη δυνατότητα να λάβει δωρεάν τις υπηρεσίες πρόληψης και υποστήριξης, που προβλέπονται στον ρόλο του προσωπικού γιατρού.

Η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Εφάπαξ μποναμάς

Βασικά σημεία των διατάξεων του σχεδίου νόμου είναι τα ακόλουθα:

Η διεύρυνση των κατηγοριών των ιατρών που παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού ιατρού.

Η δυνατότητα εγγραφής του ανήλικου πληθυσμού ηλικίας 0-16 ετών σε προσωπικό παιδίατρο.

Η ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας.

Η χορήγηση εφάπαξ οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης για τους ειδικευόμενους, που θα επιλέξουν να εκπαιδευθούν στις ειδικότητες της Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας το έτος 2025.

Ένας πολλά υποσχόμενος θεσμός

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2, στους γιατρούς, που κατά τη διάρκεια του έτους 2025 υποβάλλουν αίτηση για εκπαίδευση σε αυτές τις δύο ειδικότητες, πέραν των αποδοχών που προβλέπει το μισθολόγιο των γιατρών ΕΣΥ, καταβάλλεται εφάπαξ οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης, το οποίο, δεν δύναται να υπερβαίνει, σε επίπεδο μεικτών απολαβών, τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ.

Το ποσό αναμένεται να χορηγείται σε δύο δόσεις, μία στην αρχή της ειδικότητας και μία στην ολοκλήρωσή της.

Όσοι γιατροί λαμβάνουν τα χρήματα, οφείλουν, εντός ενός έτους από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου εκπαίδευσης στις ειδικότητες της
Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας, να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου θα διαρκέσει μέχρι την 8η Οκτωβρίου και ώρα 21:50.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, στο σύστημα εντάσσονται και παιδίατροι. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα εγγραφής και σε οποιονδήποτε ιδιώτη γιατρό επιθυμεί ο εκάστοτε πολίτης, αλλά ο γιατρός θα πληρώνεται ιδιωτικά.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Είναι σημαντικό για την ΕΕ να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα

Tριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας: Κυριάρχησαν Μεσανατολικό και Great Sea Interconnector

Το come back του Αυγενάκη, γιατί κάνει ράλι η ΔΕΗ, τι συμβαίνει με τα χρέη του Κωστέα – Γείτονα, τα σχέδια του Μακρόπουλου, το βραβείο στον ΟΠΑΠ, ο γάμος του Φέσσα και ένα quiz με την Ελένη Κιμ του ΑΔΜΗΕ, τον εκδότη και το πούρο