Την ένταξη ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας σε καθεστώς “σκληρών” περιοριστικών μέτρων αποφάσισε να εισηγηθεί η υποεπιτροπή επιδημιολόγων κατά την καθιερωμένη σύσκεψη της Τετάρτης.

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η συζήτηση για το Ρέθυμνο, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν εντάσσεται καν στις «κόκκινες» περιοχές, ωστόσο ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών έχει υπερδιπλασιαστεί.

Λόγω της ανησυχητικής επιδημιολογικής της εικόνας αλλά και της επώδυνης εμπειρίας του φθινοπώρου, στο «μικροσκόπιο» των ειδικών τέθηκε επίσης η Θεσσαλονίκη με την απόφαση επί του παρόντος να εκκρεμεί.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά την τακτική συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, οπότε και θα διαμορφωθούν οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών προς την Κυβέρνηση, μετά την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων ολόκληρης της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, αυτή τη στιγμή υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα βρίσκεται μόνο ο Δήμος Πατρέων, ο οποίος «βράζει» από την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ενεργά κρούσματα, από 173 που ήταν στις 30 Ιανουαρίου, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχαν ανέλθει σε 349, οδηγώντας τους ειδικούς στην ένταξη του Δήμου στο «κόκκινο».

Χθες, Τετάρτη (10/2), η Αχαΐα σημείωσε τα περισσότερα νέα κρούσματα στη χώρα (112), μετά την Αττική, ενώ αυτή την εβδομάδα έχουν καταγραφεί συνολικά στην περιοχή 248 νέες διαγνώσεις.  Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών διαμορφώνεται στα 64,43 έναντι των 38,14 μία εβδομάδα πριν και τα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμoύ στα 36,09 (έναντι των 26,43).

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα, ωστόσο, είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής, όπου καταγράφεται «ρεκόρ» ασθενών. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την Τρίτη, στον νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» νοσηλεύονταν 3  ασθενείς στις  9 κλίνες ΜΕΘ και 32 ασθενείς στις 40 απλές κλίνες, ενώ στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονταν 6 ασθενείς στις 12 κλίνες ΜΕΘ και 23 ασθενείς στις απλές κλίνες.

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να βρεθούν στην Πάτρα, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, προκειμένου να συντονίσουν την ετοιμότητα του ΕΣΥ στην περιοχή.

Προβληματισμός για τη Θεσσαλονίκη

Προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί και με την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, έχοντας πλέον θέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων. Χθες, καταγράφηκαν 101 κρούσματα, με τα ενεργά στον νομό να ξεπερνούν τα 1.100  από 850 την περασμένη Παρασκευή (5/2). Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η συμπρωτεύουσα παρουσίαζε αύξηση των νέων κρουσμάτων της τάξεως του 30%, με τάση ακόμα μεγαλύτερης αύξησης.

Έκπληξη στους επιστήμονες προκαλεί το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνουν μόνο λίγες εβδομάδες αφού πήρε μία «ανάσα» η περιοχή, από τις επώδυνες καταστάσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη το περασμένο φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα.

Χθες, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 101 νέες διαγνώσεις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της τρέχουσας εβδομάδας στις 355. Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών διαμορφώνεται στα 95 έναντι των 57,57 μία εβδομάδα πριν και τα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμό στα 9,1 (έναντι των 7,48).

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθηγητή Νικόλαο Παπαϊωάννου, αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο της πόλης είναι στα επίπεδα της 2οης Οκτωβρίου 2020, όταν άρχιζε, δηλαδή, η «ξέφρενη» πορεία της επιδημίας στην περιοχή.

«Καμπανάκι κινδύνου» σημαίνει και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, με τις ΜΕΘ να εμφανίζουν πληρότητα 40%. Από την αρχή αυτής της εβδομάδας οι εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid έχουν διπλασιαστεί, σε σχέση με την προηγούμενη, γεγονός που σημαίνει ότι αναμένεται μεγάλη πίεση τις επόμενες ημέρες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου λειτουργεί πια μία ΜΕΘ Covid,  οι 17 κλίνες που διαθέτει είναι κατειλημμένες, ωστόσο, ετοιμάζεται νέα ΜΕΘ στο νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή, στο «ΑΧΕΠΑ» νοσηλεύονταν 12 ασθενείς στις 16 κλίνες που διαθέτει η ΜΕΘ.

Οι ειδικοί θα παρακολουθήσουν την πορεία των επιδημιολογικών στοιχείων τις επόμενες ημέρες και θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις ύστερα από την αξιολόγησή τους.

Στη συμπρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να επισκεφθεί υγειονομικές δομές της πόλης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο Κέντρο Υγείας Τούμπας, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» απ’ όπου θα γίνουν και οι σχετικές δηλώσεις. Το μεσημέρι θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στο Δημαρχείο της πόλης.

Τέλος, προβληματισμός επικρατεί και για το Ρέθυμνο, όπου εντοπίστηκαν χθες 42 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της τρέχουσας εβδομάδας στα 68. Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών διαμορφώνεται στα 15,86 έναντι των 5,86 μία εβδομάδα πριν,  ενώ η περιοχή παρουσιάζει το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού μετά τη Θάσο (49,06 και 50,84, αντίστοιχα).

Την Κρήτη επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον Νίκο Παπαευσταθίου, προκειμένου να καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί και την εξέλιξη της προετοιμασίας του ΕΣΥ ενόψει του τρίτου κύματος της επιδημίας.