ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η έξαρση του κορονοϊού που επικρατεί στα Βαλκάνια προήλθε από την αδυναμία της Ρουμανίας να ελέγξει την επέκταση της πανδημίας.Γενικώς, η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ο Ιούλιος είναι ο χειρότερος μήνας σε ότι αφορά τον αριθμό κρουσμάτων και σε Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, αυξάνοντας κατακόρυφα το επίπεδο συναγερμού και στο ελληνικό Υπουργείο Υγείας.
Αιτία, όπως ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ο υπουργός Υγείας, Νέλου Τατάρου, είναι η αποτυχία ελέγχου της συμπεριφοράς του πληθυσμού, λόγω του κενού που υπάρχει στη νομοθεσία.
Η ρουμανική κυβέρνηση προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να επιβάλει lockdown και απ’ ότι φαίνεται έχει αργήσει χαρακτηριστικά και στο ζήτημα μιας αποτελεσματικής καμπάνιας, καθώς η απειθαρχία έχει πια εξελιχθεί σε μάστιγα για το σύστημα Υγείας της χώρας. Στις 26 Ιουνίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε ως αντισυνταγματικά τα μέτρα καραντίνας και απομόνωσης που ανακοίνωσε λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από το Υπουργείο Υγείας.
Στις 26 Ιουνίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας έκρινε ως αντισυνταγματικά τα μέτρα καραντίνας και απομόνωσης που ανακοίνωσε λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από το Υπουργείο Υγείας.
Σε προέκταση της απόφασης αυτής, το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη επίσης ότι η νοσηλεία ασυμπτωματικών ασθενών ή ασθενών με ήπια συμπτώματα Covid-19 «παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα» και δεν μπορούν να επιβληθούν με ένα απλό κυβερνητικό διάταγμα.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στο σημερινό χάος. Τις τελευταίες ημέρες εγκαταλείπουν διαρκώς τα νοσοκομεία ασθενείς που διαγνώστηκαν με Covid-19, εκμεταλλευόμενοι αυτό το κενό στη νομοθεσία. Έως τις 9 Ιουλίου, 624 φορείς αρνήθηκαν να περιοριστούν σε καραντίνα και να δεχτούν νοσηλεία, επιστρέφοντας στην κοινότητα για να διασπείρουν ανενόχλητοι τον ιό. Οι αρχές δεν διαθέτουν κανένα μέσο για τους αναγκάσουν να μείνουν σε απομόνωση και οι προβλέψεις για την πορεία της νόσου το προσεχές διάστημα είναι βέβαια κάτι παραπάνω από δυσοίωνες.
«Έχει καταστεί σαφές ότι σε πολλά μέρη δεν τηρούνται τα μέτρα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού, λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες», δήλωσε στις 30 Ιουνίου ο πρωθυπουργός της χώρας Λούντοβικ Όρμπαν.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Το 50% και πλέον των περίπου 50.000 ανθρώπων στους οποίους είχε δοθεί εντολή να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους, αφού είχαν επιστρέψει από χώρες που θεωρούνται ζώνες υψηλού κινδύνου, βγήκαν από το σπίτι τους, παρά τις συστάσεις των γιατρών, επικαλούμενοι την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, διευκρίνισε ο Τατάρου.
Για να αντικρούσει την απόφαση του Δικαστηρίου, η κυβέρνηση προώθησε ένα νέο νομοσχέδιο, που διευκρινίζει τις προϋποθέσεις νοσηλείας ή καραντίνας των ασθενών και των ασυμπτωματικών. Η συζήτηση για αυτό στο Κοινοβούλιο ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή (09/07), με ισχυρή αντίδραση από την αντιπολίτευση, που με τη σειρά της κατέθεσε σειρά τροπολογιών ώστε να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση των ασθενών σε κάθε μέτρο που τους αφορά.
Η Ρουμανία έχει έως τις 12/07 περισσότερα από 32.000 κρούσματα κορωνοϊού (τα 8.800 αφορούν ενεργές περιπτώσεις) και 1871 θανάτους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει να νικήσει έστω και τώρα το λαϊκισμό και την αντιπολίτευση, όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, το Σύστημα Υγείας θα τα βρει μπροστά του σε περίπου δύο εβδομάδες.