ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μολονότι μπορεί να συμβεί και στην παλαμιαία περιοχή του καρπού, ο αγκώνας αποτελεί τη συχνότερη ανατομική περιοχή παγίδευσης του νεύρου. Η συνεχής πίεση ή έλξη του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα αποτελούν τα κύρια αίτια τραυματισμού του, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Τόλης MD, MSC, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρείου Άνω Άκρου – Μικροχειρουργικής, Metropolitan General.
Παράγοντες μπορούν να σχετίζονται με την παγίδευση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα
Το γυναικείο φύλο, η ανατομία του αγκώνα, η παχυσαρκία, η επαγγελματική και η αθλητική δραστηριότητα φαίνεται ότι αποτελούν παράγοντες, που προδιαθέτουν σε πρόκληση της ωλένιας νευρίτιδας.
Καθημερινές δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε ωλένια νευρίτιδα
Η εμπειρία και η διεθνής βιβλιογραφία προτείνει ότι η επαναλαμβανόμενη ή/και βίαιη κάμψη-έκταση του αγκώνα, ή η αυξημένη, πολύωρη διατήρησή του σε σταθερή γωνία <90ο επηρεάζει την αιμάτωση του νεύρου. Αναφορικά αυτές είναι:
- Άρση μεγάλου βάρους (weightlifting).
- Ακοντισμός.
- Ρυθμική ή ενόργανη γυμναστική.
- Η εμβρυική στάση ύπνου.
- Εργασία σε εργοστασιακή γραμμή παραγωγής.
- Εργασία γραφείου με μακροχρόνια χρήση Η/Υ.
- Επαγγέλματα όπως ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, μουσικοί.
Πώς εκδηλώνεται
Στην αρχή εκδηλώνεται με έλλειψη ή διαταραχή της αίσθησης στο μικρό δάκτυλο και την ωλένια πλευρά του παράμεσου. Μπορεί να συνδυάζεται με πόνο στον αγκώνα ή αίσθημα «ηλεκτρισμού» στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Η σταδιακή απώλεια δύναμης δραγμού στο χέρι, η ανικανότητα διαχωρισμού και κίνησης των δακτύλων, η ατροφία του χεριού αποτελούν ενδείξεις προχωρημένης νόσου.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας
Η διαπίστωση της βλάβης του ωλένιου νεύρου βασίζεται καταρχήν στην κλινική διάγνωση από έμπειρο χειρουργό Άνω άκρου-Μικροχειρουργικής, βάσει συγκεκριμένων δοκιμασιών ελέγχου των νεύρων. Στη συνέχεια οι ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν την πάθηση.
Συντηρητική αγωγή
Σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα συνιστάται η διαφοροποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως η αλλαγή στάσης ύπνου. Η χρήση ναρθήκων για μικρό διάστημα μπορεί να συνταγογραφηθεί. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό ήπιων παυσίπονων (π.χ. παρακεταμόλη) με αντιφλεγμονώδη, καθώς και συνδυασμό πολυβιταμινών του συμπλέγματος βιταμίνης Β.
Πότε χειρουργείται η ωλένια νευρίτιδα;
Όταν η κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός έλεγχος επιβεβαιώνουν την πάθηση, επιβάλλεται η χειρουργική επέμβαση.
Σε τι στοχεύει η χειρουργική επέμβαση, ποια είναι η κατάλληλη τεχνική;
Η αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου στην περιοχή του αγκώνα είναι ο κύριος στόχος. Ο τύπος της επέμβασης με τεχνικές Μικροχειρουργικής καθορίζεται διεγχειρητικά από τον εξειδικευμένο χειρουργό Άνω άκρου-Μικροχειρουργικής, ώστε να επέλθει το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Πότε επιστρέφει στην καθημερινότητά του ο ασθενής;
Η βαρύτητα της βλάβης και ο τύπος της επέμβασης καθορίζουν την επάνοδο στην εργασία. Συνήθως ο χρόνος ποικίλει από 1 μήνα ως 3 μήνες μετεγχειρητικά.
Τι συμβαίνει στην περίπτωση που δεν επιθυμεί ο ασθενής να χειρουργηθεί για διαγνωσμένη ωλένια νευρίτιδα;
Η μόνιμη απώλεια της αισθητικότητας στην ωλένια πλευρά του χεριού (μικρό δάκτυλο και 50% του παράμεσου), ακολουθούμενη από εκτεταμένη ατροφία των μυών του χεριού οδηγεί σε αναπηρία.
Επανέρχεται στο φυσιολογικό η αισθητικότητα που παρέχει το ωλένιο νεύρο στο χέρι;
Η επαναφορά της αισθητικότητας εξαρτάται από το βαθμό της βλάβης, αλλά και την χρονιότητά της. Συνήθως η μετεγχειρητική περίοδος από 6 ως 12 μήνες είναι επαρκής χρόνος ανάνηψης του νεύρου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές