ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκίνησε επίσημα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης στη χώρα προκειμένου να θωρακιστεί ο πληθυσμός ενάντια στη γρίπη. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, ο έγκαιρος εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ᾽όλη τη διάρκεια της περιόδου δραστηριότητας του ιού.
Ο εμβολιασμός αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης της γρίπης, ωστόσο, κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι γύρω από τη χρήση του εμβολίου, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τους καταρρίπτει και αποκαλύπτει τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από αυτούς.
Μύθος 1: Η γρίπη δεν είναι σοβαρή, επομένως δεν χρειάζομαι το εμβόλιο
Αλήθεια: Περίπου 650 000 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από τη γρίπη ετησίως, εντούτοις το νούμερο αυτό αντιστοιχεί μόνο στους θανάτους από προβλήματα στο αναπνευστικό, που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος. Από τη νόσο μπορούν να προσβληθούν και υγιή άτομα, ωστόσο, ο κίνδυνος είναι αυξημένος για τα άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, όμως, μερικοί μπορεί να αναπτύξουν επιπλοκές που περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ιγμορείου και του αυτιού, πνευμονία, καρδιακές ή εγκεφαλικές φλεγμονές.
Μύθος 2: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μου προκαλέσει γρίπη
Αλήθεια: Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει αδρανοποιημένο ιό που δεν μπορεί να σας προκαλέσει γρίπη. Εάν αισθάνεστε δυσφορία ή έχετε ελαφρύ πυρετό μετά τον εμβολιασμό, πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο, η οποία διαρκεί μόνο μία ή δύο μέρες.
Μύθος 3: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες
Αλήθεια: Το εμβόλιο της γρίπης έχει αποδειχθεί ασφαλές. Οι σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες (ένας άνθρωπος στο εκατομμύριο μπορεί να παρουσιάσει το σύνδρομο Guillain-Barré).
Μύθος 4: Παρόλο που έκανα το εμβόλιο, νόσησα από γρίπη. Οπότε δεν λειτουργεί.
Αλήθεια: Κυκλοφορούν διάφοροι ιοί της γρίπης, γι ‘αυτό και οι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού. Ωστόσο, ο εμβολιασμός αυξάνει την πιθανότητα να προστατευθούν από τη γρίπη, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.
Μύθος 5: Είμαι έγκυος οπότε δεν πρέπει να εμβολιαστώ κατά της γρίπης
Αλήθεια: Ειδικά οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ασθενέστερο από το συνηθισμένο. Το αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νοσήματα του αναπνευστικού: Δύο είναι οι τρόποι πρόληψης!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμβολιασμός: Θανατηφόρες συνέπειες από την απόρριψή του
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απίστευτή αγριότητα στο Ιράκ βάσει νόμου: Πέρασε νόμο που επιτρέπει τους γάμους παιδιών από την ηλικία 9 ετών
- Δανός ευρωβουλευτής σε Τραμπ: «Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Κύριε Τραμπ, άντε γα….»
- Ρωσία: Απειλεί τους Ρώσους παραγωγούς με μπλόκο στις εξαγωγές γαλακτοκομικών αν δεν μειώσουν τις τιμές
- Aegean: Εκπαίδευση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση για νέους Μηχανικούς Αεροσκαφών