ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε λειτουργία το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων
Σύμφωνα με τα όσα είπε αυτές είναι η πρόληψη, η θεραπεία αλλά και οι κλινικές μελέτες.
«Πρέπει να ακολουθούμε συνολικά σε όλα τα επίπεδα τις ανάγκες τις οποίες έχει ο ασθενής μας. Και ο ασθενής με καρκίνο είναι ένας ασθενής τον οποίο πάντοτε θα πρέπει να τον βλέπουμε με μία συστολή και να είμαστε δίπλα του ως Πολιτεία», τόνισε ο υπ. Υγείας, που στο περιθώριο του συνεδρίου συναντήθηκε με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου.
Στο επίκεντρο της συζήτησής τους ήταν η πορεία της πανδημίας, οι εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου Covid καθώς και η συνεργασία των κρατών-μελών της Ε.Ε για την παροχή στήριξης στο δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο λαό της Ουκρανίας.
Όσον αφορά το ζήτημα της πρόληψης ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας «υπάρχει ένα μεγάλο κενό το οποίο πρέπει να το παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή, που έχει να κάνει με τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Στη χώρα μας προσπαθήσαμε ως προς το σκέλος των θεραπειών, είτε αυτές ήταν θεραπείες είτε ήταν χειρουργεία, ακόμα και στη μεγαλύτερη πίεση που μπορεί να υπήρχε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτές οι θεραπείες να μην μείνουν πίσω και να γίνουν. Όμως, υπάρχει ένα μεγάλο κενό που το βλέπουμε τώρα ως προς τον προσυμπτωματικό έλεγχο».
Γι’ αυτό, όπως είπε, το υπ. Υγείας επέλεξε ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης να έχει τη βάση του στην πρόληψη που σχετίζεται με τον καρκίνο. «Ήδη ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα και είναι έτοιμο να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός που θα φέρει και το όνομα της Φώφης Γεννηματά, όπου για πρώτη φορά εκμεταλλευόμενοι την άρτια λειτουργία της εμβολιαστικής κάλυψης και του εμβολιαστικού προγράμματος του πληθυσμού θα αποστέλλεται SMS σε πρώτη φάση σε 1.300.000 γυναίκες, προκειμένου να κάνουν τη δωρεάν μαστογραφία και αντιστοίχως τα αποτελέσματά τους να εξεταστούν από έναν γιατρό» επισήμανε και πρόσθεσε πως θα είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα για προληπτικό έλεγχο όπου «δεν θα καλούμε στην πραγματικότητα τον ασθενή να πάει στον ιατρό, προκειμένου να κάνει αυτό τον προληπτικό έλεγχο αλλά αντιθέτως θα τον αναζητούμε με την αποστολή του SMS και θα τον καθοδηγούμε».
Στη συνέχεια, όπως είπε από τον Ιούλιο και μετά, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
«Αυτό το σκέλος αφορά στον εμβολιασμό για HPV και έχει ως στόχο μέχρι το 2030 να έχουμε εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο εμβολιασμός πλέον αφορά και αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 με 18 ετών, κάτι το οποίο στη χώρα μας δεν γινόταν και ως πατέρας περιμένω στα δύο χρόνια που θα γίνει 9 χρόνων ο γιος μου να πάει να εμβολιαστεί. Διότι μέχρι στιγμής ήταν ένα ταμπού κιόλας στη χώρα κατά πόσο ο συγκεκριμένος εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται και στα αγόρια», είπε ο Θ. Πλεύρης.
Μάλιστα για το λόγο αυτό όπως πρόσθεσε δημιουργείται και ένα ψηφιακό βιβλιάριο που θα διευκολύνει να κληθούν οι γονείς των παιδιών προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός.
Στο κομμάτι της θεραπείας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι στόχος είναι να είναι διαθέσιμες οι περισσότερες δυνατές θεραπείες προς όφελος του ασθενούς και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε και με τις νέες οδηγίες οι οποίες θα δίνονται για πρώτη φορά να εκτιμάται η θεραπευτική αξία του φαρμάκου. Στόχος μας είναι να μην αποτρέψουμε να έρθουν φάρμακα στη χώρα μας προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του καρκίνου. Και σε κάθε περίπτωση να έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας μίλησε για τις κλινικές δοκιμές και παραδέχθηκε πως είμαστε πίσω στην εφαρμογή του κανονισμού και χρειάζεται να αναπτύξουμε ταχύτητα.
«Και ξέρετε πολλές φορές το κομμάτι των κλινικών δοκιμών το βλέπουμε από την πλευρά της προσέλκυσης επενδύσεων που είναι μια λανθασμένη κατεύθυνση για τον υπουργό Υγείας. Την πλευρά της προσέλκυσης επενδύσεων μπορεί να τη βλέπει σε ένα άλλο βαθμό ο υπουργός Οικονομίας, αλλά ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να το βλέπει ως δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς και ειδικά όταν λέμε στις κλινικές δοκιμές, στην κορωνίδα βρίσκεται η ογκολογία, να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς σε καλύτερες και καινοτόμες θεραπείες. Όλο λοιπόν αυτό το πλαίσιο θέλουμε να το ολοκληρώσουμε σε μια συνολική δράση που ξεκινά από την πρόληψη, οδηγεί στην γρήγορη διάγνωση, στη γρήγορη θεραπεία και αντιστοίχως στην πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες».
Διαβάστε επίσης:
Κυριακίδου: Ένα εκατομμύριο μη διαγνωσμένοι ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας
AstraZeneca: Εγκρίθηκε η θεραπεία πρόληψης της COVID-19 στη Βρετανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Generali: Ισχυρή ανάπτυξη και άλμα 5% στα κέρδη τριμήνου
- Η Κωτσόβολος συμμετέχει για 7η συνεχή χρονιά στην έκθεση XENIA 2024 με το «K2B – Business empowerment by Kotsovolos»
- Η Pfizer κατέκτησε 13 βραβεία στα φετινά HR Awards
- Παναθηναϊκός ΑΟ: Αίτημα για ΓΣ με θέμα την πιθανή καταγγελία της σύμβασης για Βοτανικό