ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρόλο που στο μυαλό μας υπάρχει ως κάτι αρνητικό, ο πυρετός σαν σύμπτωμα είναι χρήσιμος, γιατί μας ενημερώνει ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε απειλή. Επίσης, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι το πρώτο αμυντικό όπλο του οργανισμού, αφού ενεργοποιείται για να εξοντώσει μικρόβια και ιούς που τον απειλούν.
Σε περιπτώσεις όμως που ο πυρετός παραμένει πολύ υψηλός και δεν πέφτει με τα συνηθισμένα φάρμακα μας υποδηλώνει ότι ο οργανισμός έχει χάσει τον έλεγχο και κινδυνεύει άμεσα.
Οι περισσότερες εμπύρετες καταστάσεις είναι προσωρινές και διαρκούν λίγες ημέρες. Αντίθετα, αν ο πυρετός διαρκεί από λίγες εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, χαρακτηρίζεται χρόνιος.
Πότε είναι επικίνδυνος
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, πυρετός θεωρείται η θερμοκρασία του σώματος που υπερβαίνει τους 37,4 C. Μικρότερες τιμές παρουσιάζονται σε φυσιολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να υποδηλώνουν κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο τιμές πάνω από 39 C συνιστούν υψηλό πυρετό και θα πρέπει να μας ανησυχούν.
Το πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο πυρετός εξαρτάται πάντα από το ύψος της θερμοκρασίας και τη διάρκεια του, καθώς και από τα υπόλοιπα συμπτώματα που τον συνοδεύουν. Έτσι υψηλός πυρετός με πονοκέφαλο, τάση για εμετό και πτώση του επιπέδου συνείδησης, λίγων ωρών, είναι πολύ σοβαρός συνδυασμός. Επίσης υψηλός πυρετός για πολλές ημέρες, χωρίς άλλα συμπτώματα, είναι το ίδιο σοβαρός. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα βρέφη, όπου ακόμα και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να διερευνάται από τον παιδίατρο.
Τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει
Ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό, κυρίως αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Στις περιπτώσεις όμως, που υπερβαίνει τους 40 C μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρος. Αν, λοιπόν, κάποιος εμφανίσει αυτό το σύμπτωμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από γιατρό, καθώς όλοι οι πυρετοί δεν έχουν την ίδια αιτία και ως εκ τούτου ούτε την ίδια θεραπεία, αλλά και όλοι οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο σε συνθήκες μεγάλης θερμοκρασίας.
Τι μπορεί να υποδηλώνει
Ο προσωρινός πυρετός συνήθως οφείλεται σε ιώσεις, μικροβιακές λοιμώξεις, μυϊκή εξάντληση, ορμονικές ανωμαλίες, στην έκθεση σε θερμό περιβάλλον και στη χρήση ορισμένων φαρμάκων και ουσιών. Αντίθετα οι χρόνιες καταστάσεις μπορούν να είναι ακίνδυνες, μπορούν όμως να υποκρύπτουν και σοβαρές καταστάσεις, όπως ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα ή ακόμα και καρκίνο.