• ΥΓΕΙΑ

    Ποιοι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο, ποιοι εξαιρούνται – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

    Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης


    Ένα αίτημα ετών παίρνει σάρκα και οστά. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, γιατροί του ΕΣΥ μπορούν, πλέον, να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο, ώστε να ενισχύουν το εισόδημά τους.

    Η νέα ΚΥΑ, που υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας, προβλέπει ότι οι γιατροί του Δημοσίου θα μπορούν να εργαστούν και σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιωτικές εταιρείες ή να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, εφόσον κάνουν την σχετική έναρξη στην εφορία.

    Όλα αυτά, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταράσσεται η λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, στο οποίο εργάζονται, ότι δεν θα επηρεάζεται η απόδοσή τους εκεί και ότι δεν θα «συνεργάζονται» με ασθενείς, που έχουν, ήδη, εξετάσει στα ιατρεία του ΕΣΥ ή με όσους βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείων.

    Για τον λόγο αυτόν κάθε εξάμηνο θα ελέγχονται ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων και ο αριθμός των ασθενών που εξετάστηκαν.

    Τι λέει ο νόμος, τι εκτιμά το Υπουργείο Υγείας

    Ειδικότερα, με βάση το νόμο, η άσκηση ιδιωτικού έργου επιτρέπεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης και αιτιολογημένη απόφαση εγκρίσεώς της από το αρμόδιο όργανο του εκάστοτε νοσοκομείου, εφόσον δεν διαταράσσεται, δεν διαφοροποιείται και δεν παραβιάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η λειτουργία του (τακτικό ωράριο, εφημερίες, ολοήμερη λειτουργία).

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε εμβληματική τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, καθώς εξασφαλίζει επιπλέον εισόδημα σε ειδικευμένους και σε ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι συχνά εγκαταλείπουν τη θέση τους στο ΕΣΥ και μετακινούνται στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον αναμένεται, σύμφωνα με τον Υπουργό, να αποτελέσει κίνητρο για την είσοδο στο ΕΣΥ περισσότερων γιατρών.

    Ποιοι μπορούν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο

    Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, για να χορηγηθεί η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα:

    – Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδας Υγείας, από τον ίδιο γιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.

    – Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

    – Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη: α) για τους γιατρούς του παθολογικού τομέα ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας, β) για τους γιατρούς του χειρουργικού τομέα ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των γιατρών της κλινικής και γ) για τους γιατρούς του εργαστηριακού τομέα το σύνολό των πράξεων του τμήματος.

    – Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης μορφής άδειας πλην της κανονικής.

    – Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων.

    – Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των Κλινικών και Τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά, που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.

    – Ο αιτών να μη συνεργάζεται με τις προμηθεύτριες εταιρείες των δημόσιων νοσοκομείων.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι προσωπικοί γιατροί του κλάδου ΕΣΥ, δηλαδή οι προσωπικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, εξαιρούνται από τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου.

    Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων τήρησης των όρων είναι ο διοικητής ή ο πρόεδρος του νοσοκομείου, ο διοικητής της αρμόδιας ΥΠΕ, οι κατά τόπον αρμόδιες Περιφέρειες και ιατρικοί σύλλογοι.

    Να σημειωθεί ότι ενδεχόμενες παραβάσεις θα έχουν ως συνέπεια την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

    Διαβάστε επίσης

    Νέο Ψυχικό: Στα δικαστήρια σήμερα ο 44χρονος για τη δολοφονία του Παναγιώτη Στάθη – Το προφίλ και το παρελθόν του



    ΣΧΟΛΙΑ